Veterinær Benedikte Bendiktsen og assistent Marianne Johansen ved Evidensia Harstad Dyresyekhus utfører undersøkelse av øret på hund

Evidensia Harstad Dyresykehus

Et trygt sted for dyr, eiere og ansatte

Bildediagnostikk

Vi har mange ulike muligheter for å ta digitale bilder av kjæledyr for å hjelpe oss i utredningen.

CT

I 2018 investerte vi i et CT-apparat, noe som gir oss nye muligheter når det kommer til avansert diagnostikk. CT brukes blant annet ved undersøkelser av buk og brysthule, skalle, nesehule, skjelett og ledd.

CT er en forkortelse for computertomografi, og er en avansert form for røntgenundersøkelse. Ved vanlig røntgen sendes røntgenstrålene bare fra en bestemt vinkel, mens ved computertomografi roterer røntgenrøret rundt pasienten og sender stråler fra flere vinkler. Slik skapes det masse tverrsnittbilder av området som undersøkes, og denne bildeserien kan veterinæren bla gjennom millimeter for millimeter. Dataprogrammet skaper også en detaljert 3D-modell av området som blir undersøkt. En slik 3D-modell gir verdifull informasjon f.eks. om hvordan en fraktur ser ut, slik at veterinæren lettere kan planlegge et operativt inngrep.

Røntgen

Røntgen er et viktig diagnostisk hjelpemiddel. Vi har digitalt røntgen og fremkaller, noe som gir bilder av meget høy kvalitet og som reduserer strålingen til pasienten og personalet.

Røntgen brukes til å diagnostisere forandringer som f.eks. forkalkninger eller brudd i knokler og ledd. Ofte brukes også kontrastundersøkelser av mage og tarm for å diagnostisere fremmedlegemer.

Drektighetsundersøkelse med røntgen kan gjøres etter dag 53 i drektigheten. Da har skjelettet til fosteret utviklet seg så mye at det er røntgentett, slik at det kan sees på bildeskjermen. Man kan således telle antall valper/kattunger.

HD-/AD-røntgen

Våre veterinærer har vært på eget kurs for å kunne ta optimale bilder for å røntgenfotografere hofter og albuer i forbindelse med Norsk Kennel Klub sitt avlsarbeid. Røntgenfotografering av skjelettlidelser som HD (hofteleddsdysplasi) og AD (albueleddsdysplasi) gjøres derfor rutinemessig hos oss. Bildene sendes til NKK for avlesning. I forbindelse med disse undersøkelsene er det krav om at hunden må være ID-merket. NKK krever også at hunden er bedøvet under røntgenundersøkelsen.

Ved klinikken har vi også moderne digitalt tannrøntgenapparat som brukes daglig. Les mer om dette under tannbehandling.

Ultralyd

Ultralyddiagnostikk er et verdifullt hjelpemiddel, som øker muligheten for riktig diagnose. Ultralyd er ofte et komplement til røntgen.

Vi bruker ultralyd for å studere livmor, indre organer som lever, nyrer, milt, urinblære, prostata, binyrer, tarm og svulster i bukhulen.

Cystenyrer er dessverre en hyppig diagnose på perserkatter. Dette kan påvises med ultralyd. Det frarådes å bruke katter med cystenyrer i avl fordi dette er arvelig. Katter med store cyster i nyrene har som regel redusert livslengde på grunn av at de utvikler nyresvikt.

Vi kan si om din hund eller katt er drektig fra 28 dager etter parring. På enkelte dyr er det aktuelt å følge drektigheten med gjentatte undersøkelser eller konstatere at valpene/kattungene fortsatt lever.

Ultralyd muliggjør også målrettet uttak av biopsier (prøver) fra indre organer. Biopsien sendes deretter videre til laboratorier hvor de blir videre undersøkt.

Artroskopi

Vi utfører også arthroskopi, som er undersøkelsesmetode av ledd. Vi går inn med kamera i leddet og kan også her fjerne eventuelle nydannelser.

Endoskopi

Endoskopi utføres for undersøkelse i svelg, luftrør, lunger, spiserør og magesekk.

Under undersøkelsen kan vi ta vevsprøver. Disse kan sendes inn til eksterne labratorier for nærmere diagnostisering. Dette er et godt hjelpemiddel ved mange sykdomstilstander.

4.2

Basert på vurderinger fra Google

Åpningstider ved Harstad Dyresykehus

 • Mandag
  08:00 - 18:00
 • Tirsdag
  08:00 - 18:00
 • Onsdag
  08:00 - 18:00
 • Torsdag
  08:00 - 18:00
 • Fredag
  08:00 - 15:30
 • Lørdag
  Stengt
 • Søndag
  Stengt
 • Medarbeidere

  Bodil S. Eilertsen

  Klinikkleder og veterinær

  Bodil S. Eilertsen

  Bodil S. Eilertsen er klinikkleder og veterinær ved dyresykehuset. Hun startet først på veterinærstudiet i Berlin i 1 1/2 år før hun byttet over til Tierärtzliche Hochschule i Hannover. Der ble hun ferdig uteksaminert i desember 1999. Som klinikkleder har hun mest administrative oppgaver, men hun tar stadig vekk imot pasienter på smådyrklinikken også. Bodil har jevnlig deltatt på kurs innen klinikkledelse, smådyrmedisin, deriblant kanin- og gnagerkurs, tannkurs og røntgenkurs. Bodil har tidligere drevet med hundekjøring, nordisk stil. I dag har hun bordercolliene Jill og Tussi. Sammen med mannen sin,  Tor-Arne, driver hun gård i Kasfjord med både kjøtt- og melkeproduksjon. DyrBorder collie, JillBorder collie, JussiFerdigheterKlinikkledelseSmådyrmedisin
  Les mer om Bodil
  Kariann Roll

  Veterinær

  Kariann Roll

  Kariann Roll er en av våre erfarne veterinærer på klinikken. Hun tok sin utdannelse ved Norges Veterinærhøgskole i Oslo og ble uteksaminert i 2006. Under studietiden var hun ansatt ved Oslo Dyreklinikk. Kariann er spesielt interessert i tannmedisin og kirurgi, og hun har en rekke etterutdanningskurs innen disse fagfeltene. Hun er ansvarlig for all tannbehandling ved klinikken. Hun utfører i tillegg indremedisinske utredninger og andre konsultasjoner ved klinikken, og behandler også gjerne kaniner, ildere og gnagere. Hun er også godkjent av NKK som attestutsteder for patellaluksasjon. Kariann har kongepuddelen Oscar.   DyrStorpuddel, OscarErfaring Generell kirurgi 2006, Kristiansand HD/AD-kurs 2006, Oslo Essential dentistry 2007, Oslo Røntgenfunn hos halte hunder 2007, Oslo Billeddiagnostikk i bryst og buk 2007, Sandvika CPD Introduksjonskurs i ortopedisk kirurgi 2008, England CPD Ortopedikurs, bruk av skruer og plater 2009, England Reptil-, gnager- og ilderkurs 2009, Stavanger Diagnostikk og behandling av kirurgiske og medisinske lidelser i urogenitalsystemet 2009, Sandvika Fagmøte, Brunst og drektighet hos hund 2010, Harstad Helse Nord, Flåttmøte 2010, Tromsø Diagnostikk og behandling av kirurgiske og medisinske lidelser i thorax 2010, Sandvika Halthetsdiagnostikk hund og katt 2011, Tromsø ESAVS Cardiology I 2011, Lisboa Onkologi i smådyrspraksis 2011, Oslo Smådyrsykdommer 2012, Tromsø Sårbehandling 2012, Sortland Anestesikurs 2013, Sortland Gastrointestinal kurs 2013, Sandvika Ultralydkurs 2013, Tromsø Accesia Dentistry I 2014, Halmstad Hospitering 2014, Sortland Konferanse, dermatologi og endokrinologi 2014, Stockholm Nevrologi i smådyrpraksis 2014, Sandvik Accesia Dentistry II 2015, Halmstad Fagdag: antibiotikaresistens, antibiotikaforskriving, alternativer til antibiotika i klinikken 2016, Tromsø Akuttmedisin hund og katt 2016, Hønefoss Oftalmologi 2017, Viul Fagdag: Brachycefale obstruktiv luftveislidelse, smerte, dyrevelferd og pasientleksjon, smerte i dyrevelferds- og forvaltningsperspektiv 2017, Tromsø Klinisk patologi 2018, Bergen Fagdag: konflikthåndtering, bedriftskultur og reptil-medisin 2018, Tromsø Oral surgery – recostruction/plastics 2018, Halmstad, Sverige Veterinærdagene, Dermatologi 2019, Trondheim Ernæring og endokrinologi 2019, Harstad
  Les mer om Kariann
  Suzanne Eyre

  Veterinær

  Suzanne Eyre

  Suzie er utdannet ved Royal Veterinary College, London og var ferdig i 2014. Hun er kommet fra England for å jobbe hos oss og for å oppleve Nord-Norge. Hun har jobbet som veterinær i England i 8 år, og har med seg masse erfaring derifra. Hun har lært seg noen få ord på Norsk, og lærer stadig fler! (For at det ikke skal bli noen misforståelser mellom veterinær og eier vil en assistent være med inn på konsultasjoner med Suzie.) Suzie liker spesielt godt indremedisin og bløt-vevskirurgi. Hun elsker å jobbe med kaniner og gnagere som rotter, hamstere og marsvin. Hun har jobbet med eksotiske dyr, og har med seg erfaring innenfor dette. Hun har også en kanin og en katt selv hjemme i England I fritiden liker hun å være aktiv. Hun har mange interesser som bilsport, dansing, ridning og baking.
  Les mer om Suzanne
  Margrete Krage

  Veterinær på midlertidig lisens

  Margrete Krage

  Våre medarbeidere

  Innlegg fra Facebook