Glykolforgiftning (frostvæskeforgiftning) hos katt

Glykolforgiftning hos katt oppstår når de får i seg frostvæske som brukes i biler. Frostvæsker inneholder som oftest glykol, også kalt etylenglykol. Vi bruker frostvæske hovedsakelig til å beskytte bilmotorene våre fra frysing, men stoffet inngår også i bremsevæske, låsspray og i enkelte vindusspylervæsker.
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Noen bruker også å helle frostvæske i toalett og rørsystem i sommerhus og hytter for å unngå at disse fryser om vinteren. Dette produktet skal brukes med stor forsiktighet om du har katt. La oss se nærmere på hvorfor frostvæske er farlig for katter, hvordan forebygge en forgiftning og hva gjør du om uhellet er ute og det oppstår en akuttsituasjon.

Katter elsker dessverre smaken av glykol, som blant annet finnes i kjølevæske. Vær oppmerksom på katten din i nærheten av bilen – selv de minste mengder kan føre til forgiftning. Da må du få katten til veterinæren umiddelbart!

Hvorfor i all verden drikker katten frostvæske?

Det smaker nydelig for katter! Frostvæske er laget av et stoff som kalles etylenglykol, som har en søt smak. Katter kan ikke oppfatte søtsmak på samme måte som en hund, men det er noe i smaken av dette stoffet som katter oppfatter som svært godt. Hunder liker også den søte smaken av frostvæske og er også utsatt for forgiftning.

Det er vanligvis utfordrende for katteeiere å få i katten medisiner fordi de vanligvis er så kresne i forhold til hva de spiser og drikker. I motsetning til hunder, er det svært uvanlig at katter spiser noe fremmed og uvandt. Men når det kommer til frostvæske, vil de kunne drikke dette straks de har muligheten.

Om din katt kommer over søl etter frostvæske, enten den får det i pelsen, eller velter en flaske med dårlig påskrudd kork, vil de kunne slikke dette dødelige stoffet i seg.

Hvorfor er frostvæske giftig for katter?

Når etylenglykol svelges tas det opp gjennom tarmen. Deretter føres det til leveren hvor det brytes ned til andre skadelige stoffer som frigjøres til blodet. Så går det over til nyrene, hvor det fører til hurtig og alvorlig nyresvikt som i de fleste tilfellene er dødelig.

Selv den minste mengde av frostvæske kan skade katten din. Det er oppgitt at så lite som en teskje til en katt på 4 kg kan være dødelig. Derfor er det all grunn til å være svært forsiktig ved bruk av dette stoffet når man har katt eller om det er katter i nabolaget.

Symptomer på glykolforgiftning

  • Oppkast
  • Slapphet
  • Ustødighet, sjangler som den er full
  • Pustevansker, hurtig pust
  • Drikker og tisser mye første timer etter hvert ingen urinering (tegn på nyresvikt)
  • Kramper

Hva gjør jeg om katten min har fått i seg frostvæske?

Dette er en nødsituasjon! Kontakt din veterinær øyeblikkelig. Behandling avhenger av om nyresvikten har startet eller ikke. Dette avhenger igjen av hvor fort du oppdager hva som har skjedd og hvor raskt katten kommer til veterinæren.

Om du kommer til dyreklinikken innen 30 min vil sannsynligvis veterinæren gi en sprøyte som får katten til å kaste opp. Dette er i praksis en sjelden situasjon, da de fleste eiere ikke oppdager hva som har skjedd før det har gått en stund. Også fordi katter er gode til å skjule symptomene til å begynne med.

I de fleste tilfellene vil veterinæren forsøke å hindre at etylenglykol brytes ned i leveren. Etanol (alkohol) blir brukt til behandling – overlat dette til dyrlegen – aldri gi alkohol til dyret ditt da dette også kan føre til forgiftning om det ikke blir gjort riktig. Om behandling startes opp innen 3 timer har katten din størst sjanse til å overleve. Behandlingen kan strekke seg over 72 timer etter inntak av frostvæsken.

Forebyggende råd mot glykolforgiftning     

Forebygging er alltid bedre enn behandling! Dette gjelder for alle aspekter i et ansvarlig dyrehold. Hold frostvæske langt unna områder hvor katten din ferdes. Sørg for at beholderen er helt lukket og oppbevar denne hvor katten din ikke har tilgang. Når du fyller frostvæske på bilen din, pass på at det ikke oppstår noe søl. Om du søler, sørg for at katten din ikke er i området og tørk opp øyeblikkelig. Om du oppdager små dammer under bilen din kan det tyde på lekkasje, det kan være væske fra radiatoren som inneholder frostvæske.

Husk: selv den minste mengde frostvæske kan gi problemer, og selv om katten din bare får en liten mengde på poten, fører det til at den slikker dette i seg med fare for forgiftning.

Om du fyller frostvæske i sluk og toalett, sørg for at dolokket er lukket og døra til rommet er stengt.

Det finnes også anti-fryse produkter som ikke inneholder etylenglykol som er mindre giftige for dyr.

Er frostvæske giftig for hunder?

 Ja, mye av informasjonen over gjelder også for hunder. Hunder er ikke like fristet av frostvæske som katter, men hunder er fortsatt hunder og de kan finne på å smake eller spise på det meste, så de samme forebyggende råd gjelder også for dem. Les mer om glykolforgiftning hos hund.

Les mer om forgiftning hos katt.