Katten tisser utenfor kattetoalettet – årsaker og råd

Som katteeier kjenner du kanskje igjen situasjonen; det er tidlig på morgenen, du nyter dagens første kaffe og oppdager at den ellers så sjarmerende huskatten har tisset på teppet igjen. Mens du satt og nøt kaffen har katten også rukket å tisse i sengen. Vi skal nå se nærmere på årsaker til at katter tisser på steder vi ikke ønsker og på muligheter til å unngå at det skjer.
Mild Mild

Mild

Avvent 1-2 dager. Ser du ingen forbedring bør du bestille time hos en av våre veterinærer.

Det første man bør gjøre når en katt tisser utenfor kattetoalettet, er å finne ut om den markerer eller tømmer blæren.

Hvorfor tisser katten utenfor kattetoalettet?

Plassering av kattetoalettet

Hvis kattetoalettet står på et sted som er vanskelig å nå for katten, kan det være at den velger å tisse på teppet i stedet. Det samme gjelder hvis den står på et sted hvor katten føler seg utrygg.

Kattetoalettet er skittent

Som mennesker, er katter renslige dyr. Hvis den har valget mellom et skittent og illeluktende toalett kontra en ren seng som den selv ikke trenger å ligge i, blir valget enkelt. En ren kattekasse er essensielt for å unngå at katten tisser andre steder.

Er katten nervøs eller stresset?

Har du hatt mye besøk i det siste? Har det skjedd endringer hjemme hos deg? Er det en katt i nabolaget som oppholder seg mye i hagen din?

Katter markerer området sitt med urin. Ved å kjenne lukten av egen urin føler de seg tryggere. Hvis katten din plutselig har begynt å tisse i huset kan det være den prøver å håndtere en stresset situasjon.

Tilgang til kattetoalettet

I husholdninger med flere katter kan det forekomme at en av kattene holder den andre unna kattetoalettet, eller at katten føler seg utrygg når den er der.

Ny type kattesand?

Mange katter foretrekker den kattesanden de er vant til. Hvis sanden er ubehagelig for katten å tråkke på, kan det være den velger å tisse rett utenfor kassen i stedet.

Helseproblemer

Begynner katten din å bli gammel? Er det at katten tisser utenfor kattetoalettet et nytt problem? Hvis dette er tilfellet, kan det være at katten har en underliggende sykdom som gjør at den tisser utenfor kassen.

Det kan være vanskelig å oppdage om katten har plager. En måte for katten å fortelle oss dette på, er å endre atferd. At katten tisser utenfor kattekassen kan være tegn på blant annet urinveisinfeksjon, artrose, nyresykdom og diabetes.

Hvordan går jeg frem for å få katten til å tisse på kattetoalettet igjen?

Feromoner (duftstoffer)

For å motvirke stress hos katten er det flere hjelpemidler man kan ta i bruk. Det finnes både såkalte feromoner, duftstoffer, som får katten til å føle ro og velvære. Dette er duftstoffer som tilsvarer det beroligende feromonet som katter utsondrer fra ansiktet når de stryker kinnene fra haken mot øret mot en gjenstand.

Spesialfôr

Det finnes også spesialfôr som bidrar til å minske stresspåvirkning gjennom naturlige komponenter.

Plassering av kattetoalettet

Plasser kattetoalettet på et rolig, lett tilgjengelig sted i huset. Pass på at kattetoalettet er rent. Rengjør det grundig hver dag. I husholdninger med flere katter anbefales det å ha ett toalett mer enn antall katter. Hvis en av kattene holdes unna kattetoalettet av de andre kattene, bør ett toalett settes på et område hvor de andre ikke kommer til.

Kattesand

Studier viser at kattunger velger den kattesanden de liker best i ung alder. Når du finner en type sand som katten din liker, kan det være lurt å holde seg til den ene typen så godt det lar seg gjøre. Katter er sensible for endringer og selv en, i våre øyene, liten endring som bytte av kattesand kan være nok til at katten endrer atferd og tisser utenfor kassen. Som regel vil katten gå tilbake til sin normale atferd når endringen er reversert (f.eks. byttet tilbake til den vanlige kattesanden).

Når er det på tide å oppsøke veterinær?

Hvis du har prøvd å utelukke problemer som ny kattesand, endrede forhold i huset (besøk, arbeidstider, nye dyr etc.), uten at katten slutter å tisse utenfor kattetoalettet, er det lurt å ta den med til veterinæren. Ved hjelp av videre undersøkelser kan dyrlegen hjelpe deg med å finne ut hva som feiler katten din.