Helseundersøkelse på hund – trenger vi det?

En årlig helseundersøkelse hos veterinær er et godt verktøy for å følge med på hundens helsetilstand. I tillegg til faste rutiner når det gjelder å beskytte mot parasitter som flått og innvollsorm, anbefales en undersøkelse hos veterinær minst en gang i året. Siden det er anbefalt å vaksinere hunden årlig, kan dette fint kombineres med den årlige helseundersøkelsen.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Dyrepleier lytter til hjertet hos en hund

Hva innebærer helseundersøkelse på hund?

Helseundersøkelse er en slags EU-kontroll på hunden hvor veterinæren sjekker hunden fra nese til haletipp. Man har med dette mulighet til å avdekke eventuelle gryende sykdommer og behandle disse på et tidlig stadium. Hele dyret blir undersøkt, slik at veterinæren kan danne seg et godt bilde av hvordan hunden har det.

Dette undersøkes ved en årlig helseundersøkelse 

  • Øyne og ører undersøkes for tegn på betennelser
  • Tenner sjekkes for tannsten og gommen sjekkes for tegn på betennelse. Kanskje hunden trenger en tannrens?
  • Vekt; trenger hunden en spesiell diett? Overvekt kan gi de samme livsstilssykdommene som hos mennesker
  • Lymfeknuter undersøkes for hevelse
  • Slimhinner undersøkes for fuktighet og blodgjennomstrømning
  • Lunger og hjerte undersøkes ved hjelp av et stetoskop. Veterinæren hører blant annet etter uregelmessigheter i hjerteslagene og ruhet i lungene
  • Buken kjennes på for å avdekke eventuelle smerter eller andre uregelmessigheter, som for eksempel forstørrede organer
  • Kjønnsorganer sjekkes for utflod eller andre uregelmessigheter

Hvis det avdekkes tegn på sykdom, kan veterinæren anbefale videre undersøkelser for å få et mer detaljert bilde av hundens helsetilstand. Disse undersøkelsene kan innbefatte for eksempel urin- og blodprøver, røntgenbilder eller ultralyd.  

Den årlige vaksinen

Fordelene ved å vaksinere hunden overskygger risikoen for en eventuell vaksinereaksjon.

Dagens vaksineanbefalinger for voksne hunder innbefatter beskyttelse mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirose og kennelhoste. Kennelhostevaksinen må gjentas årlig, mens de andre gjentas hvert tredje år.  Hvis du vurderer å levere hunden din på en kennel mens du er på ferie, krever disse at hunden er vaksinert.

Sist, men ikke minst, er den årlige helseundersøkelsen din mulighet til å stille veterinæren alle spørsmålene du lurer på, være seg fôring, atferd eller helserelaterte spørsmål.