Mageproblemer hos katt

Slik vet du om katten din har tarmproblemer

Pleier katten din å kaste opp eller ha løs avføring? Eller har den plutselig begynt å kaste opp kraftig eller fått besværlig diaré?

Svarer du ja på noen av disse spørsmålene, er du ikke alene. Dette er vanlige problemer hos katter. Problemene kan ha mange årsaker, og det er viktig å kontakte veterinær om problemene er store eller kommer ofte igjen.

Dersom katten er akutt syk eller har blod i oppkast eller avføring, haster det mer.

Akutte problemer

Av dem som oppsøker veterinær på grunn av mage-/tarmproblemer, er akutte problemer det vanligste. Vanlige årsaker er at katten har fått i seg noe den ikke tåler, men det kan også komme av parasitter, virusinfeksjoner eller andre sykdommer i mage-tarm-kanalen. Alvorlige årsaker til akutte symptomer er bukspyttkjertelbetennelse og parvovirus.

Akutt oppkast kan komme av sykdommer i et annet organ enn selve mage-tarm-kanalen, f.eks. livmorbetennelse, nyresvikt, leversykdommer og hormonelle sykdommer.

Kroniske problemer

Om katten har hatt plagene i mer enn tre uker, eller om de er tilbakevendende, regnes de som langvarige og må utredes. Andre tegn på kroniske problemer i mage-tarm-kanalen kan være avmagring, trøtthet eller redusert matlyst. Oppkast og diaré kan være tegn på sykdom i andre deler av kroppen, som infeksjoner og betennelser i kjønnsorganer, urinveier, lever, bukspyttkjertel, binyrer og andre indre organer. Også svulstsykdommer kan gi diaré og oppkast.