Fôring av katt
Innhold i artikkelen
- Kattemat som passer til ditt kjæledyr… og ditt budsjett
- Forskning på fôr
- Våtfôr eller tørrfôr?
- Valg av riktig mat for din katts alder og livstadium
- Næringsverdi av kattemat
- Plassering av fôr
- Hvordan vet jeg at jeg fôrer min katt riktig?
- Hydrering, hydrering, hydrering
- Trenger du flere råd angående den rette kattematen til din katt?
Kattemat som passer til ditt kjæledyr… og ditt budsjett
Pris på kattemat varierer mye, fra kostbare til lavprisprodukter. Som de fleste ting i livet, så får du hva du betaler for. De dyrere merkene inneholder ofte et nøye balansert nivå av vitaminer og mineraler. De baserer seg også på fordelene vitenskap og forskning har kommet frem til når de utvikler deres høykvalitestsfôr.
Billig kattemat er ofte laget av mindre kostbare ingredienser som kan være vanskeligere for din katt å fordøye. De kan også ha en lavere næringsmessig verdi. Dette gir mer avføring fordi katten nyttiggjør seg mindre av det den spiser. Dette betyr også at du må fôre mer av et billig fôr enn du gjør med en mindre mengde av et kvalitestsfôr.
Selv om du selvfølgelig vil gi din katt det beste som finnes, så vil til slutt maten du velger avhenge av ditt budsjett. Når du velger en kattemat som har kjøtt, fisk eller egg enten først eller som nummer to i ingredienslista, sier det at maten sannsynligvis er en god proteinkilde for katten din.
Forskning på fôr
Det legges mye tid og penger i å forske på fôr til våre katter. Forskningen viser tydelig hvilket næringsbehov katten har i forhold til hvor i livet den er. Faktorer som alder, størrelse/rase, vekt, utekatt eller innekatt, og hvor aktiv katten er spiller en stor rolle for hvilket fôr du skal velge. Energibehovet skiller seg mye mellom ute- og innekatter. I tillegg finnes det selvfølgelig også katter som er syke eller overfølsomme mot visse typer mat og som derfor har spesielle behov når det kommer til mat.
Våtfôr eller tørrfôr?
Hver katt responderer på mat på sin individuelle måte, så det er umulig å anbefale én type mat som er best for akkurat din katt.
Tørrfôr er populært og praktisk. Det har også den fordelen at det kan være med på å holde tennene litt renere enn om katten bare spiser våtfôr. Våtfôr kan likevel være et godt valg. Det inneholder opptil 75 % vann, og det kan være en stor fordel for eldre katter og katter med urinveisproblemer som trenger å øke vanninntaket.
Noen katter liker en kombinasjon av våt- og tørrfôr. Sannsynligvis trenger du å prøve ut flere forskjellige merker og varianter før du til slutt finner det som passer for din katt.
Er da tørrfôr eller våtfôr best? Den konklusjonen kan vi ikke trekke. Det viktigste er at alle de næringsstoffene katten trenger finnes i det fôret vi velger å gi den.
Tørrfôr
Det finnes varianter for alle behov og det er lett og håndtere og oppbevare. Dessuten har tørrfôr lang holdbarhet.
Våtfôr
Det finnes også mange ulike typer av våtfôr som inneholder alle de næringsstoffene katten trenger. Slike typer av fôr lukter og smaker gjerne mer enn tørrfôr og kan derfor virke forlokkende på katten. Det er viktig at fôret holder romtemperatur før du serverer.
Det finnes en viss risiko for bakterier som for eksempel Salmonella og Campylobacter i slike fôr, ettersom de inneholder kjøttprodukter som ikke er varmebehandlet.
Hermetisk fôr
Fôr som er hermetisert er og et alternativ. Det er fritt for bakterier ettersom fôret har gjennomgått en kokingsprosess. Slikt fôr bruker å være smaksrikt slik som våtfôr.
Hjemmelaget fôr
Det er vanskelig å få fôret like bra som det man kjøper hos veterinæren. Risikoen er at man ikke finner den rette balansen av næringsstoffer om man ikke gjør nøye undersøkelser om hva katten trenger i forhold til alder, størrelse, aktivitetsnivå osv.
Middagsrester til katten?
Det er vanskelig å ha oversikt over fôrmengden katten får i seg om man gir rester etter sin egen middag. Det kan også gjøre katten kresen. Visse ingredienser i vår mat er også direkte farlig for våre katter. Eksempler på dette er løk, sjokolade, rosiner og vindruer. De er ofte også følsomme overfor sterkt krydret mat. Matrester kan, om de gis i større mengder, også gi overskudd eller mangel på ulike næringsstoffer. Og det kan selvfølgelig føre til overvekt om det gis i tillegg til den vanlige matrasjonen.
Variert kost
Rask nedgang i vekt kan skade kattens lever. Man må passe på at katten spiser maten sin og ikke sulter seg. Om de blir lei av å spise den samme maten, kan man forsøke å veksle mellom ulike fôrtyper. Mange katter setter pris på et variert kosthold.
Valg av riktig mat for din katts alder og livstadium
Din katts ernæringsmessige behov endrer seg etter som den blir eldre. Kattunger har et umodent immun- og fordøyelsessystem, og de trenger annen ernæring enn eldre katter. Unge katter som lever et energisk liv, trenger gjerne mer kalorier enn eldre katter som gjerne sover mer og er mindre aktive. Voksne inaktive katter kan ha lett for å legge på seg, og trenger et fôr som forebygger dette. Fedme er vanligst hos katter mellom 5 og 10 år. Når de blir enda eldre, trenger de ofte mer energi for å opprettholde normal vekt, da avmagring kan være et problem hos geriatriske katter.
Seniorkatter trenger også et fôr som tar hensyn til nyrefunksjon og leddhelse.
Kattunger
Velg et fôr som gir all den næring en kattunge trenger. Det er viktig for kattungens helse gjennom resten av livet at den spiser godt som liten. Kattunger trenger mer energi, protein og kalsium i fôret enn voksne katter. Dette for at den skal vokse og utvikle seg på en bra måte.
Fôr til voksen katt
Når din kattunge fyller 1 år regnes den som voksen når det kommer til hvilket fôr den bør få. Sånn er det selv om katten fortsatt oppfører seg som en rampete kattunge. Den vokser ikke lenger og trenger mindre energi, protein og kalsium. Det er altså på tide å bytte fôr.
La katten gå over til nytt fôr gradvis. Rundt en ukes tid på overgangen pleier å være passe. Det kan bli et problem med fordøyelsen om man bytter fôr for raskt.
Fôr til seniorkatten
Katter regnes som seniorer ved rundt 7 års alderen. Da endres næringsbehovet seg på nytt. Fordøyelsen, ledd og forbrenningen endrer seg hos eldre katter. Disse endringene kan til dels motvirkes ved riktig ernæring. Eldre katter beveger seg også mindre og trenger mindre energi i fôret.
Kastrerte katter
Kastrerte katter risikerer å bli overvektige. Det er derfor en fordel å gi et fôr spesialtilpasset kastrerte katter. Du bør endre til et slik type fôr direkte etter at såret etter kastreringen har grodd
Næringsverdi av kattemat
Når du velger et sunt kattefôr, sjekk alltid ingredienslisten på pakken. Velg et fôr som har kjøtt, fisk eller egg som første eller andre plass på lista. Da sørger du for at du gir katten din et fôr som inneholder nok proteiner. Om du planlegger endringer i din katts diett, gjør alltid dette gradvis for å gi fordøyelsessystemet tid til å tilpasse seg den nye dietten.
Plassering av fôr
Katten vil helst ikke ha fôret sitt for nære kattedoen.
Vann
Mange katter er dårlige på å drikke nok vann. Det kan derfor være bra å ha flere ulike vannskåler tilgjengelig på ulike steder i hjemmet. Katten liker ikke når værhårene berører kanten av vannskålen. Derfor er det viktig med lave og brede skåler.
For katter som drikker lite kan det være en fordel med våtfôr eller hermetisk fôr i stedet for tørrfôr. Da får de i seg væske med fôret.
Melk
Det er ganske vanlig at katter får melk. Voksne katter kan dog ikke bryte ned melkesukker og kan bli dårlige av å drikke melk. Kattunger skal heller ikke gis melk annet enn morsmelk fra mammaen sin.
Overvekt
Ha kontroll på kattens vekt. Det finnes flere sykdommer og problemer som følger med overvekt. Det øker for eksempel risikoen for diabetes og problemer med urinveiene. En overvektig katt orker mindre, får dårligere bevegelser og skader seg lettere. At bevegelsene er hemmet kan i sin tur lede til at katten vasker seg mindre og får problemer med huden.
Om din katt er overvektig skal du velge et fôr med formål om vektreduksjon. Ved Evidensias dyreklinikker og dyresykehus får du hjelp med å regne ut din katts idealvekt og hvilken fôrmengde akkurat din katt bør få.
Problemer med fôr til katt
Vær oppmerksom på din katt. En blank og fin pels er et bra tegn på at fôret fungerer. Er den ikke det kan bytte av fôr hjelpe. Men matt og dårlig pels kan også skyldes sykdom. Kontakt derfor veterinær om du mistenker at noe ikke er som det skal være.
Om fôret ikke fungerer kan det også sees på avføringen. Den kan bli hard eller løs. Unormal avføring kan også være et tegn på sykdom. Så kontakt derfor din veterinær om du merker endringer.
Veterinærfôr
Om katten din blir syk, får allergi eller blir overvektig kan veterinærfôr være hele eller deler av behandlingen. For å gi slikt type fôr er det viktig at katten først har fått en diagnose da slike typer fôr er spesielt tilpasset de ulike diagnosene. Veterinærfôr selges kun gjennom veterinærer.
Det finnes mange medisinske fôr fra ulike leverandører på markedet. Evidensia anbefaler Purina, Royal Canin og Hill’s. Vi har valgt ut disse da fôrtypene er av høy kvalitet, har en høy produktsikkerhet og fremstiller sine fôrtyper basert på grundig forskning.
Hvordan vet jeg at jeg fôrer min katt riktig?
Hvis din katt er aktiv og livlig, har klare øyne, skinnende pels og er normalvektig, så fôrer du sannsynligvis din katt riktig. Den skal heller ikke plages med oppkast eller løs avføring. Om du har bekymringer om helsen til katten din, snakk med din veterinær. Veterinæren kan gi deg gode råd i forhold til hva din katt trenger når det gjelder ernæring. Det samme om du mistenker parasitter, sykdom eller matintoleranse.
Hydrering, hydrering, hydrering
En katt skal alltid ha friskt vann tilgjengelig for å ha en god helse og føle seg vel. Bytt vannet hver eneste dag, og sørg for at vannkilden alltid er velfylt igjennom dagen. En vannfontene kan være et godt valg for å sikre friskt vann igjennom dagen. Det finnes også produkter som er spesielt utviklet for å passe på at katten får i seg nok vann, som f.eks. HydraCare fra Purina.
Når vi snakker om hydrering, er det en vanlig myte at katten liker og trenger en skål melk om dagen. I virkeligheten så kan ikke fordøyelsessystemet til katten fordøye melkeprodukter, så dette resulterer ofte i diaré.
Trenger du flere råd angående den rette kattematen til din katt?
Ta kontakt med din veterinær, så vil de hjelpe deg med å velge den retten maten for din katt.