Vaksinering av hund

Vaksinering av hund mot smittsomme sykdommer er god dyrevelferd. De aller fleste valper har allerede fått den første grunnvaksinen mens den fremdeles er hos oppdretter. 

Uavhengig av vaksine, anbefaler vi at alle hunder får en årlig helseundersøkelse. En undersøkelse hos veterinær øker sannsynligheten for å fange opp symptomer på et tidlig tidspunkt. Samtidig med undersøkelsen bør man sette den årlige vaksinen som hunden trenger.

Vi anbefaler årlig vaksinering av hundVi anbefaler at alle hunder vaksineres årlig i forbindelse med helseundersøkelse

Hvorfor bør hunden min vaksineres?

Hunder som lever et sosialt liv i byer og tettsteder eller på annet vis er utsatt for stort smittepress, bør vaksineres. Slik dannes det antistoffer, som beskytter hunden mot noen svært smittsomme sykdommer og forhindrer at andre hunder smittes.

Hva bør den vaksineres mot?

I Norge er det vanlig å vaksinere hunder mot valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Skal hunden til utlandet og tilbake, må den vaksineres mot rabies, og den bør vaksineres mot leptospirose.

Når bør hunden vaksineres?

Valpen bør vaksineres når den er 8 uker gammel og revaksineres ved 12 og 16 ukers alder. Da er den det vi kaller for grunnimmunisert. For å opprettholde virkningen av vaksinen, bør hunden revaksineres årlig.


Skjemaet viser intervaller for vaksiner og ormekurer for din valp. Dette er kun en veiledning – spør din veterinær om hvilke vaksiner din valp bør få.

Last ned: Veiledning for vaksiner og ormekurer for hund

Er det noen risiko forbundet med vaksinering?

Vanligvis er det ikke det, men noen hunder er litt trette og slappe en dag eller to. Alvorlige reaksjoner på vaksinen er svært sjeldne, men kommer evt. noen minutter etter vaksineringen, mens hunden fortsatt befinner seg på klinikken og kan tas hånd om.

Ny valpeeier? Her er alt du trenger å vite!