Giftige planter for katt

Planteforgiftning hos katt forekommer ofte ved jul og nyttår da vi ofte fyller huset med planter som er giftige for kattene våre. Blader og blomster kan være farlige, hovedsakelig for katt. Julerose, hyasint, amaryllis og flere andre vekster er svært giftige. Alle liljer, som påskeliljer og pinseliljer, er giftige for katter og kan skade nyrene.
Akutt Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Av liljer kan katten få en forbigående bedring for senere å få nyresvikt. Kontakt alltid veterinær om du mistenker at katten har fått i seg giftige planter. 

Forebygge planteforgiftning hos katt

For å forebygge forgiftninger er det viktig å vite hva katten din ikke tåler. Lær deg så mye som mulig om ulike stoffer, og ha kontroll over hva katten din får i seg, så langt det er mulig. Får den likevel i seg noe den ikke tåler, kontakt veterinær.

Symptomer på planteforgiftning hos katt

Akutte symptomer kan være

 • Oppkast
 • Sikling
 • Nedsatt matlyst
 • Svakhet

Behandling ved inntak av giftige planter for katt

Forsøk aldri å få katten din til å brekke seg.

Noen ganger får dyreeiere råd om å fremkalle brekninger ved å gi katten salt eller noe annet. Ring alltid veterinær for å få råd, og gi ikke katten salt – det kan føre til saltforgiftning i stedet. Katten skal brekke seg under kontrollerte former hos en veterinær.

Finn nærmeste dyreklinikk

Når søker jeg hjelp?

Ser du katten tygge på en lilje, kontakt veterinær. Mange forgiftninger kan man ikke engang se. Symptomene kan komme etter en tid og kan dessuten være diffuse. Av liljer kan katten få en forbigående bedring for senere å få nyresvikt.

Kontakt alltid veterinær om du mistenker at katten har fått i seg giftige planter. 

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren undersøker katten din, og begynner behandling ut fra hvilken forgiftning det gjelder. Om katten din nylig har fått i seg et farlig stoff, kan vi hjelpe den med å gulpe opp stoffet med brekningsfremkallende injeksjoner. Slik kan man unngå at katten utvikler symptomer på forgiftning.

Slik foregår undersøkelsen:

 1. Veterinæren lytter og stiller en rekke spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inngår bl.a.:
 • Hva og hvor mye du mistenker katten din har fått i seg.
 • Hvor lenge symptomene har pågått.
 • Om katten har hatt problemer tidligere.
 • Om dere har hatt gjester eller servert noe uvanlig.
 1. Veterinæren undersøker katten.
 2. På grunnlag av hva veterinæren mistenker feiler katten, tas det prøver.
 3. En diagnose eller foreløpig diagnose stilles.
 4. En eventuell behandlingsplan legges opp, inkludert planlagte oppfølgingsbesøk.

Avhengig av forgiftningens art og de skader forgiftningen har forårsaket, settes behandlingen i gang. Det kan handle om å forsøke å få stoffet ut gjennom brekninger, og å gi infusjon for å skylle rent. I visse tilfeller kan vi gi aktivt kull i tablettform eller gjennom væske. Ved kraftig forgiftning kan katten din skrives inn. Om det har gått lang tid siden forgiftningen, behandler man katten ut fra symptomer og de organene som har blitt skadet, oftest med infusjon iblandet medisin.