Oppkast hos katt

Det er ikke normalt at en katt kaster opp mye. Om din katt ofte har problemer med mage-tarmkanalen, kan det ha mange årsaker. Ved akutt oppkast kan katten ha svelget en fremmedlegeme. Oftest er det kattunger som liker å tygge på nye, spennede saker. Klitter og ulike tråder kan gjøre at tarmen trekker seg opp og stopper opp. Om man vet at katten har spist noe, så bør man vurdere almenntistanden. Ta kontakt med veterinær umiddelbart dersom katten virker dårlig.

Oppkast kan også være forårsaket av at katten han fått i seg ugunstig mat, en infeksjon, eller som reaksjon på medisiner. Akutt oppkast kan også skyldes sykdommer i andre organer, feks livmorbetennelse, leverproblemer, nyresvikt og ulike hormonsykdommer.

Husk at det er risiko for dehydrering (uttørring) ved akutt oppkast

Behandling

Enkeltstående tilfeller kan du ta hånd om selv dersom symptomene er milde, katten får i seg væske og ellers er pigg. Med skånsom kost noen dager kan katten din bli bra igjen. Gi aldri katten kosttilskudd eller preparater for mennesker.

Ved midlertidige og lette plager kan du sette katten på en skånsom diett noen dager. Du får spesialdiettfôr hos veterinæren. Du kan også gi katten kokt ris og kokt fisk eller kokt kylling i mindre, men flere porsjoner enn vanlig. Pass på at katten din virkelig får i seg maten. Om ikke katten får i seg mat i løpet av så lite som ett døgn, kan det ha negativ innvirkning på restitusjonen og helsen. Ta også temperaturen på katten, og pass på at den får i seg væske. Du kan også kjøpe midler for katter på apoteket, som legger seg som en beskyttende hinne i mage-tarm-kanalen.

Når kontakter jeg veterinæren?

  • Om katten ikke spiser eller drikker, eller har påkjent allmenntilstand
  • Om det er blod i oppkastet
  • Om oppkastet vedvarer
  • Om katten kan ha fått i seg et fremmedlegeme som kan ha satt seg fast i mage-tarmkanalen
  • Om det er fare for at katten har fått i seg noe giftig
  • Om katten ikke beholder vann eller annne væskeerstatning