Bildediagnostikk
I 2018 investerte vi i et CT-apparat, noe som gir oss nye muligheter når det kommer til avansert diagnostikk. CT brukes blant annet ved undersøkelser av buk og brysthule, skalle, nesehule, skjelett og ledd.
CT er en forkortelse for computertomografi, og er en avansert form for røntgenundersøkelse. Ved vanlig røntgen sendes røntgenstrålene bare fra en bestemt vinkel, mens ved computertomografi roterer røntgenrøret rundt pasienten og sender stråler fra flere vinkler. Slik skapes det masse tverrsnittbilder av området som undersøkes, og denne bildeserien kan veterinæren bla gjennom millimeter for millimeter. Dataprogrammet skaper også en detaljert 3D-modell av området som blir undersøkt. En slik 3D-modell gir verdifull informasjon f.eks. om hvordan en fraktur ser ut, slik at veterinæren lettere kan planlegge et operativt inngrep.
Røntgen er et viktig diagnostisk hjelpemiddel. Vi har digitalt røntgen og fremkaller, noe som gir bilder av meget høy kvalitet og som reduserer strålingen til pasienten og personalet.
Røntgen brukes til å diagnostisere forandringer som f.eks. forkalkninger eller brudd i knokler og ledd. Ofte brukes også kontrastundersøkelser av mage og tarm for å diagnostisere fremmedlegemer.
Drektighetsundersøkelse med røntgen kan gjøres etter dag 53 i drektigheten. Da har skjelettet til fosteret utviklet seg så mye at det er røntgentett, slik at det kan sees på bildeskjermen. Man kan således telle antall valper/kattunger.
HD-/AD-røntgen
Våre veterinærer har vært på eget kurs for å kunne ta optimale bilder for å røntgenfotografere hofter og albuer i forbindelse med Norsk Kennel Klub sitt avlsarbeid. Røntgenfotografering av skjelettlidelser som HD (hofteleddsdysplasi) og AD (albueleddsdysplasi) gjøres derfor rutinemessig hos oss. Bildene sendes til NKK for avlesning. I forbindelse med disse undersøkelsene er det krav om at hunden må være ID-merket. NKK krever også at hunden er bedøvet under røntgenundersøkelsen.
Ved klinikken har vi også moderne digitalt tannrøntgenapparat som brukes daglig. Les mer om dette under tannbehandling.
Ultralyddiagnostikk er et verdifullt hjelpemiddel, som øker muligheten for riktig diagnose. Ultralyd er ofte et komplement til røntgen.
Vi bruker ultralyd for å studere livmor, indre organer som lever, nyrer, milt, urinblære, prostata, binyrer, tarm og svulster i bukhulen.
Cystenyrer er dessverre en hyppig diagnose på perserkatter. Dette kan påvises med ultralyd. Det frarådes å bruke katter med cystenyrer i avl fordi dette er arvelig. Katter med store cyster i nyrene har som regel redusert livslengde på grunn av at de utvikler nyresvikt.
Vi kan si om din hund eller katt er drektig fra 28 dager etter parring. På enkelte dyr er det aktuelt å følge drektigheten med gjentatte undersøkelser eller konstatere at valpene/kattungene fortsatt lever.
Ultralyd muliggjør også målrettet uttak av biopsier (prøver) fra indre organer. Biopsien sendes deretter videre til laboratorier hvor de blir videre undersøkt.
Endoskopi
Endoskopi utføres for undersøkelse i svelg, luftrør, lunger, spiserør og magesekk.
Under undersøkelsen kan vi ta vevsprøver. Disse kan sendes inn til eksterne labratorier for nærmere diagnostisering. Dette er et godt hjelpemiddel ved mange sykdomstilstander.
Dette sier kundene
Åpningstider ved Harstad Dyresykehus
-
Mandag08:00 - 15:30
-
Tirsdag08:00 - 15:30
-
Onsdag08:00 - 15:30
-
Torsdag08:00 - 18:00
-
Fredag08:00 - 15:30
-
LørdagStengt
-
SøndagStengt