Reise med katt – slik gjør du reisen behagelig
Innhold i artikkelen
- Forberedelse til reisen med din katt
- Reise med katt til et EU-land
- Reise med katt utenfor EU
- Beskyttelse mot flått, fluer og mygg
- Trening før reisen med din katt
- Under reisen – slik gjør du selve reisen behagelig for din katt
- Ved flyreiser
- Førstehjelp under reisen
- Før hjemreisen og når dere har kommet hjem
Reise med katt blir mer og mer vanlig. Skal du utover landets grenser er det forskjellige regler du skal forholde deg til. Utover det er det ting du kan gjøre, for at reisen blir så behagelig som mulig for din katt.
Forberedelse til reisen med din katt
Ved reiser innenfor Norges grenser gjelder ingen særlige regler.
Reglene for å reise med dyr til utlandet er ulike for ulike land. Dessuten kan bestemmelsen noen ganger endres. Sett deg nøye inn i gjeldende regler.
Reise med katt til et EU-land
Skal du reise til et EU-land skal din katt har utstedt et pass samt være vaksinert mot rabies. Begge deler kan ordnes hos veterinær, evt. i forbindelse med en årlig helseundersøkelse. Rabiesvaksine skal gis senest 21 dager før innreise i det gjeldende EU-land og katten skal være minst 12 uker gammel på datoen for vaksinasjon. Utover det skal katten være ID-merket med en mikrochip. Alternativt skal katten ha en lettleselig tatovering, men denne skal være påført katten innen 3. juli 2011.
Enkelt EU-land kan ha ytterlige krav enn overstående. Sjekk reglene for hvert enkelt land katten skal reise gjennom, feks. har noen land krav om ormekur, helseundersøkelse mm. De enkelte landes regler kan ses på Mattilsynets hjemmesider. Her finnes fakta om det å reise med dyr og lenker til EU-landenes veterinærmyndigheter. Du får også vite hva som gjelder når du skal ta med dyret ditt tilbake til Norge. Du kan videre ta kontakt med de respektive landenes ambassader. Be om å få kontakt med veterinærmyndighetene, og be gjerne om skriftlig fakta om hvilke krav som stilles, som du kan vise til veterinæren din. Husk at det er du selv som er ansvarlig for å kjenne til de ulike reglene.
Reise med katt utenfor EU
Skal du reise utenfor EU kan det gjelde andre regler. Ta kontakt med landets konsulat for å høre om det er behov for helseundersøkelse, blodprøver eller annet før reisen. Sjekk også reglene for innreise tilbake til Norge etter endt ferie, dette avhenger av hvilket land katten har besøkt.
Beskyttelse mot flått, fluer og mygg
Ved en reise med katt kan det være en god idé å beskytte katten mot flått, stikkende fluer og mygg, da disse kan overføre forskjellige sykdommer, også sykdommer som normalt ikke ses i Norge. Obs: bruk aldri medisin beregnet til hunder, da disse kan være meget giftig for katter.
Følg også med på at alle andre vaksiner er oppdaterte. Forhør deg hos veterinær hva din katt trenger under reise.
Trening før reisen med din katt
Mange katter like ikke å være i et transportbur og å kjøre bil, siden det er sjeldent behov for det.
Prøv å venne din katt til transportbur i god tid. La buret stå fremme hjemme, legg godbiter eller fôr opp i det, slik at katten ikke forbinder det med et rart sted å være. Sørg for at buret har en passende størrelse, slik at katten din kan bevege seg rund og ligge komfortabelt. Buret skal være solid og i god stand, slik at katten ikke kommer til å skade seg under reisen, eller buret går opp og katten stikker av.
Tren gjerne med katten å kjøre bil, hvis det er kjøreferie dere skal på sammen. Slik finner du ut om katten blir stresset, kaster opp eller har andre reaksjoner.
Sørg for å dobbeltsjekke at katten din er registrert korrekt hos DyreID (krever mikrochip), slik at navn ditt og adresse kan finnes, hvis katten skulle bli borte.
Under reisen – slik gjør du selve reisen behagelig for din katt
Ved reise med katt er det flere ting du kan gjøre for å hjelpe katten å få en så behagelig reise som mulig.
Forebygg stress med kosttilskudd og feromoner
Noe stress kan forebygges eller reduseres ved trening. Utover det kan man hjelpe katten ved å gi forskjellige typer kosttilskudd med stressreduserende effekt og samtidig bruk av feromoner (duftstoffer), som virker beroligende/stressreduserende for katten. I senere tid har det kommet et reseptbelagt beroligende preparat som har fungert bra på de fleste katter. Det kan også brukes for å redusere stress ved veterinærbesøk. Spør om de forskjellige mulighetene hos dyrlegen.
Lufttemperatur og luftsirkulasjon
Sørg for at temperaturen ikke er for varm i transportburet, eller at buret står i trekk fra feks. aircondition. Ikke sett katten i bagasjerommet blant en masse bagasje, hvor du ikke kan se katten og der det ikke vil være god luftsirkulasjon.
Ta pauser underveis
Skal du reise langt kan det være en god ide å ta en pause underveis, tilby katten litt å drikke og ev. en kattekasse.
Unngå å fôre katten rett før avreise
Mange katter blir kvalme og kaster opp hvis de får fôr rett før avreise. Dette kan man forsøke å forebygge ved at katten ikke har en full mage. Katten kan gjerne tilbys vann.
Ved flyreiser
Skal katten fly er det også en god ide å venne katten til transportbur og gi stressreduserende kosttilskudd. Vi fraråder generelt å gi beroligende/bedøvende medisin under reisen.
Noen flyselskaper tillater at katten kan være i kabinen under flyturen, noen krever at katt og bur skal være i bagasjehyllen over setene under start og landing, andre krever at katten skal være i lasterommet. Ta kontakt direkte med flyselskapet for å se hvilke regler som gjelder.
Førstehjelp under reisen
- Undersøk på forhånd hvor nærmeste dyrlege er i tilfelle katten skulle komme til skade eller bli syk. Har du en forsikring på katten din, snakk med dem på forhånd om hvordan ev. skadetilfeller i utlandet/på reise bør håndteres.
- Ta evt med en flått-tang, så du kan fjerne flått på reise.
Før hjemreisen og når dere har kommet hjem
Sjekk både katten og deg selv for flått før hjemreise, siden flått fra fremmede land kan spre sykdommer i Norge.
Blir din katt syk etter å ha vært i utlandet – også lang tid etter – opplys dyrlegen om at katten har vært i utlandet, når og i hvilket land. Noen sykdommer kan bryte ut etter lang tid og denne opplysningen kan hjelpe din dyrlege å hjelpe din katt.