Forgiftning hos katt

Har katten din fått i seg noe den ikke skulle hatt? Vet du hvilke stoffer som er farlige?

Forgiftninger hos katt er et ikke uvanlig problem. Våre firbeinte venner blir ofte forgiftet av stoffer og mat som er helt ufarlig for oss mennesker, og som vi kanskje ikke tenker på at ikke er bra for katten i det hele tatt. Sjokolade, rosiner, løk og visse blomster kan noen ganger være dødelige for katter.

Har katten din spist noe giftig, eller fått i seg en for stor dose av noe som ikke er bra for katten? Finn ut nøyaktig hva den har spist, hvor lenge siden det var, og i hvilken mengde. Kontakt så din dyreklinikk eller dyresykehus. Ved besøk, ta om mulig med deg det katten har fått i seg, f.eks. sjokoladepapiret, pakken med rottegift eller medisinforpakningen.

Ofte haster det når dyret kommer til akutten, og ofte skjer det utenfor kontortiden, siden flere forgiftninger ikke merkes før etter flere timer og noen ganger etter enda lengre tid.

Her får du vite mer om stoffer som er farlige, hvilke symptomer katten kan få, og hva du kan gjøre selv. Om du mistenker forgiftning, kontakt veterinær øyeblikkelig, så får du hjelp. Prøv aldri selv å få katten din til å brekke seg.

Vanlige typer forgiftninger hos katt

Her kan du lese om noen av de vanligste typene av forgiftninger hos katter. En del, som rottegift og glykol, sier seg selv, mens andre kanskje ikke er fullt så opplagte. At matrester med løk, en rosin som har falt ned på kjøkkengulvet, eller en vanlig hodepinetablett for mennesker kan være svært farlig, er ikke alle klar over.

  • Sjokolade
  • Rottegift
  • Legemiddel
  • Liljer og andre vekster
  • Løkforgiftning
  • Rosin og druer
  • Glykolforgiftning

Symptomer som er vanskelige å vurdere

Mange forgiftninger ser man ikke med en gang. Symptomene kommer etter en stund og kan dessuten være diffuse. Det kan være at katten får feber, er trøtt, slapp, ikke vil spise eller får bleke slimhinner. Akutte symptomer kan være at katten brekker seg, får diaré, puster fort eller er ”hyper”.