Fôr til katt

Hva er et bra fôr til katt? Hvor ofte skal man gi katten mat? Tørrfôr eller våtfôr? Kjøpt eller hjemmelaget? Og hvor mye skal man gi?

Fôret du velger til din katt spiller en stor rolle for kattens helse. Og det er viktig at den får i seg riktig mengde. For å møte kattens næringsbehov må maten inneholde en balansert mengde med ulikt næringsinnhold og energi.

Katter og hunder bør ikke spise samme mat

Det er en forskjell på katters og hunders behov når det kommer til mat. Katter trenger mer protein og fett enn hunder. De trenger også aminosyren taurin som ikke finnes i hundemat. Du må altså ikke gi katten din hundemat.

Forskning på fôr

Det legges mye tid og penger i å forske på fôr til våre katter. Forskningen viser tydelig hvilket næringsbehov katten har i forhold til hvor i livet den er. Faktorer som alder, størrelse/rase, vekt, utekatt eller innekatt, og hvor aktiv katten er spiller en stor rolle for hvilket fôr du skal velge. Energibehovet skiller seg mye mellom ute- og innekatter. I tillegg finnes det selvfølgelig også katter som er syke eller overfølsomme mot visse typer mat og som derfor har spesielle behov når det kommer til mat.

Ulike typer fôr til katt

Et bra fullfôr inneholder alle næringsstoffene katten trenger. Protein, fett, mineraler og vitaminer i riktig mengde. Om katten får et fôr som er riktig balansert trenger man ikke gi ekstra tilskudd. Fullfôr finnes som tørrfôr, våtfôr og hermetisk fôr.

Er da tørrfôr eller våtfôr best? Den konklusjonen kan vi ikke trekke. Det viktigste er at alle de næringsstoffene katten trenger finnes i det fôret vi velger å gi den.

Tørrfôr

Det finnes varianter for alle behov og det er lett og håndtere og oppbevare. Dessuten har tørrfôr lang holdbarhet.

Våtfôr

Det finnes også mange ulike typer av våtfôr som inneholder alle de næringsstoffene katten trenger. Slike typer av fôr lukter og smaker gjerne mer enn tørrfôr og kan derfor virke forlokkende på katten. Det er viktig at fôret holder romtemperatur før du serverer.

Det finnes en viss risiko for bakterier som for eksempel Salmonella og Campylobacter i slike fôr, ettersom de inneholder kjøttprodukter som ikke er varmebehandlet.

Hermetisk fôr

Fôr som er hermetisert er og et alternativ. Det er fritt for bakterier ettersom fôret har gjennomgått en kokingsprosess. Slikt fôr bruker å være smaksrikt slik som våtfôr.

Hjemmelaget fôr

Det er vanskelig å få fôret like bra som det man kjøper hos veterinæren. Risikoen er at man ikke finner den rette balansen av næringsstoffer om man ikke gjør nøye undersøkelser om hva katten trenger i forhold til alder, størrelse, aktivitetsnivå osv.

Middagsrester til katten?

Det er vanskelig å ha oversikt over fôrmengden katten får i seg om man gir rester etter sin egen middag. Det kan også gjøre katten kresen. Visse ingredienser i vår mat er også direkte farlig for våre katter. Eksempler på dette er løk, sjokolade, rosiner og vindruer. De er ofte også følsomme overfor sterkt krydret mat. Matresten kan, om de gis i større mengder, Vissa ingredienser i vår mat är direkt farlig för våra katter, till exempel lök, choklad, russin och vindruvor. De är ofta också känsliga för starkt kryddad mat. Matrester kan, om de gis i større mengder, også gi overskudd eller mangel på ulike næringsstoffer. Og det kan selvfølgelig føre til overvekt om det gis i tillegg til den vanlige matrasjonen.

Variert kost

Rask nedgang i vekt kan skade kattens lever. Man må passe på at katten spiser maten sin og ikke sulter seg. Om de blir lei av å spise den samme maten, kan man forsøke å veksle mellom ulike fôrtyper. Mange katter setter pris på et variert kosthold.

Mengde fôr til katten

Det er veldig individuelt om man skal ha fôret framme hele tiden eller ikke. For noen katter fungerer det at maten står framme uten at de spiser for mye. Hos andre kan fri tilgang til fôr føre til at katten spiser for mye og blir overvektig. Da må man selvfølgelig slutte med å ha mat tilgjengelig hele dagen, men heller gi en viss mengde fôr et par ganger om dagen.

Mengden fôr som anbefales på forpakningene stemmer ikke alltid 100% med hva ulike katter trenger. Behovet er individuelt og er avhengig av hvor mye katten beveger seg. Start med å gi anbefalt mengde som beskrevet på forpakningen, men vær klar på å øke eller minske mengden om du ser at katten ikke holder seg bra. Spør din veterinær om du er usikker.

Ulike fôrtyper til ulik alder

Kattunger

Velg et fôr som gir all den næring en kattunge trenger. Det er viktig for kattungens helse gjennom resten av livet at den spiser godt som liten. Kattunger trenger mer energi, protein og kalsium i fôret enn voksne katter. Dette for at den skal vokse og utvikle seg på en bra måte.

Fôr til voksen katt

Når din kattunge fyller 1 år regnes den som voksen når det kommer til hvilket fôr den bør få. Sånn er det selv om katten fortsatt oppfører seg som en rampete kattunge. Den vokser ikke lenger og trenger mindre energi, protein og kalsium. Det er altså på tide å bytte fôr.

La katten gå over til nytt fôr gradvis. Rundt en ukes tid på overgangen pleier å være passe. Det kan bli et problem med fordøyelsen om man bytter fôr for raskt.

Fôr til seniorkatten

Katter regnes som seniorer ved rundt 7 års alderen. Da endres næringsbehovet seg på nytt. Fordøyelsen, ledd og forbrenningen endrer seg hos eldre katter. Disse endringene kan til dels motvirkes ved riktig ernæring. Eldre katter beveger seg også mindre og trenger mindre energi i fôret.

Kastrerte katter

Kastrerte katter risikerer å bli overvektige. Det er derfor en fordel å gi et fôr spesialtilpasset kastrerte katter. Du bør endre til et slik type fôr direkte etter at såret etter kastreringen har grodd

Ulike fôrleverandører

Det finnes mange ulike fôrleverandører på markedet og disse skiller seg både i kvalitet og pris. Fôrleverandører som utvikler sitt fôr med bakgrunn i forskning og i samarbeid med veterinærer, samt benytter seg av ingredienser av høy kvalitet med riktig balanse av de nødvendige næringssoffene, er å foretrekke framfor andre fôrtyper. Evidensias veterinærer anbefaler derfor fôr fra Royal Canin og Hill’s.

Plassering av fôr

Katten vil helst ikke ha fôret sitt for nære kattedoen.

Vann

Mange katter er dårlige på å drikke nok vann. Det kan derfor være bra å ha flere ulike vannskåler tilgjengelig på ulike steder i hjemmet. Katten liker ikke når værhårene berører kanten av vannskålen. Derfor er det viktig med lave og brede skåler.

For katter som drikker lite kan det være en fordel med våtfôr eller hermetisk fôr i stedet for tørrfôr. Da får de i seg væske med fôret.

Melk

Det er ganske vanlig at katter får melk. Voksne katter kan dog ikke bryte ned melkesukker og kan bli dårlige av å drikke melk. Kattunger skal heller ikke gis melk annet enn morsmelk fra mammaen sin.

Overvekt

Ha kontroll på kattens vekt. Det finnes flere sykdommer og problemer som følger med overvekt. Det øker for eksempel risikoen for diabetes og problemer med urinveiene. En overvektig katt orker mindre, får dårligere bevegelser og skader seg lettere. At bevegelsene er hemmet kan i sin tur lede til at katten vasker seg mindre og får problemer med huden.

Om din katt er overvektig skal du velge et fôr med formål om vektreduksjon. Ved Evidensias dyreklinikker og dyresykehus får du hjelp med å regne ut din katts idealvekt og hvilken fôrmengde akkurat din katt bør få.

Problemer med fôr til katt

Vær oppmerksom på din katt. En blank og fin pels er et bra tegn på at fôret fungerer. Er den ikke det kan bytte av fôr hjelpe. Men matt og dårlig pels kan også skyldes sykdom. Kontakt derfor veterinær om du mistenker at noe ikke er som det skal være.

Om fôret ikke fungerer kan det også sees på avføringen. Den kan bli hard eller løs. Unormal avføring kan også være et tegn på sykdom. Så kontakt derfor din veterinær om du merker endringer.

Veterinærfôr

Om katten din blir syk, får allergi eller blir overvektig kan veterinærfôr være hele eller deler av behandlingen. For å gi slikt type fôr er det viktig at katten først har fått en diagnose da slike typer fôr er spesielt tilpasset de ulike diagnosene. Veterinærfôr selges kun gjennom veterinærer.

Det finnes mange medisinske fôr fra ulike leverandører på markedet. Evidensia anbefaler Royal Canin og Hill’s. Vi har valgt ut disse da fôrtypene er av høy kvalitet, har en høy produktsikkerhet og fremstiller sine fôrtyper basert på grundig forskning.

Evidensias butikker

Alle Evidensia sine dyreklinikker og dyresykehus har en butikkdel godt utstyr med ulike typer fôr. Vi velger ut vårt sortiment gjennom nøye kontroller av leverandører og råvarer, og det er kun produkter som vi selv ville gitt våre egne dyr som havner i hyllene hos oss.

Vårt personale har stor kompetanse innen ernæring og kan gi deg tilpasset kostholdsveiledning til ditt dyr. Kom innom en av våre klinikker for en hyggelig prat.

Å gi et godt fôr er en investering i dyrets helse!

Å velge riktig type fôr er viktig for katten din sin helse

Å velge riktig type fôr er viktig for katten din sin helse

Kampanje på fôr til kastrert katt

Frem til 12. desember 2018 får du 1,5 kg Neutered Satiety Balance fra Royal Canin med på kjøpet dersom du kjøper en fôrsekk av samme type.

Gå til kampanjen

Priser kan variere mellom våre dyreklinikker, finn din lokale prisoversikt her:

Finn prisliste

Klinikker som tilbyr denne tjenesten