Kattunge
Innhold i artikkelen
Katter er selvstendige dyr, men krever allikevel oppfølging i form av helseundersøkelse hvert år
Vaksinering av kattungen
Kattungen kommer gjerne til deg ved 8-12 ukers alder, for store raser som Maine Coon kanskje ved 16 ukers alder. Noen har kanskje fått sin første vaksine allerede da. Neste vaksine skal da gis fire uker etter første vaksine for at kattungen skal være godt nok beskyttet. Om katten ikke er vaksinert fra før, anbefales at den får første vaksine ved 12 uker, deretter andre vaksine ved 16 ukers alder. Vaksinen beskytter kattungen mot de viktigste kattesykdommene den kan utsettes for, som kattepest og katteinfluensa. Et år etter andre vaksine skal katten igjen vaksineres og dette repeteres hvert år gjennom hele kattens liv. En viktig del av vaksineringen hos veterinæren er helseundersøkelsen. Veterinæren gjør en undersøkelse fra snute til haletipp for å se at alt er bra med katten!
Ormekur
I løpet av kattungens første leveuker skal den allerede ha fått flere ormekurer. Hør med din oppdretter hva kattungen har fått av ormekurer. Anbefaling er ved 2 – 3 ukers alder, og ved avvenning. Deretter ved behov. Veterinæren din hjelper deg med riktig middel og dosering. Det er viktig å vite hvor mye kattungen veier for å gi riktig dose. Når katten blir eldre, bør den behandles rutinemessig mot orm dersom den er en utekatt som jakter mye. Katten må ha årlig helsesjekk for å få resept på ormekur, og det er vanlig at dette skrives ut når katten er på sin årlige vaksinetime. En innekatt trenger kun å ormebehandles dersom det er påvist orm i avføringen.
Last ned: Veiledning for vaksiner og ormekurer for katter
En frisk kattunge har:
- Klare, skinnende øyne uten sekret
- Fuktig og kjølig nese, uten sekret
- Ikke dårlig ånde
- Rosa tannkjøtt og hvite, rene tenner
- Rene og luktfrie ører
- Skinnende pels
- Masse lekelyst!
Id-merking
ID-merking knytter katten til deg som eier. Om katten skulle komme på avveie, kan det unike nummeret i id-chippen leses av hos blant annet veterinær. Nummeret lagres lokalt hos dyreklinikken, og i et eksternt register hos DyreID. Det gjør det enklere å gjenforene katten med sin eier. Vi anbefaler at kattungen blir merket med id-chip som legges under huden. Noen ganger gjør oppdretter dette i forbindelse med første vaksine. Denne ID-chippen kan også brukes i kombinasjon med kattedører.
Kastrering
Det anbefales at både hunnkatter og hannkatter kastreres. Ved å kastrere katten unngår man uønskede kattunger. En kastrert hunnkatt kan ikke få livmorbetennelse eller cyster på eggstokkene. Risikoen for jursvulster vil også minimeres. En kastrert hannkatt vil ofte bli roligere og holde seg nærmere hjemmet. Vi anbefaler at både hankatter og hunnkatter kastreres når de er 5-6 måneder gamle.
Tenner
Katten har melketenner frem til den når 4-6 måneders alder. Ved 6 måneders alder skal alle melketenner ha falt ut og blitt erstattet av permanente tenner. Dersom melketennene ikke har falt ut kan det ha betydning for hvordan bittet utvikler seg hos katten din. Dersom du er i tvil om alle melketenner har falt ut, anbefaler vi at du tar en kontroll hos din veterinær ved 6 måneders alder.
Det er veldig lurt å venne kattungen til å pusse tenner i tidlig alder. Visste du at hele 80 % får tannproblemer i løpet av livet? Daglig pussing av tennene forhindrer plakk og tannstein og er derfor en god investering for fremtiden. Bruk en myk tannbørste eller mikrofiberklut som kan settes på fingeren og en tannkrem tilpasset katter. Veterinæren kan hjelpe deg å finne riktig utstyr og gi deg tips til tilvenning til tannpuss.
Sosialisering av kattunge
Katten skal venne seg til sin nye familie når den kommer til deg. Det er mye nytt og det er viktig at ting blir introdusert i rolige og kontrollerte omgivelser. En kattunge sover mye – ca 16 timer per dag – og trenger å få tid til å hvile og slappe av.
De første dagene trenger den nærhet og trygghet i sin nye familie. Det er lurt å introdusere små deler av huset eller leiligheten av gangen og utvide plassen gradvis. Pass på at huset er «kattungesikkert» – kattungen er nysgjerrig og vil gjerne utforske små åpninger og tygge på alt, og den kan fort skade seg om huset ikke er tilrettelagt.
Husk å ha alt nødvendig utstyr på plass før kattungen kommer – kattedo, mat- og vannskål, transportbur og klatrestativ/kloremøbler.
Har du en annen katt eller en hund fra før, er det viktig at introduksjonen av den nye kattungen skjer gradvis og på dyrenes egne premisser. Det kan være nødvendig å bruke opptil flere uker på denne prosessen.
Utekatt eller innekatt?
I Norge er det svært vanlig å ha katter som får gå ut og inn som de selv ønsker. De aller fleste katter trives godt med dette. Noen ganger kan det imidlertid være mer ønskelig å ha en katt som kun er inne, f.eks om man ikke har egnede uteområder, katten skal brukes til avl (er ikke kastrert) eller om katten selv ikke trives ute. Det å ha innekatt kan fungere strålende, men det er viktig å sette seg inn i kattens naturlige instinkter og dens behov for å kunne tilrettelegge hjemmet. Å ha en innekatt krever mye av deg som eier for å tilby katten et hjem som er stimulerende nok. En innekatt som ikke får mulighet til å utfolde seg på riktig måte, kan utvikle adferdsproblemer.
Kattungen bør ikke gå ute alene før den er kastrert, men den kan gjerne tas med ut i sele og bånd om den tolererer dette. Vend den til selen innendørs først. Når kattungen er ca 6mnd gammel og er blitt kastrert kan man begynne med tilvenning til utelivet. Dette kan være litt skummelt for oss som eiere (og for katten også!), og bør skje gradvis slik at katten lærer hvor den bor og hvordan den finner veien hjem.
Stell av kattungen
Katten bruker mye tid på å vaske og stelle seg, men mange katter trenger likevel hjelp med å stelle pelsen. Spesielt langhårede katter kan fort få floker. Det er lurt å venne katten til å bli børstet helt fra starten.
Du bør også lære deg hvordan kattungen din kjennes ut. Ta på den og lukt gjerne i ører og titt i munnen. Da ser du hva som er normalt, samtidig som du lærer kattungen din å bli håndtert. I alt stell og håndtering er det viktig at du tar deg god tid og roser kattungen din. Bruk godbiter – det er en god belønning.
De fleste katter trenger ikke å få klippet klørne sine. Det er viktig at katten har flere steder den får lov til å klore – slik steller den klørne sine selv. Noen velger å klippe klørne til innekatter dersom de blir problematiske for katten. Det anbefales ikke å klippe klørne på utekatter, da de bruker klørne sine til blant annet klatring, og til å forsvare seg mot andre katter.
Last ned PDF: Kattungens første leveår – en veiledning til hva du bør huske på
Forsikring
Forsikring er veldig lurt å ha. I Norge er det mellom 10-20% av alle katter som er forsikret. Dette er mye lavere enn tallet for hunder som ligger på rundt 40%. Forsikring gir økonomisk trygghet som igjen kan gi rask behandling i tilfelle sykdom eller ulykke. Det finnes mange ulike forsikringsselskap som tilbyr en rekke ulike forsikringer. Tenk derfor gjennom hva som er viktigst og undersøk hvilket selskap som passer deg og din katt best. Mange forsikringsselskaper gir rabatter dersom katten er ID-merket.
Les mer om forsikring av kjæledyr
Fór til kattunge
Kattungen skal ha spesialtilpasset fôr (kattungefôr) fram til 8-12mnd alder avhengig av størrelsen og når den blir kastrert. Det finnes mange merker og sammensetninger på markedet. Velg det som passer deg og din kattunge best. Veterinæren kan gi deg veiledning. Bruk fôringsveiledning bak på sekken for å se hvor mye kattungen skal spise. Det er stor forskjell på hvor flinke katter er til å regulere matinntaket sitt selv. Det er naturlig for en katt å spise lite og ofte. Om katten klarer å regulere matinntaket selv og opprettholder en sunn og riktig vekt, bør den ha fri tilgang til mat. Dersom katten spiser for mye ved fri tilgang, bør dagsrasjonen deles på så mange måltider som mulig. Det anbefales å bruke alternativer til matskål når du fôrer – slik får katten brukt hodet sitt og stimulert jatkinstinktet sitt når den spiser. Tilgang til friskt vann skal den selvfølgelig alltid ha.
Lykke til med ny kattunge!
Kattungens apotek
- Klosaks
- Flåttpinsett
- Førstehjelpskrin
- Bomull, fysiologisk saltvann
- Febertermometer
- Selvklebende, elastisk bandasje
- Kompresser
- Bandasjeteip
- Saks