Dyrepleier undersøker hund

Evidensia Moss Dyreklinikk

Førsteklasses behandling for ditt kjæledyr

I dag: 09:00 ­- 17:00

Akuttvakt

Lørdager behandler vi pasienter i tidsrommet 09.00–13.00

Reproduksjon

Fødsel og keisersnitt

De aller fleste tisper og hunnkatter klarer seg fint selv under drektighet og fødsel. Det viktigste du som eier må passe på er at tispa eller hunnkatten har et egnet sted å føde og å oppholde seg med ungene sine. Et slikt egnet sted er tørt og varm/trekkfritt, og gjerne en kasse (e.l.) med høye kanter, slik at det er lettere å holde ungene samlet på ett sted.

Det hender likevel at det oppstår komplikasjoner under fødsel, slik at valpene/kattungene må tas ut med keisersnitt. Her på klinikken har vi god erfaring med slike inngrep, og vi er også tilgjengelige for veiledning i fødselsforløpet.

Fødselen deles inn i 3 faser:

  • blokkingsstadiet
  • utpressingsstadiet
  • etterbyrdstadiet

Blokkeringsstadiet

I blokkingen vil fødselsveiene utvides og blokkes opp, slik at de er åpne og store nok til at valper eller kattunger kan presses ut. Dette stadiet varer vanligvis i 4-12 timer, og tispa/hunnkatten vil være urolig og tisse ofte. I denne fasen har de også et temperaturfall, slik at man som eier kan forutse når fødselen vil begynne. Temperaturen kan synke til 36˚C hos tisper. De aller fleste får da sin første unge et døgn innen dette temperaturfallet. Temperaturen stiger igjen før selve utpressingen begynner.

Utpressingsstadiet

Utpressingsstadiet er tiden da moren får pressveer og valpene og kattungene blir født. Temperturen vil ha steget til normalt nivå, og fostervannet har gått. Perioden varer vanligvis i 3-12 timer, men dette er avhengig av hvor mange fostre det er. Man regner at det kan gå 5 min-2 timer mellom hver valp, og 5 min-1 time mellom hver kattunge.

Etterbyrdstadiet

Etterbyrdstadiet er den fasen der alle etterbyrdene/morkakene kommer ut. Ofte kommer hver enkelt morkake ut sammen med valpen/kattungen, men de kan også komme sammen til slutt. Det anbefales å følge med på antall morkaker som kommer ut – de skal være like mange som antall unger født. Mora vil ofte være interessert i å spise morkakene, så det er lurt å følge godt med på dette. Det er omdiskutert om det er noe nytte i at mora spiser etterbyrdene, men den generelle anbefalingen er å la henne spise noen, før man tar vekk resten. Fjerning av etterbyrder bør gjøres mens mora er opptatt med noe annet, slik at hun ikke oppfatter dette som forstyrrende eller truende. Normalt vil tispa/hunnkatten ha flytninger fra skjeden og vulva i 10-14 dager etter fødsel.

Katter har gjerne en kortere fødsel enn hunder, og de er også mer selvstendige underveis. Ofte vil kattemoren gjemme seg bort, slik at det ikke er lett for eier å følge med. Vanligvis vil de være ferdige på 2-6 timer, selv med store kull. Det hender også at katter får en pause i fødselen, slik at fødselen ikke starter igjen før 12-24 timer etter. Dette kan være normalt hos katt, og trenger ikke å bety at noe er galt. Kattemoren vil da virke opplagt og i god form, hun har ikke veer lenger, og hun tar seg av ungene sine.

Når bør man være bekymret og ringe dyrlege?

  • Om det kommer grønnsvarte (hund) eller brunsvarte (katt) flytninger uten at det er født noen unge.
  • Om fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden (uten at det har kommet noen unge)
  • Svake, uregelmessige pressveer uten resultat i 2-4 timer
  • Sterke, regelmessige pressveer i 20-30 min uten fødsel
  • Mer enn 4-5 timer siden siste valp/kattunge, når man vet det er flere igjen
  • Fødselen har vart i over 12 timer eller 1 døgn ved store kull
  • Om ikke alle etterbyrdene har kommet innen 6-8 timer etter siste valp/kattunge kom ut
  • Blødninger i fødselsveiene.
  • Illeluktende utflod
  • Påkjent allmenntilstand, virker slapp. Kan lett oppdages fordi valpene/kattungene blir urolige i kassa.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål rundt drektighet og fødsel!

Dette sier kundene

5

Veldig god behandling!

5

Fantastiske folk som virkelig tar seg tid til kjæledyret ditt. De ringer og følger opp etter operasjoner og er raske på å svare på spørsmål 🥰

5

Følte oss ivaretatt fra dag en av. Veldig hyggelige folk som jobber der. Vi har hittil hatt Adolfo som dyrlege- strålende fornøyd. God oppfølging.

5

Var stolt kunde her i over 10 år da vi hadde hund❤️ Fra han var en liten valp til han gikk bort nå i sommer. Tusen takk for den gode hjelpen og servicen vi fikk hos dere i alle år. Den blir aldri glemt❤️Hilsen familien Dalhaug

Basert på vurderinger fra Google

Åpningstider ved Moss Dyreklinikk

Lørdager behandler vi pasienter i tidsrommet 09.00–13.00

Åpningstider

  • Mandag
    09:00 ­- 19:00
  • Tirsdag
    09:00 ­- 17:00
  • Arbeidernes dag
    Stengt
  • Torsdag
    09:00 ­- 19:00
  • Fredag
    09:00 ­- 17:00
  • Lørdag
    09:00 ­- 13:00
  • Søndag
    Stengt

Medarbeidere

Veterinær Trine Lise Gronvold ved Evidensia Moss Dyreklinikk

Klinikkleder og assistent

Trine Lise Grønvold

Trine Lise jobbet som veterinærassistent i 7 år før hun ble ansatt ved Moss Dyreklinikk da den startet opp i 2001, og har jobbet der siden den gang. I dag er hun klinikkleder ved Moss Dyreklinikk. Trine Lise har alltid likt å omgi seg med mange forskjellige dyr. Hun har deltatt på flere kurs innen anestesi og smertebehandling, og fullførte våren 2009 et kurs i anestesi med bestått eksamen. Hun er ofte og finne på operasjonssalen. Hun bor sammen med datteren sin Nine, Louis og dvergschnauzeren Jan i Son. Vi er heldige som har Trine Lise! Dyr Dvergschnauzeren Jan Erfaring   2009 feb – Anestesi og smertebehandling, NVH, Fullført og bestått eksamen. 2008 sep – Anestesi og smertebehandling, NVH 2008 nov – Anestesi og smertebehandling, NVH 2007 juni – Anestesikurs, Orion Pharma, Olavsgård, Skjetten 2d. 2001 nov – Diagnostisering og behandling av smerte hos smådyr, Orion Pharma. 1998 – Fullført kostrådgiverskolen i regi av Hill’s 1997 okt – Anestesikurs i regi av fellesforbundets faggruppe for dyrepleiere og T/A Personell. 1996 april – NKS fjernundervisning. Stell av smådyr.  
Les mer om Trine
Veterinær Gro M Amundsen hos Evidensia Dyreklinikk

Veterinær

Gro M. Amundsen

Gro tok sin veterinærutdannelse i Edinburgh og var ferdig utdannet i 2003. Hun jobbet som veterinær ved en større smådyrklinikk i Scotland før hun satt nesen hjemover til Norge. Her har hun jobbet som veterinær i Fredrikstad før hun begynte hos oss i Moss i 2009. Gro jobber nå faste dager på Moss dyreklinikk og Son Dyreklinikk. Hun har interesser innen kirurgi og opthalmologi, samt anestesi hos gnagere, hund og katt. Gro bryr seg veldig om de mindre dyrene som kanin og marsvin, og er godt oppdatert innen faget. Hun holder for tiden på å utdanne seg til øyelyser. Gro er en lun og varm person, godt likt av både to og firebente, og vi er veldig glad for at hun vil jobbe sammen med oss. Dyr Katten Ben Ferdigheter Øyelyseraspirant Kaninkyndig
Les mer om Gro
Veterinær Eva Egeberg ved Evidensia Dyreklinikk

Veterinær

Eva Egeberg

Eva tok sin veterinærutdannelse i Tyskland og har siden 1991 jobbet innenfor en rekke ulike fagområder innen veterinærmedisin. Her kan nevnes næringsmiddeltilsynet og hvalfangst. Siden 1995 har hun jobbet som smådyrveterinær i Bergen og i Oslo-området. Hun er en blid, morsom og erfaren veterinær som elsker å holde seg oppdatert. Hun har bred etterutdanning innen dermatologi og har i tillegg rukket å opparbeide seg bred kunnskap innenfor indremedisin og odontologi. Eva bor på Jeløya der hun virker til å stortrives sammen med sin Irske terrier Emmet. Dyr Irske terrieren Emmet Ferdigheter Etterutdanning innen tenner og dermatologi
Les mer om Eva
Veterinær Adolfo Menendez ved Evidensia Moss Dyreklinikk

Veterinær

Adolfo Menendez

Utdannet veterinær fra El Salvador i 1999 og har i tillegg to års etterutdanning ved Norges Veterinærhøgskole. Han har jobbet fulltid som veterinær i Norge siden 2006 og har hovedsakelig jobbet med henvisninger innenfor Kirurgi og akuttmedisin, men har rukket å opparbeide seg en bred erfaring innen smådyr. Adolfo er en omgjengelig person som er godt likt av kollegaer, klienter og pasienter. Ferdigheter Kirurgi Ortopedi Erfaring   2010 – “Arthrodesis Wetlab” World Veterinary Orthopaedic Congress, Bologna. 2010 – “27th International Workshop for Small Animal Arthroscopy – Continued Course, Bologna 2010 – Canine valvular disease, Virginia Luis Fuentes, Oslo 2010 – Hematologi, Stein I. Thoresen, Professor, DECVCP, DECVIM-CA 2010 – Endokrinologi: ”Hypotyreose” Sted: Jeløy Dyreklinikk. 2010 – Bruk av MR og CT, årsmøte i spesialist gruppen 4. Oslo. 2010 – Klinisk laboratoriemedisin/immunologi: ”Infeksjon-/inflammasjonsutredning. Akutt fase reaksjon. Serum protein kapillær elektroforese.” Jeløy Dyreklinikk. 2009 – “24th International Workshop for Small Animal Arthroscopy – Basic Course, Belga 2009 – Endokrinologi:”Diabetes mellitus – hund og katt. Jeløy Dyreklinikk 2009 – ”Spinal Surgery” , England 2008 – ”Wound Management & Oncology, England 2008 – “Advanced TPLO Seminar” , München, Tyskland 2007 – ”Orthopedic Surgery: Module 4 – Stifle Surgery”, England 2007 – ”Soft Tissue Surgery – Head, Neck and Thoracic Conditions”, England 2007 – ”Introduction to orthopaedics, England  
Les mer om Adolfo
Våre medarbeidere

Innlegg fra Facebook