Seniorkatten
Seniorundersøkelse til 60% rabatt!
I hele november gir vi seniorundersøkelse inkludert stor helseundersøkelse, utvidet blodprøve og urinanalyse til kun 1995 kr. Les mer om vilkårene og book time her:
Seniorkampanje
Innhold i artikkelen
Når er en katt egentlig gammel?
Som en tommelfingerregel regnes en katt som moden fra den er 7-10 år, som senior fra 10-14 år og som geriatrisk når den er over 15 år. . Det er ikke uvanlig å se katter som blir 20 år og eldre.
Katten din vil før eller siden være over midtveis i livet. Aldringsprosessen er en naturlig biologisk prosess som går langsomt og gradvis. Kroppens evne til å opprettholde den fysiologiske balansen synker, og mottageligheten for sykdommer øker ved aldring.
Hva er tegnene på at vi har fått en aldrende katt?
- Endret metabolisme som fører til endring i vekt
- Stivere ledd og vondt i kroppen
- Problemer med tenner og tannkjøtt
- Dårligere syn og hørsel
- Problemer med fordøyelsen
- Endring av pelskvalitet
- Kognitive problemer
- Endring av atferd
Endring i metabolisme – inntak av mat og drikke
Når en katt blir eldre forandrer stoffskiftet seg – det vil si at energibehovet endres. Generelt sett går energibehovet til en katt opp når den blir eldre, og den bruker mer energi for å opprettholde vekta. En eldre katt har dermed lettere for å bli undervektig enn en ung katt. Samtidig ser man et stadig økende antall overvektige katter. Følg veterinærens råd rundt fôring av din seniorkatt, det er viktig med et tilrettelagt kosthold for at katten skal holde seg frisk og i riktig hold så lenge som mulig. En eldre katt bør ikke spise fôr beregnet på unge katter.
Det er lurt å oppfordre katten til å drikke vann. Dette kan gjøres ved å plassere flere vannskåler på forskjellige steder i huset, eller ved å skaffe en kattefontene. Husk også å skifte vannet regelmessig, slik at det alltid er friskt og fristende!
Mange sykdommer som er vanlige hos seniorkatten kan gi redusert appetitt og matinntak. Eldre katter får i tillegg redusert lukte- og smakssans, som kan bidra til nedsatt appetitt. Veterinæren kan gi råd om hva slags fôr du bør bruke, og gi deg gode tips til tiltak rundt fôring. Mange typer våtfôr har god smak, og kan være fristende for katten. Et godt tips er å venne katten til å spise våtfôr i ung alder, slik at den er vant til tekstur og smak dersom det blir nødvendig å benytte seg av våtfôr når den blir eldre. Våtfôr er også en fin måte å få i katten mer væske på.
Ledd og muskler
Å få stive og vonde ledd er ikke sjeldent hos våre firbente venner. Kattene våre er mestere i å skjule smerte, og det kan være vanskelig å oppdage om katten har smerter i skjelett, ledd og muskler. En katt med kroniske smerter vil ofte ha gradvise endringer i oppførsel. Om katten trekker seg mer unna, sover mer eller viser tegn på aggresjon og irritasjon kan det være tegn på at den går med smerter. Det samme gjelder en katt som plutselig ikke hopper opp i sofaen eller vinduskarmen der den før kom seg opp uten problemer. En katt som har smerter i leddene kan ha problemer med å vaske seg skikkelig, noe som kan føre til dårligere pelskvalitet og dannelse av pelsklumper.
Det er ingen grunn til at en katt skal gå rundt med slike smerter da vi i dag har mye kunnskap om hvordan vi kan lindre dette.
Tenner og tannkjøtt
Noen ganger vil vår aldrende katt få mye tannstein. Det danner seg tannstein på dyrets tenner som igjen kan føre til sykdommer i tannkjøttet. På tannsteinen som dannes er det gode vekstvilkår for bakterier. Bakterievekst i munnhulen vil være en ekstra belastning for immunsystemet til katten.
TR (Tannresorpsjon – tidligere FORL) er en tannsykdom som dessverre rammer mange av kattene våre. TR oppdages som regel når katten kommer til veterinæren for å fjerne tannstein. Hos en katt som er rammet av TR dannes groper i emaljen på affiserte tenner. Gropene er et resultat av at tannemaljen løses opp eller resorberes. TR er svært smertefullt for katten. De fleste katter er imidlertid flinke til å skjule smerter. Uspesifikke symptomer kan være: katten blir mindre kosete, sover mer, nyser oftere, rister på hodet, går ned i vekt eller sikler mer enn vanlig. Noen ser også at katten tygger kun på den ene siden av munnen. Men ofte er det vanskelig for eier å se at katten har det vondt. Vi vet ikke hvorfor enkelte katter får TR, og sykdommen kan ikke forebygges. Den er en progressiv sykdom, og det er viktig at katten følges nøye opp med jevnlig tannrens og tannrøntgen. Det finnes ingen annen behandling enn å trekke de affiserte tennene.
Som eier er det viktig å være obs på kattens tannhelse. Vær obs på endringer i kattens vanlige oppførsel, og gjør det til en vane å kikke katten i munnen. Daglig tannpuss og rett sammensatt fôr kan redusere dannelsen av tannstein. Tannsteinen som vi allerede kan se på tennene, får vi derimot ikke bort med tannpuss og fôr. Da må katten til veterinæren, som kan fjerne tannstein på en skånsom måte.
Er du usikker på om katten din har et tannproblem? Husk at vi alltid har gratis tannsjekk!
Syn og hørsel
Eldre katter får dårligere syn og hørsel. Dette kan føre til flere utfordringer, og det er viktig at vi som eiere er klar over disse. Dårligere syn og hørsel kan gjøre eldre katter mer utsatt for farer, som f.eks påkjørsler. Det kan også gjøre katten mer usikker og lettskremt.
Det kan være en god idé å ha på et lite nattlys rundt dokasse og vannstasjon for å hjelpe den eldre katten.
Adferd og demens
En aldrende katt kan vise ulike adferdsendringer som bør adresseres og tas på alvor. Mange endringer i oppførsel kan sees i sammenheng med smerte, som ofte kan behandles på en enkel måte.
En katt kan få demens og liknende symptomer akkurat som mennesker. Mange merker at katten endrer seg til å bli mer vokal – den kan klage mer uten åpenbare årsaker. Katten kan gjøre fra seg utenfor kattekassen, eller glemme hvordan den bruker katteluka. Selv om dette kan være tegn på kognitiv dysfunksjon, er det viktig å ta katten med til veterinær for å utelukke annen type sykdom. Dersom annen sykdom utelukkes, vil veterinæren kunne hjelpe deg med tilrettelegging, slik at katten fungerer best mulig hjemme.
Nyresvikt
Kronisk nyresvikt er dessverre en vanlig sykdom hos eldre katter, der nyrenes funksjon er svekket og ikke fungerer optimalt. . Dette er en sykdom som forverres over tid og gradvis gjør katten sykere. Typiske symptomer er kvalme, nedsatt appetitt, økt tørste og vekttap. Kronisk nyresvikt er en uhelbredelig sykdom, men kan forsinkes med medisinering og spesialisert kosthold dersom det diagnostiseres på et tidlig stadium.
Helseundersøkelse av den aldrende katten
For eldre katter er det viktig med tett oppfølging hos veterinær slik at man kan oppdage og diagnostisere sykdommer på et tidlig tidspunkt, og starte forebygging og behandling. Det er derfor lurt å oppsøke veterinær for seniorsjekk en ganger i året fra katten er 7-10 år gammel. En seniorsjekk omfatter en grundig undersøkelse av katten fra snute til haletipp. Det bør også følge med en blodprøveanalyse og en urinanalyse.
Du kan bestille time for seniorkontroll direkte til din klinikk ved å benytte deg av linken under og velg "Senior-helseundersøkelse etter fylte 7 år, hund/katt, ett dyr" som avtaletype under årsak.Online booking
Vanlige sykdommer hos seniorkatten
Når katten blir gammel svekkes også immunforsvaret og de blir mer utsatt for en rekke sykdommer og ubehag. De vanligste sykdommene vi ser hos eldre katter er:
- (forkalkning i ledd)
- Nyresykdom
- Hjertesykdom
- Høyt stoffskifte
- Økt blodtrykk
- Diabetes
- Kreft
- Kognitiv dysfunksjon/demens
- Tannsykdom
- Mage- og tarmproblemer
- Urinveisinfeksjon
Når bør jeg oppsøke veterinær?
Dersom den eldre katten din endrer atferd eller viser symptomer på sykdom, må du ikke nøle med å kontakte veterinær. Det ligger til kattens natur å skjule smerter, så du bør se etter små endringer i atferd. Ingen katter er like. Noen blir mer klengete og søker nærhet, mens andre trekker seg unna og kan vise tydelige tegn på at de ønsker å være i fred.
Det er viktig å ta selv små endringer på alvor. Dårlig matlyst hos en katt bør aldri ignoreres, da katten fort kan bli svært dårlig hvis den går uten å spise.
Kontakt veterinær om du ser noen av disse tegnene hos din seniorkatt:
- Plutselig aggresjon mot mennesker eller andre dyr i husstanden
- Gjør fra seg på uvanlige steder (utenfor kassen)
- Trekker seg unna
- Sover mer enn vanlig
- Vektendring
- Dårlig matlyst
- Diare og/eller oppkast
- Økt drikkelyst
- Dårlig ånde
- Halter eller har vanskeligheter med å hoppe opp i f.eks. sofa eller vindu
- Endret pustemønster
- Slikker seg mye på uvante plasser på kroppen, særlig på magen
- Kuler og hevelser
- Pelstap eller endret pelskvalitet
Jo tidligere du tar din katt til veterinæren, jo bedre. Sammen kan dere finne ut hva som kan gjøres for akkurat din katt.
Nyt tiden!
Når katten vår har blitt gammel kan det være gunstig å tilrettelegge hverdagen og hjemmet vårt for katten. En eldre katt bør alltid ha en varm plass å ligge. Den bør ikke slippes ut i lengre perioder når det er kaldt vær, og bør alltid ha mulighet til å komme inn når den ønsker. Om katten har problemer med å hoppe, kan man hjelpe til ved å sette opp en rampe, krakk eller liknende som katten kan bruke som ekstra hjelp. Eldre katter bør ha alle ressursene sine tilgjengelig i samme etasje – mat, vann, soveplass og dokasse.
Hold katten aktiv! Både mental og fysisk trening for å holde katten i god form er gunstig. Spør ansatte på din dyreklinikk om tips og råd.
Som alle katteeiere er klar over, kommer det en dag hvor vi må ta den vanskelige avgjørelsen om å la vår firbeinte venn få sovne inn. Kanskje er det akutt eller alvorlig sykdom, eller kanskje det bare er summen av plager hos det eldre dyret. Det kan være lurt å gjøre seg opp noen tanker rundt dette, slik at man slipper hastige avgjørelser i en stressende og akutt situasjon. Veterinæren din kan gi deg råd om når det er på tide å la katten din få slippe, og vil alltid forsøke å strekke seg langt om du har spesielle ønsker.
Men inntil den dagen kommer – nyt tiden dere har sammen!
Online booking