Magens og tarmens viktige funksjon hos katter

I magesekken og tarmen deles maten i mindre biter, og næringsstoffene trekkes ut for å absorberes av tarmen. Siden spres disse videre via blodet til ulike deler av kroppen. I tarmen sorteres bort slaggprodukter som ikke kan absorberes, og blir til avføring. En fungerende mage- og tarmfunksjon er alfa og omega for at katten din skal ha det bra.

Immunforsvaret

At magen og tarmen fungerer normalt er nødvendig blant annet for at katten din skal kunne ta opp næring fra fôret på riktig måte. I mage-tarm-kanalen finnes også en tarmflora som fyller mange funksjoner, blant annet å produsere næringsstoffer som vitaminer og fettsyrer. Nærmere 90 % av kattens immunforsvar er samlet i mage-tarm-kanalen, og beskytter mot sykdomsfremkallende bakterier og virus som katten kan utsettes for. Magens og tarmens tilstand kan påvirke resten av kattens kropp.

Avføringen

Hvor ofte en frisk katt har avføring, avhenger av hvilket fôr den får, noe som også påvirker fargen og konsistensen på avføringen. Normalt sett har katten avføring ca. 1–2 ganger om dagen.

Forebygg mage- og tarmproblemer

  • Gi alltid katten din fôr av høy kvalitet. Noen katter er mer følsomme enn andre for fôr og annet de får i seg. Ikke bytt fôr ofte, og vær restriktiv med godbiter.
  • Vær oppmerksom på den normale adferden. Det er lurt å vite hvor ofte katten din normalt har avføring og brekker seg. Da er det lettere å oppdage problemer.
  • Pass på at katten din regelmessig vaksineres mot parvovirus. Også innekatter kan vaksineres mot parvo.