Alt du trenger å vite om vaksiner

Alt du trenger å vite om vaksiner

Som en ansvarlig og dedikert dyreeier til våre firbente venner, er det viktig å forstå hvor viktig vaksinering er for å sikre god dyrehelse. På lik linje som vi prioriterer å vaksinere våre barn, eller oss selv, for å beskytte oss mot smittsomme og potensielt dødelige sykdommer, er det like viktig å beskytte kjæledyrene våre. Her finner du alt du trenger å vite om vaksinasjon av hund og katt.


Online booking

IVC Evidensia

Vaksinering av hund og katt lønner seg

Å vaksinere din firbente venn har en viktig og forebyggende effekt. Dersom dyretettheten er stor, øker sannsynligheten for smittsomme sykdommer. Dersom du beskytter din hund eller katt ved å vaksinerer den, vil vaksinen sørge for en rask immunrespons som enten hindrer ditt dyr i å bli syk eller at den får mye mildere og mindre alvorlige symptomer. 

IVC Evidensia

Er det nødvendig å vaksinere katten?

Enten du har en nysgjerrig utekatt eller en bedagelig innekatt, så er vaksinen en investering for kattens helse. Katter som får gå fritt ute er jevnlig i kontakt med andre katter, men også katter som kun lever innenfor husets fire vegger kan utsettes for smittestoff bragt med inn fra mennesker. Vaksinasjon er en sikkerhetsbarriere som at katten din er motstandsdyktig mot potensielle helserisikoer, og fremmer et sunnere og lykkeligere liv uavhengig av livsstil.  

IVC Evidensia

Beskytt din beste venn

Uavhengig av om den elsker å leke med andre hunder eller kose seg inne på sofaen sammen med deg, er vaksinering nøkkelen til en sunn og lykkelig tilværelse. Vaksiner beskytter mot potensielle sykdommer og skaper et robust forsvarssystem. 

En vaksinetime innebærer også at hunden din får en generell helsesjekk før vaksinen gis. da får veterinæren et innblikk i hundens helsetilstand.

Les mer om hva helseundersøkelsen innebærer her

Alle hunder bør vaksineres årlig, og i Norge er det vanlig å vaksinere mot valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Om hunden din skal til utlandet kan den trenge noen tilleggsvaksiner, avhengig av hvor dere skal på ferie.

IVC Evidensia

Husk reseptpliktig medisin

Veldig mange medisiner til dyr er reseptpliktige i Norge. For at veterinæren kan skrive ut medisiner til ditt dyr, er det et lovkrav at veterinæren har kjennskap til dyrets helsetilstand, og at veterinæren har sett dyret i løpet av det siste året. 

Vaksinetimen er en ypperlig anledning til å få påfyll på reseptpliktige medisiner som ditt dyr trenger. Det kan også være en god idé å få med seg resept på flåttmiddel så har du den tilgjengelig når du trenger det. Flåttsesongen starter ved ulike tidspunkt på ulike steder i landet, men en huskeregel er at den er aktiv fra 5 plussgrader. 

IVC Evidensia

Hva vaksineres hunden mot?

I Norge er det vanlig å vaksinere hunder mot valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Skal hunden til utlandet og tilbake, må den vaksineres mot rabies, og den bør vaksineres mot leptospirose.


Når bør hunden vaksineres?

Valpen bør vaksineres når den er 8 uker gammel og revaksineres ved 12 og 16 ukers alder. Da er den det vi kaller for grunnimmunisert. For å opprettholde virkningen av vaksinen, bør hunden revaksineres årlig.

Les mer om valp her

IVC Evidensia

Kennelhoste

Kennelhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som hunder kan pådra seg i områder med tett samvær, som kenneler, hundebarnehager eller offentlige parker. 

Symptomer kan inkluderer:

  • Intense hosteanfall
  • Nysing 
  • Nedsatt allmenntilstand (i startfasen, men sjeldent langvarig)

Beskytt din firbeinte venn med årlig vaksinasjoner og unngå potensielle smittekilder. Å være proaktiv med helsevurderinger og vaksinering er nøkkelen til å holde kennelhoste på avstand, slik at din hunds livskvalitet forblir uforstyrret.

IVC Evidensia

Valpesyke

Valpesyke er en alvorlig sykdom som typisk rammer hunder <1 år. Valpesykeviruset er beslektet med menneskets meslingevirus, og er skyld i mange hundedødsfall hvert år i andre land. Men heldigvis har god vaksinedekning gjort at valpesyke nå er en veldig sjelden sykdom i Norge og Norden.

1 – 2 uker etter at hunden er smittet blir den slapp, får redusert appetitt og høy feber. I alvorlige tilfeller går viruset til hjernen, og det kan føre til tiks, krampeanfall, blindhet, vedvarende problemer med å gå og i verstefall død.

Ved å sørge for at valpen din mottar nødvendige vaksiner, gir du den et sterkt forsvar mot denne potensielt dødelige sykdommen. Gi valpen din en sunn start på livet ved å ta grep mot valpesyke – en investering i et livslangt vennskap.

IVC Evidensia

Parvovirus

Parvo er en svært smittsom og alvorlig virusinfeksjon i magetarmsystemet hos hund. Parvovirus inngår i kjernevaksinen til hunder og hundene bør revaksineres årlig. 

Hunder med parvo får ofte høy feber og blir raskt dehydrerte (uttørket). De kan gå i sjokk, få blodforgiftning og i verste fall dø. Det er høy dødelighet av parvo hos uvaksinerte hunder, særlig om de ikke kommer raskt til intensiv behandling.

Heldigvis er det lav forekomst av parvovirusinfeksjon i Norge da vi har høy vakisnasjonsgrad på våre hunder.

IVC Evidensia

Smittsom leverbetennelse

Smittsom leverbetennelse er en virussykdom som angriper hundens lever og slimhinner.  Smittede hunder blir syke etter fire til syv dager. De får ofte feber, kan vise forkjølelsessymptomer, blødninger, oppkast, diaré og magesmerter. De kan bli raskt verre i løpet av kort tid, og sykdommen har en høy dødelighet i det akutte stadiet.

Selv om smittsom leverbetennelse ikke alltid er lett å behandle, er det heldigvis en sykdom som er relativt enkel å forebygge. Vaksinen vi har i Norge gir tilnærmet 100% beskyttelse hvis den gis riktig.

IVC Evidensia

Skal du ut og reise? Ikke glem rabiesvaksinen

Rabies er en alvorlig og dødelig sykdom som kan overføres til mennesker og andre dyr gjennom bitt fra infiserte dyr. Heldigvis er sykdommen utryddet i Norge, men skal du ut og reise utenfor landegrensene med hunden din så er det viktig å vaksinere i god tid før du reiser ut av landet.

Det finnes ingen behandling mot rabies etter at symptomene har oppstått, og derfor er forebygging svært viktig. Vaksine mot rabies er også lovpålagt ved innførsel av hund til Norge (men unntak om hunden kommer fra Sverige), og du kan risikere å ikke få ta med hunden din tilbake til landet dersom den ikke oppfyller vaksinekravene. 

IVC Evidensia

Kattunge: hva må du huske på?

Det er mye å sette seg inn når du har en ny kattunge i hus, men for en gøy (og kanskje litt slitsom?) tid du har i vente!

Kattungen kommer gjerne til deg ved 8-12 ukers alder. Om kattungen allerede har fått sin første vaksine skal neste vaksine gis fire uker etter første vaksine for at kattungen skal være godt nok beskyttet. Om katten ikke er vaksinert fra før, anbefales at den får første vaksine ved 12 uker, deretter andre vaksine ved 16 ukers alder. 

Vaksinen beskytter kattungen mot de viktigste kattesykdommene den kan utsettes for, som kattepest og katteinfluensa. Et år etter andre vaksine skal katten igjen vaksineres og dette repeteres hvert år gjennom hele kattens liv.