Allergi hos katt – er katten min allergisk?

Alle som lider av allergi vet at nysing, rennende nese og øyne, utslett og kløe som følger med kan være skikkelig plagsomt. Det samme kan gjelde for kjæledyrene våre.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Allergier er vanligvis trigget når katten sitt immunsystem overreagerer på et fremmed stoff. Disse stoffene, også kalt allergener, deles inni 4 kategorier: fôr, inhalanter (luftbårne allergener) , kontaktallergener, og parasitter (som regel lopper).

Allergi hos katt kan vise seg som kløe i huden. Hudkløe hos katt vil oftest resultere i økt slikkeaktivitet, og mange katter slikker seg så mye at de får hårløse områder, ofte på magen, rygg og innsiden av lår. Hos noen katter blir det også sår i huden, men hos de fleste ser huden helt normal ut.

Symptomer på allergi hos katt

De ulike allergenene har sine kjennetegn og symptomer. Det er likevel noen generelle tegn som kan gi mistanke om at katten din lider av allergi. 

 • Hoste
 • Nysing
 • Tungpusthet
 • Pusteproblemer
 • Røde, rennende øyne
 • Kløende, rød hud
 • Ørebetennelse
 • Utslett i hud
 • Kløe og biting på poter
 • Kvalme/oppkast
 • Diaré

Hva er fôrallergi, og hvordan behandles det?

Katter kan utvikle fôrallergi uten forvarsel når som helst i livet, selv etter å ha spist det samme fôret i mange år. Fôrallergi er en av de vanligste årsakene til allergiske hudproblemer hos katt. De vanligste allergiene inkluderer egg, hvete, fisk og storfekjøtt. Typiske symptomer er kløende poter, armhuler og ører, samt mage/tarm-symptomer som oppkast og diare. Noen har mange av disse symptomene, andre har bare noen få.

Det finnes per i dag ingen pålitelige allergitester når det kommer til fôr. Det gjennomføres derfor som regel det som kalles en eliminasjonsdiett, som innebærer å bytte til et fôr med en annen proteinkilde som kroppen ikke tidligere er kjent med, eller et hypoallergent fôr (spesialfôr for allergiske katter) i minst 8 uker.

Hva er inhalasjonsallergi, og hvordan behandles det?

Hovedsymptomet på inhalasjonsallergi hos katt (også kalt miljøallergi eller sesongmessig allergi) er kraftig kløe. Katten kan reagere på pollen, støvmidd, muggsopp, eller til og med sigarettrøyk, på samme måte som mennesker kan.

Hvis allergien er sesongmessig, kan kløe være begrenset til perioder av året. Det typiske er at katter med utendørs allergier som pollenallergi, vil klø mest på vår/sommerhalvåret. Katter med innendørs allergier som støvmiddallergi, vil som regel klø mest på vinterhalvåret, når det er tettere innemiljø med mindre lufting.

Miljøallergier kan man teste for ved hjelp av en blodprøve. Denne prøven vil ikke gi noen fasit, men sett sammen med kattens symptomer vil den kunne bidra til å stille diagnosen miljøallergi, også kalt atopi.

Det finnes mange ulike behandlinger for denne type allergi. Det kan dreie seg om spesialsjampo, kløestillende og antiinflammatorisk medisinering (enten i form av lokalbehandling på huden eller i tablettform) eller forebyggende allergivaksinering.

Veterinæren vil sammen med deg avgjøre hva som er best for din katt.

Hva er kontaktallergi, og hvordan behandles det?

Kontaktallergi oppstå når kattens hud kommer i kontakt med stoffer den ikke tåler, for eksempel ull  i kattesengen, metall i matskålen, eller tekstil/metall i halsbåndet. Som regel vil dette gi lokale symptomer og kløe i nærheten av området som blir berørt. Når man har funnet ut av hva katten reagerer på er behandlingen enkel; unngå kontakt med disse stoffene videre.

Hva er loppebittallergi, og hvordan behandles det?

I Norge ser vi heldigvis mest sesongmessige problemer med lopper fra andre dyr, eks fra pinnsvin og fugl. Disse vil kun ha midlertidige opphold på katten din. Katteloppen er per i dag sjelden her til lands, men vil tenkes å bli et større problem i fremtiden med økt reisevirksomhet og endringer i klima. Katter som er med på reise vil kunne bli smittet av lopper i utlandet.

Loppebittallergi dreier seg som at loppens spytt inneholder stoffer som kan trigge en allergisk reaksjon hos katten. De fleste ikke-allergiske katter får milde irritasjoner av loppens bitt, mens en allergisk katt vil kunne få en alvorlig reaksjon med intens kløe. Loppene kan være vanskelig å bli kvitt da de overlever lenge i miljøet. Den beste behadlingen mot loppebittallergi er derfor regelmessig forebyggende behandling med antiparasittmidler. De fleste flåttmidler er effektive mot lopper. Veterinæren hjelper deg med å finne den riktige medisinen for din katt.

Råd om allergi hos katt

For flere faglige råd og behandling av allergi hos katt, kontakt din lokale veterinær.

 

Les om miljøbetinget allergi hos hund