Oppkast hos katt – hva kan årsaken være?

Det er ikke normalt at en katt kaster opp mye. Om din katt ofte har problemer med mage-tarmkanalen, kan det ha mange årsaker. Mange av årsakene krever behandling av veterinær. 
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk


Katt som kaster opp – midlertidige problemer med oppkast hos katt kan du selv behandle om symptomene er milde og katten drikker og allmenntilstanden er upåvirket. Dersom katten blir akutt syk med oppkast og / eller diaré, eller hvis den kaster opp blod, må du få den til veterinæren umiddelbart.

Katter er fra naturens side vant til å spise små fugler og gnagere. Så det kan være bedre for katten å gi den flere små måltider gjennom dagen. Men uansett hvordan spisevaner katten din har, er det likevel en sjanse for at den kan bli kvalm av og til. Det er naturlig å bli bekymret om du legger merke til at katten kaster opp.

Et engangstilfelle med oppkast er ikke grunn til bekymring. Av og til kan årsaken være så enkel som at katten har spist for fort eller for mye. Det kan med andre ord være mange grunner til oppkast.

Veterinæren kan hjelpe deg med å finne årsaken til at katten din kaster opp, samt anbefale en behandling om nødvendig. Kontakt alltid veterinær umiddelbart om din katt eller kattunge kaster opp blod, har nedsatt allmenntilstand eller om du mistenker at den har vært i kontakt med et giftig eller skadelig stoff.

Hårballer hos katt

De fleste katter kaster opp hårballer av og til. Det er normalt at hårene en katt får i seg igjennom sitt daglige pelsstell samler seg i magesekken hvor de ligger og irriterer inntil katten kaster opp og kvitter seg med hårballen. Da kan det også komme opp både mat, slim og galle samtidig. En sjelden gang kan hårballen i stedet passere ut i tarmen og da er det en fare for at det kan oppstå en blokkering i tarmen, noe som kan gi svært alvorlige symptomer.

Sørg for å børste katten din regelmessig for å minske mengden av hår den slikker i seg. Det finnes også spesielle fôrtyper som forbygger dannelser av hårballer i magesekken til de kattene som er mye plaget av dette.

Faresignaler ved oppkast hos katt

Om din katt kaster opp en gang, men ellers er kvikk, aktiv og heller ikke viser andre symptomer, så er det sannsynligvis ikke grunn til bekymring. Men om din katt fortsetter å kaste opp, har diaré, blir slapp, mister appetitten eller viser andre symptomer i tillegg, må du IKKE se an situasjonen, men ta med katten med til veterinær med det samme. Husk at det er risiko for dehydrering (uttørring) ved akutt oppkast.

Vanlige årsaker til oppkast hos katt

Det er en lang rekke årsaker til kvalme og oppkast hos katt, og det er umulig å komme inn på alle, men her er noen av de mest vanlige årsakene. Denne lista er ingen erstatning for rådene og kompetansen en dyrlege i smådyrpraksis kan gi deg, så ta alltid kontakt om du har noen bekymringer angående ditt dyrs helse.

Innvollsorm

Om katten din har innvollsorm; spolorm eller bendelorm, kan dette forårsake oppkast hos din katt. Som alltid er forebygging bedre enn behandling, så snakk med dyrlegen din om behovet for forbyggende ormebehandling når det gjelder din katt. En katt som er en aktiv jeger trenger, i motsetning til en innekatt, regelmessige ormekurer. Det er verdt å merke seg at hos kattunger og ungkatter er innvollsorm oftere årsak til oppkast enn hos eldre katter.

Sensitiv mage

Om en katt har sensitiv mage kan det være at den ikke tåler enkelte fôrtyper eller plutselige endringer i dietten, begge deler kan gi oppkast. Din dyrlege kan gi deg råd i forhold til hvilket fôr du bør bruke til din katt.  Det finnes også spesialfôr som er til katter med følsom mage. Det er også smart å unngå melk til katter, for dette kan trigge en reaksjon i form av laktoseintoleranse.

Mageinfeksjoner (gastritt)

Gastritt er en vanlig årsak til oppkast hos katt, ofte karakterisert av både oppkast og diaré. Skånekost og rikelig tilgang til vann kan hjelpe i forhold til problemet, men kontakt din dyrlege om katten ikke blir bedre i løpet av kort tid.

Fremmedlegemer

Ved akutt oppkast kan katten ha svelget en fremmedlegeme. Oftest er det kattunger som liker å tygge på nye, spennende saker. Glitter og ulike tråder kan gjøre at tarmen trekker seg sammen og stopper opp. Om man vet at katten har spist noe, så bør man vurdere allmenntilstanden. Ta kontakt med veterinær umiddelbart dersom katten virker dårlig.

Virus

Oppkast kan være et symptom på en av flere typer virus som kan være vanlig hos katt, disse inkluderer kattepest, coronavirus og felint immunsviktvirus.

Tykktarmbetennelse (kolitt)

Oppkast med samtidig diaré kan også være et symptom på tykktarmbetennelse (kolitt). Dette kan også bedres med en egen type diett.

Alvorlige underliggende tilstander

Det er også flere andre alvorlige tilstander som kan gjøre en katt kvalm og dårlig, for eksempel hjertesvikt, sykdom i sentralnervesystemet, kreft, lever – og nyresvikt. Økt stoffskifte og diabetes kan også gi oppkast. Din dyrlege vil gjøre flere tester for å utelukke disse tilstandene om nødvendig, og vil så legge en plan for å gi katten din den beste behandling for å få den, om mulig, tilbake til toppform igjen.

Forgiftninger

Oppkast kan være et symptom på forgiftning. Om du tror at katten din kan ha vært i kontakt med et giftig eller skadelig stoff, ring dyrlegen og bring den inn for undersøkelse og behandling øyeblikkelig.

Behandling

Enkeltstående tilfeller kan du ta hånd om selv dersom symptomene er milde, katten får i seg væske og ellers er pigg. Med skånsom kost noen dager kan katten din bli bra igjen. Gi aldri katten kosttilskudd eller preparater for mennesker.

Ved midlertidige og lette plager kan du sette katten på en skånsom diett noen dager. Du får spesialfôr hos veterinæren. Du kan også gi katten kokt ris og kokt fisk eller kokt kylling i mindre, men flere porsjoner enn vanlig. Pass på at katten din virkelig får i seg maten. Om ikke katten får i seg mat i løpet av så lite som ett døgn, kan det ha negativ innvirkning på restitusjonen og helsen. Ta også temperaturen på katten, og pass på at den får i seg væske. Du kan også kjøpe midler for katter på apoteket, som legger seg som en beskyttende hinne i mage-tarm-kanalen.

Når kontakter jeg veterinæren?

  • Om katten ikke spiser eller drikker, eller har dårlig allmenntilstand
  • Om det er blod i oppkastet
  • Om oppkastet vedvarer
  • Om katten kan ha fått i seg et fremmedlegeme som kan ha satt seg fast i mage-tarmkanalen
  • Om det er fare for at katten har fått i seg noe giftig
  • Om katten ikke beholder vann eller annen væskeerstatning

Visste du at?

Oppkast er ikke det samme som regurgitasjon – oppgulping. Dette skjer nå katten gulper opp klumper av ufordøyd mat nesten med det samme den har spist. Dette kan være et tegn på at den har spist for fort, eller det kan i sjeldne tilfeller være tegn på noe mer alvorlig. Ta kontakt med dyrlege om det skjer ofte.

Trenger du flere råd om oppkast hos katt?

Kontakt din nærmeste dyreklinikk for ekspertråd.

 

Oppkast kan også være forårsaket av at katten han fått i seg ugunstig mat, en infeksjon, eller som reaksjon på medisiner. Akutt oppkast kan også skyldes sykdommer i andre organer, feks livmorbetennelse, leverproblemer, nyresvikt og ulike hormonsykdommer. Husk at det er risiko for dehydrering (uttørring) ved akutt oppkast