Slik unngår du forgiftning hos hund og katt

Forgiftninger hos hund og katt er veldig vanlige problemer. Har hunden eller katten din fått i seg noe den ikke burde? Vet du hva som er farlig? Våre firbente venner blir ofte forgiftet av ting som er helt ufarlige for oss mennesker, og som vi kanskje ikke tenker på at ikke er bra for dyret. Sjokolade, rosiner, løk og visse planter kan være dødelig for katter og hunder.
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Ofte er det akutt når dyret kommer til dyrlegen. Forgiftninger merkes ofte ikke før etter flere timer. Her får du vite mer om hva som er farlig, symptomer og hva du kan gjøre selv. Hvis du mistenker forgiftning, skal du kontakte veterinær umiddelbart for å få hjelp. Forsøk aldri å få dyret til å kaste opp selv.

Vanlige former for forgiftning

Her kan du lese om noen av de vanligste formene for forgiftning hos hunder og katter. En del ting, som rottegift og glykol, er selvfølgelige, mens andre kanskje overrasker deg. Matrester med løk i, en rosin som ligger på kjøkkengulvet eller en vanlig hodepinetablett for mennesker kan være veldig farlig for dyr, og det er det ikke alle som vet om.

Sjokoladeforgiftning

Inneholder kakao som igjen inneholder teobromin, og det er giftig for hunder og katter. Symptomene kommer etter 4-24 timer og kan være hjerteklapp, hyperaktivitet, rastløshet, oppkast, buksmerter, tørste, inkontinens og skjelving. Ved større mengder kakao kan dyret dø.

Kontakt veterinær hvis dyret har spist mye sjokolade. Forsøk å bedømme hvor mye det har spist og hvor høyt kakaoinnholdet er. Dersom hunden har spist mye sjokolade, reis til dyrlegen fortest mulig. 

PRØV VÅR SJOKOLADEFORGIFTNINGSKALKULATOR

Sjokolade inneholder giftige stoffer for hunder. Desto mørkere sjokolade, jo mindre mengde tåler de.

 

Løk

Løken kan ødelegge de røde blodcellene og i alvorlige tilfeller gi anemi. Symptomer som slapphet, mage-tarm symptomer, hypersalivasjon, bleke og/eller gule slimhinner kommer vanligvis fra 12 timer til 5 dager etter inntak. Løklukt av ånden forekommer ved nylige inntak. Ved alvorlige tilfeller kan det bli aktuelt med blodoverføring. 

Forgiftning etter inntak av rottegift

Rottegift lukter og smaker godt for hunder og katter. Symptomene kommer etter noen dager eller uker. Rottegiften ødelegger evnen til å koagulere blod og kan gi indre blødninger i buken, lunger og andre organer. Små doser kan være farlige. Enkelte dyr får i seg giften gjennom å spise mus som har spist rottegift. Vanlige symptomer er sløvhet, bleke slimhinner, rask pust og innvendige blødninger eller blåmerker. Hvis du ser at dyret får i seg rottegift, kontakt veterinær umiddelbart.

Rottegift er giftig for katter og hunder. Hvis katten har fått i seg en mus som har spist rottegift, kan det også være farlig.

Legemiddelforgiftning

Legemiddel for mennesker, som vanlige hodepinetabletter, er farlige for dyr. Paracet ødelegger de røde blodcellene til katten, og den kan dø innen ett døgn. Medisinen kan føre til indre blødninger i mage og tarm. Det er også en risiko for nyreskader, leverskader og dødsfall. Symptomene kommer først etter noen dager. Nyreskade kan vises etter flere uker.

Liljer og andre vekster

Blader og blomster kan først og fremst være farlig for katt. Julestjerneblomsten er veldig giftig. Til og med julerose, hyasint, amaryllis, og flere andre vekster er uegnet til å ha hjemme. Alle liljer, som påskeliljer og pinseliljer, er giftige for katter og kan skade nyrene. Hvis du ser at katten tygger på en lilje, må du kontakte veterinær med én gang.

Alle sorter løk, både rå og tilberedt, inneholder ting som kan gi hunder og katter alvorlig anemi og skader på indre organer. Symptomer er ofte dårlig matlyst, diaré, oppkast, hurtig pust, hjerteklapp, bleke slimhinner, rødfarget urin og buksmerter. En løkforgiftet hund må kaste opp mageinnholdet og behandles også med intravenøs væske. Ved alvorlige tilfeller gis blodoverføring til dyret.

Rosiner og druer

Både rosiner og druer kan være giftig for nyrene. Hvor mye dyret tåler, er individuelt. Så lite som en rosin kan være farlig.
Symptomer er oppkast, diaré, magesmerter og sløvhet, og de kommer ofte etter seks timer. Etter 1-3 døgn kan nyreskader oppstå, og dette kommer til syne ved at for eksempel hunden tisser dårlig. Dødsfall har inntruffet ved inntak av bare fire druer.

Glykolforgiftning

Glykol finnes i frostvæske, spylervæske og lekkende radiatorer. Det smaker godt, men er fryktelig farlig. De første tegnene på forgiftning er økt tørst og urinering samt ustøhet. Nyrefunksjonen ødelegges og nyrene kan slutte helt å fungere. Kontakt veterinær umiddelbart dersom du mistenker at dyret ditt har fått i seg glykol.

 

Mer om forgiftning hos hund

Mer om forgiftning hos katt

Hva kan du selv gjøre hjemme om du mistenker forgiftning hos ditt dyr

For å kunne forebygge forgiftning, er det viktig at du vet hva dyret ditt ikke tåler. Lær deg så mye som mulig om ulike stoffer og ha kontroll over hva dyret ditt får i seg, så langt det lar seg gjøre.
Skjer det akutt, kontakt veterinær.

Kontakt veterinær

Har dyret ditt spist noe giftig eller fått i seg en for store dose av noe som ikke er bra for det? Finn ut nøyaktig hva dyret ditt har spist, hvor lenge det er siden og hvor stor mengde det er snakk om.
Kontakt deretter klinikken eller dyresykehuset. Ved besøk, ta om mulig med det som dyret har fått i seg, for eksempel sjokoladeesken, pakken med rottegift eller medisinesken. Ring dyreklinikken og kom dere av gårde så fort som mulig.

Symptomer som er vanskelig å vurdere

Ofte ser man ikke forgiftningen med en gang. Symptomene kan komme etter noe tid og dessuten være diffuse. Det kan hende at dyret får feber, er trøtt, slapp, har mistet matlysten eller får bleke slimhinner. Akutte symptomer kan være at dyret kaster opp, får diaré, puster hurtig eller er ”speedet”.

Aldri prøv å få dyret til å kaste opp

Noen ganger blir dyreeiere rådet til å prøve å fremkalle oppkast ved å gi dyret salt eller noe annet. Ring alltid veterinær for å få råd, og gi aldri dyret salt, det kan ende med saltforgiftning. Hunden og katten skal utelukkende kaste opp under kontrollerte former hos veterinæren.

Medisin for mennesker kan være svært farlig for hunden eller katten din.

Hva gjøre veterinæren

Veterinæren undersøker hunden eller katten din, og behandler den ut ifra hvilken type forgiftning det gjelder. Hvis dyret ditt akkurat har fått i seg noe farlig, kan vi hjelpe det med å kaste opp det den har fått i seg ved hjelp av en injeksjon med et brekkmiddel. Slik kan man unngå at dyret utvikler forgiftningssymptomer.

Slik foregår undersøkelsen:

1. Veterinæren lytter og stiller en rekke spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inngår blant annet:
– Hva og hvor mye mistenker du at dyret ditt har fått i seg.
– Hvor lenge har symptomene pågått.
– Har dyret hatt problemer tidligere.
– Finnes rottegift der dyret er.
– Har dere hatt gjester eller servert noe uvanlig.
2. Veterinæren undersøker hunden.
3. Det tas prøver ut ifra hva veterinæren mistenker er galt.
4. En diagnose stilles.
5. En eventuell behandlingsplan legges opp, inkludert planlegging av oppfølgingsbesøk.

Behandling av forgiftning

På bakgrunn av forgiftningens art og de skadene forgiftningene har forårsaket, behandles dyret. Det kan være forsøk på å eliminere giftstoffene gjennom oppkast og/eller intravenøs væsketilførsel. I enkelte tilfeller kan vi gi kull i tablettform eller gjennom væske. Ved kraftig forgiftning kan det være nødvendig å legge dyret ditt inn.
Hvis det har gått lang tid siden forgiftningen inntrådte, behandler man hunden eller katten ut ifra symptomer og hvilke organer som er skadet – oftest med væske intravenøst og noen ganger med medisin. En del dyr får motgift mot det de har fått i seg.
Vi kan behandle rottegift-forgiftning med medisin. Kraftige indre blødninger kan føre til at blodoverføring er nødvendig.