Tilbakeholdte melketenner hos hund

Tilbakeholdte (retente) melketenner hos hund betyr at melketennene ikke faller ut som de skal, og er et velkjent fenomen. Som regel er hunden ikke allment påvirket av de gjenværende melketennene, og hundens eier oppdager derfor sjeldent at hunden ikke har skiftet alle sine melketenner. Retente melketenner ses ofte hos hunder av små raser, f. eks dachs, Yorkshire terrier og chihuahua.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Det normale tannskiftet

Det normale tannskiftet skjer når roten og bindevevet som holder fast tannen i kjeven går igjennom en naturlig nedbrytningsprosess. Dermed blir tannen løs og faller ut. I noen tilfeller skjer ikke denne naturlige nedbrytningen av rot og bindevev. Melketannen blir dermed sittende igjen i kjeven, og hundens permanente tann vokser ut ved siden av melketannen. Man kjenner ikke den egentlige årsaken til at bindevevet rundt melketannen ikke brytes ned, men det ses hos noen raser en arvelig tendens for tilbakeholdne melketenner.

Tannstillingsfeil og avvik i normal utvikling

Når de permanente tennene vokser ut ved siden av den gjenværende melketannen, medfører det en feilplassering av de permanente tennene. Dessuten bremses veksten av den blivende tannen. Hundens bitt endres, og på tettsittende tenner blir det en økt ansamling av plakk. Plakken inneholder blant annet mange bakterier som medfører dannelse av tannstein, tannkjøttsbetennelse og senere betennelse i strukturene som holder fast tennene i kjeven.

Tannstillingsfeil og avvik i normal utvikling oppdages ofte først når den unge hunden kommer til veterinæren av en annen årsak, typisk ved helseundersøkelse i forbindelse med 1 års vaksinen. Vi anbefaler derfor alltid at valper gjennomgår en tannsjekk når de er ca 6 måneder. Hos alle våre dyreklinikker er denne tannsjekken gratis.

Trekking av tilbakeholdte melketenner hos hund

Den eneste løsningen på problemet er å trekke de gjenværende melketennene så raskt som mulig. Jo kortere tid melketannen får lov til å påvirke den permanente tannens vekstforløp, jo bedre. Er det snakk om mange gjenværende melketenner, kan det være aktuelt å ta røntgenbilder av tennene før operasjonen for å skille mellom de permanente tennene og melketennene. Operasjonen foregår under en kortvarig, skånsom totalnarkose. Melketennenes røtter knekker lett, derfor legges det ofte et lite snitt i tannkjøttet slik at melketannens rot blir synlig i hele sin lengde. Deretter opereres tannen forsiktig ut fra kjeven. Til slutt sys tannkjøttet sammen med tråder som løser seg opp av seg selv i løpet av tre-fire uker.

Sjekk for tilbakeholdte melketenner hos hund

Det er viktig å undersøke hundens tenner med jevne mellomrom allerede fra den er valp. Tannskiftet hos valpen begynner ved fire-fem måneders alder, hvor først fortennene og deretter jekslene erstattes av blivende tenner. Hjørnetennene skiftes ut som de siste ved seks-syv måneders alder.  Har du som hundeeier vanskelig for å vurdere om tannskiftet foregår normalt, kan du alltid kontakte din veterinær og få gode råd og hjelp til å sjekke at alt er som det skal.