Evidensias tannskole for hund - avsnitt 5

Evidensias tannskole for hund - avsnitt 5

Tannløsning - hundens vanligste sykdom

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om hundens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få god munn- og tannhelse!

Tannløsning (periodontitt) – hundens vanligste sykdom

Dette avsnittet handler om tannløsning hos hund. Vår tannveterinær svarer på blant annet følgende spørsmål: Hvorfor rammes hunden av tannløsning? Hvordan oppdager man det? Kan det behandles, og i så fall hvordan? Og kan man forebygge tannløsning?

Hva er egentlig periodontitt? Hva betyr det, og hva kommer ordet fra?

Periodontium er latinsk og betyr «tannens støttevev». Det er altså det vevet som tannen sitter fast i. «It» betyr inflammasjon så periodontitt betyr helt enkelt at man har en inflammasjon i tannens støttevev. I det daglige kalles sykdommen for tannløsning (ettersom det er det inflammasjonen fører til). Derfor benevnes periodontitt som tannløsning i resten av dette avsnittet.

Hvor vanlig er tannløsning på hund?

Det finnes mange studier som viser til ulike tall når det gjelder forekomst av tannløsning på hund. Men ettersom disse studiene har hatt ulik fokus/avgrensninger finnes det ikke noe samlet bilde som hjelper oss og definere eksakt antall eller andel av hunder som rammes av sykdommen. Det vi vet er at tannløsning er den absolutt vanligste sykdommen på hund, og det gjelder over hele verden.

Er tannløsning arvelig eller bare ett resultat av slurv med tannhygienen og kostholdet?

Tannløsning har en viss grad av arvelighet. Man kan sammenfatte det som at tannløsning avhenger av forskjellige faktorer. Disse er anatomiske (hvor trangt det er mellom tennene i munnen), arvelige (hvor sterkt immunforsvaret i munnen reagerer på plakk), samt ytre faktorer som tannpuss, kosthold, gnage/tyggeatferd osv. Alle disse faktorene påvirker hverandre i ulik grad ved utvikling av tannløsning.

Rammes hunden av tannløsning er det viktig å operere ut tennene som er angrepet. Videre gjelder daglig tannpuss for å hindre dannelse av plakk.

Hva er det som skjer i munnen når hunden rammes av tannløsning?

Det første som skjer er at det samles plakk på tennene, og i plakk er det bakterier. Man kan si at plakk er et klebrig belegg på tennene som består av stivelse og proteiner fra det man spiser, samt de ufarlige bakteriene som normalt finnes i munnen. Plakk i seg selv er ikke farlig. Men ettersom immunforsvaret i munnslimhinnen ikke ser forskjell på en ordentlig infeksjon og munnens normale bakterieflora, går det til angrep selv på ufarlig plakkopphopning. Under angrepet prøver immunforsvaret å drepe bakteriene ved å frigi etsende stoffer. Disse bryter ned støttevevet rundt tennene og forårsaker lommedannelser. En lomme er altså ett resultat av nedbrutt støttevev.

Når tannens støttevev er såpass nedbrutt at det dannes lommer, så kryper plakket også ned i disse lommene, og dette eskalerer selvsagt nedbrytningen. I tannlommens oksygenfrie miljø vokser det mer patogene bakterier som akselererer nedbrytningen av tannens støttevev. Ofte blir inflammasjonen såpass aggressiv at det begynner å blø i tannlommene. Blødningen gjør at bakteriene kommer ut i blodbanen og skaper en belastning på hele kroppen. Til slutt er tannens støttevev såpass nedbrutt at tannen løsner. Til slutt løsner den helt og faller ut.

Tannløsning kan ramme enkeltstående tenner, men med dyr med høy arvelighet og anatomiske faktorer som predisponerer så kan alle tenner rammes.

Hvordan oppdager jeg tannløsning? Hvilke symptomer skal jeg se etter?

Symptomer kan være dårlig ånde, rødt/blødende tannkjøtt og belegg på tennene. Er man usikker på hvordan belegget ser ut finnes det preparater man selv kan kjøpe på apoteket og pensle på tennene. Der det er plakk farges tannen rosa.

Hvordan kan jeg forebygge tannløsning på hunden min?

Som tidligere nevnt i tannskolen kan man forebygge tannproblemer ved å pusse tenner hver dag fra hunden er ung. Man bør begynne med tannpuss så fort de permanente tennene er kommet frem (normalt ved 6 måneders alder). Det er også viktig å la en veterinær med god kunnskap om tenner undersøke tennene en gang i året.

Hvilken behandling skal man gi hunden ved tannløsning og kan man helbrede sykdommen helt?

Det vanligste er at man gjennomfører en grundig undersøkelse med tannrengjøring og tar røntgen av alle tennene. Etter det gjør veterinæren en vurdering av hvilke tenner som kan reddes og hvilke som bør opereres ut. Deretter er det daglig tannpuss som gjelder hjemme. Man bruker altså ikke antibiotika ettersom bakteriene ikke er grunnproblemet, problemet er immunforsvaret. Det viktige er å fjerne plakket så immunforsvaret ikke går til angrep igjen.

I veldig alvorlige tilfeller kan det være man må kombinere selve operasjonen med antibiotika. Dette for å hindre at kjeven ikke går av, eller for at det ikke skal oppstå permanente hull mellom munn- og nesehule.

Ettersom hovedårsaken til tannløsning er immunforsvarets reaksjon, og ikke bakterier, hjelper det aldri på lang sikt å behandle tannløsning med kun antibiotika.

2/3 av tannen befinner seg under tannkjøttet. Derfor er de fleste tannproblemer umulig å oppdage uten tannrøntgen.

Når bør man dra til veterinær?

Foruten den årlige tannkontrollen så bør man bestille en time hos veterinær om man oppdager symptomer som dårlig ånde, rødt/blødende tannkjøtt eller belegg på tennene.

Kan tannløsning forårsake følgesykdommer?

Ja, det kan det. Ettersom bakterier kommer ut i blodbanen, får man en belastning på indre organer som hjerte, nyrer, lever og lunger. Det kan i verste fall føre til kroniske problemer som nyresvikt, hjertesykdommer og leverproblemer.

Hvilken alder er det vanligst med tannløsning?

Det er avhengig av hunderase, men forekomsten øker med stigende alder. For visse raser begynner tannløsning allerede ved to års alder. Dette skyldes oftest anatomiske og arvelige faktorer. Vi har tidligere nevnt faren med tettsittende tenner, og mangel på plass i munnen på kortsnutede hunder og andre miniatyr-raser. Dette øker selvfølgelig tilbøyeligheten til å utvikle periodontal sykdom.

Oppsummering av periodontitt hos hund

  1. Tannløsning er ingen infeksjon, men hundens eget immunforsvar som reagerer på plakk – hold munn og tenner rene.
  2. Hold øye med dårlig ånde, rødt/blødende tannkjøtt samt eventuelle belegg på tennene.
  3. Besøk veterinær med kompetanse innen tenner en gang i året.

BESTILL GRATIS TANNSJEKK

I avsnitt nummer seks av Evidensias tannskole handler det om spiseatferd. Vår tannveterinær svarer blant annet på følgende spørsmål: Hvordan bruker hunden munn, tunge og tenner når de spiser? Hvorfor gir man kjøttbein til hunder? Hva spiser hunder helst om de får velge selv?

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Hundens matlyst og fordøyelse

I avsnitt seks av Evidensias tannskole handler det om hundens matlyst. Tannveterinæren svarer på blant annet følgende: Hva spiser hunden om den selv får velge? Kjenner hunder metthetsfølelse? Hvor ofte bør hunder spise?
IVC Evidensia

Evidensias Tannskole for katter

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om kattens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK