Fôring av katt

Råd om fôring av katt: Hva er den beste maten jeg kan gi til min kattunge eller katt? På samme måte som oss mennesker, trenger katten din en balansert diett for å holde seg sunn og frisk, og en normal vekt. Vi skal se nærmere på tips som kan være til hjelp når du skal velge en sunn diett til katten din.

Pris på kattemat varierer mye, fra kostbare til lavprisprodukter. Som de fleste ting i livet, så får du hva du betaler for. De dyrere merkene inneholder ofte et nøye balansert nivå av vitaminer og mineraler. De baserer seg også på fordelene vitenskap og forskning har kommet frem til når de utvikler deres høykvalitestsfôr.

Fôring av katt

Tørrfôr eller våtfôr? Velg et fôr som har kjøtt, fisk eller egg som første eller andre plass på lista. Da sørger du for at du gir katten din et fôr som inneholder nok proteiner.

Kattemat som passer til ditt kjæledyr… og ditt budsjett

Billig kattemat er ofte laget av mindre kostbare ingredienser som kan være vanskeligere for din katt å fordøye. De kan også ha en lavere næringsmessig verdi. Dette gir mer avføring fordi katten nyttiggjør seg mindre av det den spiser. Dette betyr også at du må fôre mer av et billig fôr enn du gjør med en mindre mengde av et kvalitestsfôr.

Selv om du selvfølgelig vil gi din katt det beste som finnes, så vil til slutt maten du velger avhenge av ditt budsjett.  Når du velger en kattemat som har kjøtt, fisk eller egg enten først eller som nummer to i ingredienslista, sier det at maten sannsynligvis er en god proteinkilde for katten din.

Våtfôr eller tørrfôr?

Hver katt responderer på mat på sin individuelle måte, så det er umulig å anbefale én type mat som er best for akkurat din katt.

Tørrfôr er populært og praktisk. Det har også den fordelen at det kan være med på å holde tennene litt renere enn om katten bare spiser våtfôr. Våtfôr kan likevel være et godt valg. Det inneholder opptil 75 % vann, og det kan være en stor fordel for eldre katter og katter med urinveisproblemer som trenger å øke vanninntaket.

Noen katter liker en kombinasjon av våt- og tørrfôr. Sannsynligvis trenger du å prøve ut flere forskjellige merker og varianter før du til slutt finner det som passer for din katt.

Valg av riktig mat for din katts alder og livstadium

Din katts ernæringsmessige behov endrer seg etter som den blir eldre. Kattunger har et umodent immun- og fordøyelsessystem, og de trenger annen ernæring enn eldre katter. Unge katter som lever et energisk liv, trenger gjerne mer kalorier enn eldre katter som gjerne sover mer og er mindre aktive. Voksne inaktive katter kan ha lett for å legge på seg, og trenger et fôr som forebygger dette. Fedme er vanligst hos katter mellom 5 og 10 år. Når de blir enda eldre, trenger de ofte mer energi for å opprettholde normal vekt, da avmagring kan være et problem hos geriatriske katter.

Seniorkatter trenger også et fôr som tar hensyn til nyrefunksjon og leddhelse.

Næringsverdi av kattemat

Når du velger et sunt kattefôr, sjekk alltid ingredienslisten på pakken. Velg et fôr som har kjøtt, fisk eller egg som første eller andre plass på lista. Da sørger du for at du gir katten din et fôr som inneholder nok proteiner. Om du planlegger endringer i din katts diett, gjør alltid dette gradvis for å gi fordøyelsessystemet tid til å tilpasse seg den nye dietten.

Hvordan vet jeg at jeg fôrer min katt riktig?

Hvis din katt er aktiv og livlig, har klare øyne, skinnende pels og er normalvektig, så fôrer du sannsynligvis din katt riktig. Den skal heller ikke plages med oppkast eller løs avføring. Om du har bekymringer om helsen til katten din, snakk med din veterinær. Veterinæren kan gi deg gode råd i forhold til hva din katt trenger når det gjelder ernæring. Det samme om du mistenker parasitter, sykdom eller matintoleranse.

Hydrering, hydrering, hydrering

En katt skal alltid ha friskt vann tilgjengelig for å ha en god helse og føle seg vel. Bytt vannet hver eneste dag, og sørg for at vannkilden alltid er velfylt igjennom dagen. En vannfontene kan være et godt valg for å sikre friskt vann igjennom dagen.

Når vi snakker om hydrering, er det en vanlig myte at katten liker og trenger en skål melk om dagen. I virkeligheten så kan ikke fordøyelsessystemet til katten fordøye melkeprodukter, så dette resulterer ofte i diaré.

Trenger du flere råd angående den rette kattematen til din katt?

Ta kontakt med din veterinær, så vil de hjelpe deg med å velge den retten maten for din katt.