Helsesjekk

Det skjer store forandringer med valpen og kattungen det første året. I løpet av noen måneder vokser og utvikler den seg så raskt at du nesten ser forandring fra dag til dag. Hele familien går inn i en spennende og krevende tid, og alle må tilpasse seg. Grunnlaget for mange lykkelige år legges nå, og det er viktig at en del ting vies spesiell oppmerksomhet: Riktig fôring, sosialisering, oppdragelse og sykdomsforebygging er noen stikkord.

Hos Evidensia ønsker vi å bistå dere i denne viktige perioden med veiledning og gode råd.

Valpen eller kattungen

Den første helsesjekken foregår oftest i forbindelse med at dyret får sin første vaksine. Dyrlegen sjekker da at alt er i orden og gir råd og informasjon om foring, ormekur, tannfelling, oppdragelse og andre aktuelle problemstillinger.

Den unge hund eller katt

Fra dyret er 4 måneder til det er 18 måneder vil det gjennomgå en omfattende utvikling både mentalt og fysisk. Det kan være mange ting du som dyreeier kan ønske å diskutere med en fagperson. Vi anbefaler derfor at vi tar et møte igjen ved 8 måneders alder.

Den voksne hund eller katt

Videre frem mot 7-8 års alder mener vi det er fornuftig med en årlig helsesjekk. Samtidig med helsesjekken kan som regel dyret få sin årlige vaksine.

Seniorhelsekontroll

Hva skyldes alder og hva skyldes sykdom? Det er ikke alltid så lett å vite, og derfor er det viktig at en veterinær får undersøkt den eldre hunden eller katten din. Det er derfor vi anbefaler seniorkontroller hvert halvår. Gjennom en helsekontroll kan veterinærene finne ut av hvordan kjæledyret ditt har det og oppdage mangler eller alderstegn på et tidlig stadium. Dette innebærer en grundig utredning der man også lytter på hjertet og tar blod- og urinprøver.

Hundens alder

På hvilket tidspunkt en hund blir vurdert som aldrende avhenger av rase og størrelse. Hos store hunder begynner det tidligere. Med tiden kan hunden lettere få sykdommer som er aldersbetingede. Artrose er et eksempel på dette. Artrose kan man ikke kurere men man kan behandle tilstanden slik at hunden ikke har det vondt og dermed forbedret livskvalitet. Jo eldre hunden er, desto større risiko er det også for at den har løse tenner og tannstein. De aller fleste hunder spiser til tross for «vondter», og ved seniorhelsekontroll kan veterinæren sjekke tenner.

Kattens alder

Katter kan bli opptil 20 år gamle. Aldersprosessen starter i 7-8 års alder. Kastrerte katter lever i snitt lenger enn ukastrerte. Vanlig alderstegn er redusert aktivitetsnivå. Katten kan virke rolige og unngå å hoppe opp og ned fra ulike steder. Den kan bli mer beskjeden, mindre interessert i lek og kjæling og få kortere lunte. Den sover mer enn tidligere og kan mjaue høyt uten noen spesiell anledning. Et forandret vanninntak kan skyldes at indre organer har fått svekkede funksjoner.

Priser kan variere mellom våre dyreklinikker, finn din lokale prisoversikt her:

Finn prisliste

Klinikker som tilbyr denne tjenesten