Kjæledyr er det beste som finnes – men tenk deg godt om!

torsdag 24. juni 2021
Kjøpe-katt-eller-hund

Å anskaffe seg en katt eller hund er en stor glede, men også et stort ansvar!

Å ha et firbent familiemedlem er fantastisk og gir mye glede. Men med dyr følger det også forpliktelser. Kjæledyr trenger kjærlighet, oppdragelse og omsorg. Dette krever at du setter av både tid og penger i mange år fremover.

Å skaffe seg et kjæledyr

Å skaffe seg et selskapsdyr, bør være gjennomtenkt og ikke noe du gjør på impuls eller fordi barna maser om det. Ansvaret for et kjæledyr strekker seg over mange år – en hund kan fort bli 16 år og katter kan nå en alder av 20 år. Er du imidlertid klar for den store oppgaven det innebærer vil det helt klart berike familien din!

Mange går til innkjøp av hund eller katt i perioder med lengre fri. Dette kan for eksempel være før sommerferier eller nå det siste året grunnet pandemien hvor mange sitter på hjemmekontor. Det er viktig å tenke fremover og innse at ferien eller hjemmekontoret som oftest har en slutt. Men kjæledyret vil fortsatt være der med samme behov som tidligere.

En katt eller hund innebærer følgende kostnader og behov:

  • Veterinærkostnader hele dyrets liv – deriblant forebyggende behandlinger som vaksinasjoner og tannbehandling
  • Forsikring – husk at forsikringspremiene kan endre seg etter hvert som dyret blir eldre
  • Mat og medisiner
  • Utstyr i form av seng, pleieprodukter, tilbehør, leker, godbiter med mer
  • Hundepass ved behov – det er for eksempel mange som benytter seg av hundebarnehager på dagtid mens de selv er på jobb
  • Planlegg i forveien hvordan du tenker å løse pass av hunden eller katten om du skal på ferie der du ikke kan ta med kjæledyret
  • Tid til daglig pleie i form av kloklipp, pelsstell, tannbørsting osv. (husk at tannhelsen til dyr er like viktig som for oss mennesker)
  • Mosjon i all slags vær, hver dag, hele året.

Hunder krever daglig mosjon. Noen raser krever mer enn andre, så det er viktig at du setter deg inn i rasens behov slik at du vet å sette av nok tid til dette – hver dag.

Bevegelse, stimulering og nok plass

Hunder er flokkdyr som ikke bør overlates alene hjemme mange timer i strekk hver eneste dag. Den må luftes flere ganger om dagen. En del hunderaser trenger også mer mosjon og mentale utfordringer enn andre. Disse rasene kan derfor mistrives om de ikke får stor nok plass. Det er viktig å sette seg inn i behovet til den rasen man velger slik at man velger en hund som passer inn i livsstilen til familien.

Noen katter fungerer som innekatt, men ikke alle.

Barn og dyr

Til og med små dyr som kaniner, marsvin og hamstere krever stell, riktig kosthold, tilbehør og veterinærpleie. Det kan ofte virke lettere å imøtekomme barns ønske om kjæledyr i form en hamster, men størrelsen betyr ofte ikke at den trenger mindre omsorg.

Ofte vil man også oppdage at barns interesse for kjæledyret minsker når den første spennende perioden er over. Kanskje var ikke dyret helt som man hadde tenkt seg? Fordeler med å vokse opp med kjæledyr er mange. Barn lærer seg å samhandle og håndtere dyr, tolke deres atferd og ansvaret et kjæledyr innebærer er nyttig for utviklingen. Men det endelige ansvaret for dyret ligger alltid hos de voksne.

Barn har ofte stor glede av å vokse opp med en hund. Men husk at det alltid er voksne sitt ansvar å oppdra hunden. I følge hundeloven skal ikke barn under 12 år har ansvar for hund.

Se hundeloven

Generelt er det veldig positivt for de fleste mennesker å tilbringe tid med dyr. Dette viser studier både på skoler, sykehus, aldershjem og i fengsler. Vi som jobber i Evidensia synes selvfølgelig at dyr er det beste som finnes, og vi ønsker at de skal ha det så bra som mulig. Derfor har vi samlet noen av de viktigste tingene du trenger å vite før du skaffer deg en hund eller katt:

Valp – et nytt familiemedlem

Når du får ny kattunge

Helseundersøkelse hund – trenger vi det?

Helseundersøkelse katt – trenger vi det?

Tannskole for hund

Tannskole for katt

Når du har tatt den endelige avgjørelsen om å la den fantastiske pelsvennen bli en del av livet ditt, er du alltid velkommen til oss!

Hvordan trene en hund til å være alene hjemme?

Her gir vi deg våre tips til hvordan du kan lykkes med hjemme-alene-trening.