Forgiftning hos katt

Forgiftning hos katt er et ikke uvanlig problem. Har katten din fått i seg noe den ikke skulle hatt? Vet du hvilke stoffer som er farlige?
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Mange forgiftninger oppdager man ikke med en gang. Symptomene kommer etter en stund og kan dessuten være diffuse. Det er derfor ekstra viktig å vite hva katter ikke tåler og følge med på kattens allmenntilstand. Det er bedre å oppsøke veterinær for tidlig.

Våre firbeinte venner blir ofte forgiftet av stoffer og mat som er helt ufarlig for oss mennesker, og som vi kanskje ikke tenker på at ikke er bra for katten i det hele tatt. Sjokolade, rosiner, løk og visse blomster kan noen ganger være dødelige for katter.

Har katten din spist noe giftig, eller fått i seg en for stor dose av noe som ikke er bra for katten? Finn ut nøyaktig hva den har spist, hvor lenge siden det var, og i hvilken mengde. Kontakt så din dyreklinikk eller dyresykehus. Ved besøk, ta om mulig med deg det katten har fått i seg, f.eks. sjokoladepapiret, pakken med rottegift eller medisinforpakningen.

Ofte haster det når dyret kommer til akutten, og ofte skjer det utenfor kontortiden, siden flere forgiftninger ikke merkes før etter flere timer og noen ganger etter enda lengre tid.

Her får du vite mer om stoffer som er farlige, hvilke symptomer katten kan få, og hva du kan gjøre selv. Om du mistenker forgiftning, kontakt veterinær øyeblikkelig, så får du hjelp. Prøv aldri selv å få katten din til å brekke seg.

Symptomer på forgiftning

Mange forgiftninger ser man ikke med en gang. Symptomene kommer etter en stund og kan dessuten være diffuse. Det kan være at katten får feber, er trøtt, slapp, ikke vil spise eller får bleke slimhinner. Akutte symptomer kan være at katten brekker seg, får diaré, puster fort eller er ”hyper”.

Hva gjør veterinæren?

Ved ankomst til dyreklinikken, vil veterinæren gjøre en grundig undersøkelse av katten. Samtidig er det viktig at dyrlegen får beskjed om hvilke giftige stoffer katten kan ha fått i seg. Spørsmål du kan få vil blant annet inkludere: 

  • Har katten din fått flåttmiddel i det siste?
  • Hva har du mistanke om at katten din kan ha spist?
  • Hvor mye har du mistanke om at den har spist?
  • Hvor lenge siden er det at den har fått dette i seg?
  • Har katten hatt problemer tidligere?
  • Hvilke symptomer har du observert?
  • Vet du om det kan være rottegift der katten din har vært?
  • Har dere liljer i hagen?
  • Har dere gitt katten noe medisin eller smertestillende i det siste?

I noen tilfeller kan det være nødvendig å ta urin- og/eller blodprøver for å undersøke for eventuelle skader på organer, blødningsforstyrrelser eller lignende. 

Diagnose

Veterinæren vil stille en diagnose på bakgrunn av dine opplysninger, symptomer, kliniske funn, laboratorieundersøkelser m.m. Det er ikke alltid man kan få en helt sikker diagnose og i slike tilfeller vil veterinæren stille den mest sannsynlige diagnosen og behandle deretter. 

Behandling og behandlingsplan ved forgiftning

Behandlingen vil være avhengig av hvilken type forgiftning det er snakk om, hvor lenge siden det er katten har fått i seg det giftige stoffet og hvor alvorlige symptomer katten har. Avhengig av forgiftningens karakter og de skader som forgiftningen har forårsaket, starter man med behandling.

I noen tilfeller vil katten få en oppkastfremkallende sprøyte. Dette er mest effektivt om det er kort tid siden katten har fått i seg det giftige stoffet. Om man er heldig, kan man på den måten unngå at katten utvikler forgiftningssymptomer i det hele tatt. Ikke forsøk å fremkalle oppkast hos dyret ditt selv. Dette skal kun skje under regulerte forhold hos veterinær. 

I andre tilfeller kan katten ha behov for å legges på drypp for å hjelpe kroppen og nyrene til å kvitte seg med det giftige stoffet. I andre tilfeller igjen kan katten få aktivt kull i tablettform eller som væske. Dette hjelper med å fjerne de giftige stoffene fra tarmsystemet. 

Ved kraftige symptomer / kraftige forgiftninger kan det være nødvendig at katten blir innlagt på dyresykehus for best behandling av symptomene.  

Det kan vær at katten din bør gå til kontroll hos veterinær etter at den har blitt behandlet for forgiftning. Dette for å kontrollere eventuelle senskader på organer som nyre og lever.

Forebygge forgiftning hos katt

For å forebygge forgiftninger er det viktig å vite hva katten din ikke tåler. Lær deg så mye som mulig om ulike stoffer, og ha kontroll over hva katten din får i seg, så langt det er mulig. Får den likevel i seg noe den ikke tåler, kontakt veterinær.

Vanlige typer forgiftning hos katt

Her kan du lese om noen av de vanligste typene av forgiftninger hos katter. En del, som rottegift og glykol, sier seg selv, mens andre kanskje ikke er fullt så opplagte. At matrester med løk, en rosin som har falt ned på kjøkkengulvet, eller en vanlig hodepinetablett for mennesker kan være svært farlig, er ikke alle klar over.