Veterinær tar tannrøntgen av hund

Evidensia Harstad Dyresykehus

Et trygt sted for dyr, eiere og ansatte

I dag: 08:00 ­- 18:00

Bildediagnostikk

Vi har mange ulike muligheter for å ta digitale bilder av kjæledyr for å hjelpe oss i utredningen.

CT

I 2018 investerte vi i et CT-apparat, noe som gir oss nye muligheter når det kommer til avansert diagnostikk. CT brukes blant annet ved undersøkelser av buk og brysthule, skalle, nesehule, skjelett og ledd.

CT er en forkortelse for computertomografi, og er en avansert form for røntgenundersøkelse. Ved vanlig røntgen sendes røntgenstrålene bare fra en bestemt vinkel, mens ved computertomografi roterer røntgenrøret rundt pasienten og sender stråler fra flere vinkler. Slik skapes det masse tverrsnittbilder av området som undersøkes, og denne bildeserien kan veterinæren bla gjennom millimeter for millimeter. Dataprogrammet skaper også en detaljert 3D-modell av området som blir undersøkt. En slik 3D-modell gir verdifull informasjon f.eks. om hvordan en fraktur ser ut, slik at veterinæren lettere kan planlegge et operativt inngrep.

Røntgen

Røntgen er et viktig diagnostisk hjelpemiddel. Vi har digitalt røntgen og fremkaller, noe som gir bilder av meget høy kvalitet og som reduserer strålingen til pasienten og personalet.

Røntgen brukes til å diagnostisere forandringer som f.eks. forkalkninger eller brudd i knokler og ledd. Ofte brukes også kontrastundersøkelser av mage og tarm for å diagnostisere fremmedlegemer.

Drektighetsundersøkelse med røntgen kan gjøres etter dag 53 i drektigheten. Da har skjelettet til fosteret utviklet seg så mye at det er røntgentett, slik at det kan sees på bildeskjermen. Man kan således telle antall valper/kattunger.

HD-/AD-røntgen

Våre veterinærer har vært på eget kurs for å kunne ta optimale bilder for å røntgenfotografere hofter og albuer i forbindelse med Norsk Kennel Klub sitt avlsarbeid. Røntgenfotografering av skjelettlidelser som HD (hofteleddsdysplasi) og AD (albueleddsdysplasi) gjøres derfor rutinemessig hos oss. Bildene sendes til NKK for avlesning. I forbindelse med disse undersøkelsene er det krav om at hunden må være ID-merket. NKK krever også at hunden er bedøvet under røntgenundersøkelsen.

Ved klinikken har vi også moderne digitalt tannrøntgenapparat som brukes daglig. Les mer om dette under tannbehandling.

Ultralyd

Ultralyddiagnostikk er et verdifullt hjelpemiddel, som øker muligheten for riktig diagnose. Ultralyd er ofte et komplement til røntgen.

Vi bruker ultralyd for å studere livmor, indre organer som lever, nyrer, milt, urinblære, prostata, binyrer, tarm og svulster i bukhulen.

Cystenyrer er dessverre en hyppig diagnose på perserkatter. Dette kan påvises med ultralyd. Det frarådes å bruke katter med cystenyrer i avl fordi dette er arvelig. Katter med store cyster i nyrene har som regel redusert livslengde på grunn av at de utvikler nyresvikt.

Vi kan si om din hund eller katt er drektig fra 28 dager etter parring. På enkelte dyr er det aktuelt å følge drektigheten med gjentatte undersøkelser eller konstatere at valpene/kattungene fortsatt lever.

Ultralyd muliggjør også målrettet uttak av biopsier (prøver) fra indre organer. Biopsien sendes deretter videre til laboratorier hvor de blir videre undersøkt.

Endoskopi

Endoskopi utføres for undersøkelse i svelg, luftrør, lunger, spiserør og magesekk.

Under undersøkelsen kan vi ta vevsprøver. Disse kan sendes inn til eksterne labratorier for nærmere diagnostisering. Dette er et godt hjelpemiddel ved mange sykdomstilstander.

Dette sier kundene

5

Evidensia er profesjonelle og absolutt beste vetrinærkontoret i Harstad.

5

Svært god service med dertil sterk faglig oppfølging.

5

Hyggelig betjening og god hjelp og få

Basert på vurderinger fra Google

Åpningstider ved Harstad Dyresykehus

 • Mandag
  08:00 ­- 15:30
 • Tirsdag
  08:00 ­- 15:30
 • Onsdag
  08:00 ­- 15:30
 • Torsdag
  08:00 ­- 18:00
 • Fredag
  08:00 ­- 15:30
 • Lørdag
  Stengt
 • Søndag
  Stengt

Medarbeidere

Bodil S. Eilertsen

Klinikkleder

Bodil S. Eilertsen

Suzanne Eyre

Veterinær

Suzanne Eyre

Suzie er utdannet ved Royal Veterinary College, London. Hun jobber hovedsakelig med indremedisinske utredninger og bløt-vevskirurgi. Hun har mye erfaring med å jobbe med kaniner og gnagere som rotter, hamstere og marsvin, samt eksotiske dyr. Suzie kan noe norsk, og lærer stadig mer! For at det ikke skal bli noen misforståelser mellom veterinær og eier vil en assistent være med inn på konsultasjoner med Suzie for de som ønsker dette. 
Les mer om Suzanne
Sofie Johnsen

Dyrepleier

Sofie Johnsen

Lova Skarsem

Assistent

Lova Skarsem

Våre medarbeidere

Innlegg fra Facebook