Allergi hos hund – er hunden min allergisk?

Allergi hos hund er ganske vanlig. Alle som lider av allergi vet at nysing, rennende nese og øyne, utslett og kløe som følger med kan være skikkelig plagsomt. Det samme kan gjelde for kjæledyrene våre.
Mild Mild

Mild

Avvent 1-2 dager. Ser du ingen forbedring bør du bestille time hos en av våre veterinærer.

Allergier er vanligvis trigget når hunden sitt immunsystem overreagerer på et fremmed stoff. Disse stoffene, også kalt allergener, deles inn i 4 kategorier: fôr, inhalanter (luftbårne allergener) , kontaktallergener, og parasitter (som regel lopper) De ulike allergenene har sine kjennetegn og symptomer. Det er likevel noen generelle tegn som kan gi mistanke om at hunden din lider av allergi.

Allergi hos hund kan forekomme hos alle raser. Noen raser er mer utsatt for sykdommen, blant annet den populære West Highland White Terrier.

Symptomer på allergi hos hund

  • Hoste
  • Nysing
  • Tungpustethet
  • Pusteproblemer
  • Røde, rennende øyne
  • Kløende, rød hud
  • Ørebetennelse
  • Utslett i hud
  • Kløe og biting på poter
  • Kvalme/oppkast
  • Diare

Ulike typer allergi hos hund

I likhet med oss mennesker kan også hunder utvikle mange forskjellige former for allergi. Vi deler de inn i fôrallergi (matallergi), inhalasjonsallergi (miljøbetinget allergi), kontaktallergi og loppebittallergi. Her kan du lese nærmere om de ulike formene for allergi hos hund.

Hva er fôrallergi, og hvordan behandles det?

Hunder kan utvikle fôrallergi uten forvarsel når som helst i livet, selv etter å ha spist det samme fôret i mange år. Fôrallergi er en av de vanligste årsakene til allergiske hudproblemer hos hund.

De vanligste allergiene inkluderer egg, hvete, fisk, svin, kylling, melk og storfekjøtt. Typiske symptomer er kløende poter, armhuler og ører, samt mage/tarm-symptomer som oppkast og diare. Noen har mange av disse symptomene, andre har bare noen få.

Det finnes per i dag ingen pålitelige allergitester når det kommer til fôr. Det gjennomføres derfor som regel det som kalles en eliminasjonsdiett, som innebærer å bytte til et fôr med en annen proteinkilde som kroppen ikke tidligere er kjent med, eller et hypoallergent fôr (spesialfôr for allergiske hunder) i minst 8 uker.

Hva er inhalasjonsallergi (miljøbetinget allergi), og hvordan behandles det?

Hovedsymptomet på inhalasjonsallergi hos hund (også kalt miljøallergi eller sesongmessig allergi) er kraftig kløe. Hunden kan reagere på pollen, støvmidd, muggsopp, eller til og med sigarettrøyk, på samme måte som mennesker kan.

Hvis allergien er sesongmessig, kan kløe være begrenset til perioder av året. Det typiske er at hunder med utendørs allergier som pollenallergi, vil klø mest på vår/sommerhalvåret. Hunder med innendørs allergier som støvmiddallergi, vil som regel klø mest på vinterhalvåret, når det er tettere innemiljø med mindre lufting.

Miljøallergier kan man teste for ved hjelp av en blodprøve. Denne prøven vil ikke gi noen fasit, men sett sammen med hundens symptomer vil den kunne bidra til å stille diagnosen miljøallergi, også kalt atopi.

Det finnes mange ulike behandlinger for denne type allergi. Det kan dreie seg om spesialsjampo, kløestillende og betennelsesdempende medisinering (enten som lokalbehandling på huden eller i tabettform) eller forebyggende allergivaksinering.

Veterinæren vil sammen med deg avgjøre hva som er best for din hund.

Hva er kontaktallergi, og hvordan behandles det?

Kontaktallergi oppstå når hundens hud kommer i kontakt med stoffer den ikke tåler, for eksempel ull  i hundesengen, metall i matskålen, eller tekstil/metall i halsbåndet. Som regel vil dette gi lokale symptomer og kløe i nærheten av området som blir berørt. Når man har funnet ut av hva hunden reagerer på er behandlingen enkel; unngå kontakt med dette allergenet videre.

Hva er loppebittallergi, og hvordan behandles det?

I Norge ser vi heldigvis mest sesongmessige problemer med lopper fra andre dyr, for eksempel fra fugl og pinnsvin. Disse vil kun ha midlertidige opphold på hunden din. Hundeloppen er per i dag sjelden her til lands, men vil tenkes å bli et større problem i fremtiden med økt reisevirksomhet og endringer i klima. Hunder som er med på reise vil kunne bli smittet av lopper i utlandet.

Loppebittallergi dreier seg som at loppens spytt inneholder stoffer som kan trigge en allergisk reaksjon hos hunden. De fleste ikke-allergiske hunder får milde irritasjoner av loppens bitt, mens en allergisk hund vil kunne få en alvorlig reaksjon med intens kløe. Loppene kan være vanskelig å bli kvitt da de overlever lenge i miljøet. Den beste behandlingen mot loppebittallergi er derfor regelmessig forebyggende behandling med antiparasittmidler. De fleste flåttmidler er effektive mot lopper. Veterinæren hjelper deg med å finne den riktige medisinen for deg.

Råd om allergi hos hund

For flere faglige råd og behandling av allergi hos hund, kontakt din lokale veterinær.