Sår på katt
Moderat
Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.
Innhold i artikkelen
Her kan du lese mer om ulike typer sår, hvordan du behandler sår og mindre skader selv, og når du bør kontakte veterinær.
Symptomer og årsaker
En sårskade kan oppstå på mange måter. Hunde- eller katteslagsmål med bittsår og rifter som resultat, er vanlig. Katten din kan også skade seg på glass, piggtråd og annet. Det kan også dreie seg om sår som har blitt infisert og blitt til en byll som ikke vil leges eller har sprukket.
Ulike typer sår
Bittsår
Dette er den vanligste årsaken til sår hos katter. Har katten din fått en bittskade, bør du være ekstra nøye. Om bittsåret er svært overfladisk, og bittet ikke har gått gjennom huden, kan det holde med vanlig sårpleie hjemme. Bittskader som har gått gjennom huden, kan føre til infeksjon som krever behandling.
Byller
Ubehandlede bittskader kan gi byller. Byller kommer av kroniske sår, f.eks. rifter, som det har kommet bakterier i, og som siden har grodd og blitt en byll. En byll kan sprekke, da kommer det ofte en tyktflytende og illeluktende puss ut. Katten føler seg ofte dårlig og mister av og til matlysten.
Allergiske reaksjoner og hypersensitivitet
Det er ikke uvanlig at katter får kløe som fører til sår, eller at de får hudsår som klør. Ofte er årsaken til kløen ting som nytt teppe i kurven, ny kattesand, nytt pelspleiemiddel, eller flåttbitt og andre parasitter. Kattunger kan også reagere på maten de spiser.
Akutte skader
Oftest oppdager man akutte skader med en gang, men ikke alltid. På en langhåret katt kan det ta tid før man ser sårskaden. Det kan også være slik at man etter en tid oppdager at katten har et sår eller blod på poten, eller at det er en pote den ikke vil støtte seg på. For større sår, f.eks. når huden er revet vekk, må man kanskje overveie en hudtransplantasjon. Slike sår vil alltid være smittet av bakterier. Derfor er hygiene, sårpleie og smertelindring viktig. Da er det viktig å komme seg raskt til veterinæren.
Øremidd
I øregangene er øremidd den vanligste årsaken til kløe og sår.
Svulster
Svulster i og under huden kan sprekke og gi hudsår.
Tegn på andre sykdommer
Hudsår kan noen ganger være det første tegnet på sykdommer et annet sted på kroppen, som i immunsystemet, overaktive binyrer og alvorlige skader på lever og bukspyttkjertel.
Behandling av sår på katt
Små skader og skrammer på katten din kan du ofte ta hånd om selv. Det viktigste ved pleie av sårskader er at såret blir rent, ellers er det risiko for komplikasjoner, fremfor alt infeksjoner.
Ha alltid fysiologisk saltvann, bandasjer, bomull og kompresser hjemme.
Vask rent
Bruk alltid fysiologisk saltvann for å vaske såret rent. Det er viktig å være nøye med å gjøre såret rent, enten ved å skylle det rent eller vaske med en kompress eller bomullsdott dynket i sårvask. Inntørket blod og smuss i pelsen løses opp med lunkent vann og tørkes bort. Kompresser fungerer vanligvis bedre enn bomull, siden de ikke fester seg i såret, slik bomull kan gjøre.
Det er lettere å gjøre rent om man klipper bort pelsen ved såret. Det er viktig å være veldig forsiktig når man klipper nær huden, slik at man ikke forårsaker ytterligere sår. Unngå vask med sterke antiseptiske midler som jod, siden de ikke bare dreper bakterieceller, men også celler som leger.
Bruk halskrage
Kikk på såret regelmessig i noen dager, selv om det ikke ser så farlig ut ved første øyekast – det kan likevel oppstå infeksjoner. Det er lurt å sjekke temperaturen etter en sårskade. Katten din skal ikke slikke på såret før det er leget. Da kan såret bli verre eller infisert. Om det trengs, bør du bruke krage.
Blødende sår
På blødende sårskade, legg en trykkbandasje slik at du beskytter sårområdet og stopper blødningen. Det er viktig å oppsøke veterinær om såret ikke slutter å blø etter noen minutter. Forsøk å stoppe blodtapet om du er på vei til veterinær med akutt skade. Om såret sitter på magen eller brystkassen, kan det hende du må vikle dyret godt inn med kompresser og bandasje.
Når søker jeg hjelp?
- Dersom katten har fått en bittskade som har gått gjennom huden.
- Dersom det oppstår hevelse, rødhet eller puss.
- Dersom katten har fått et stort, dypt sår.
- Dersom såret gaper.
- Dersom katten har fått sår ved øynene.
- Dersom katten mister matlysten.
- Dersom kattens adferd forandrer seg.
Hva gjør veterinæren?
Også mindre sår kan være nødvendige å sy for at de skal kunne leges ordentlig, f.eks. om de gaper når katten beveger seg. En del sår krever smertestillende og noen ganger narkose for at man skal kunne gjøre det rent.
Sår som må sys
Om katten din har et sår som må sys, er det viktig at dere kommer til veterinær så raskt som mulig – slik at såret ikke rekker å bli infisert, og for at det skal leges fort. Skaden bør ikke være eldre enn åtte timer gammel når den sys.
Infeksjon og bittsår
Om katten blir slapp, får feber, såret blir rødt, hovent eller med puss, kan det være tegn på infeksjon, og katten kan trenge antibiotika. Det skjer ofte ved bittsår fra en annen katt. Ofte ser ikke bittsår så alvorlige ut til å begynne med, men dyrets munnflora inneholder en mengde bakterier som kan forårsake en infeksjon. Ved et bitt dannes det ofte lommer under huden der bakteriene trives. Etter noen dager dannes en hevelse eller byll med puss. I slike tilfeller bør man alltid oppsøke veterinær.
Drenasje
På klinikken forsøker vi ofte å lukke såret, selv om det til å begynne med er infisert. I noen tilfeller må et infisert sår forbli åpent noen dager før det kan lukkes. Om vi kan lukke det, setter vi på et dren (en gummislange) for å underlette drenasje. Dette skal sitte i 3–5 dager og tas senere bort på klinikken. Etter det skal såret leges. Mens drenet sitter på, og også en tid etter, må katten din ha en krage på seg for at den ikke skal slikke på såret.