Artrose hos hund

Er hunden din støl når den våkner om morgenen? Halter den fra tid til annen? Er den mindre interessert i å gå lange turer? Eller har den vanskelig for å falle til ro om natten? På samme måte som vi mennesker noen ganger får stive ledd og vondt i kroppen, kan også våre firbente venner rammes av disse plagene. Dersom du svarer ja på noen av spørmålene ovenfor, så kan det være symptomer på artrose i ett eller flere ledd.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Stivhet og halting hos fremfor alt yngre hunder kan komme av flere ulike årsaker. Det er alltid viktig at du lar en veterinær undersøke hunden slik at det kan stilles en korrekt diagnose. Ikke vent for lenge. Jo tidligere hunden din kommer seg til veterinær, desto større er sjansen for at den får riktig hjelp.

Artrose hos hund

Stiv i leddene? Halting? Vanskelig å falle til ro? Det kan være tegn på artrose.

 

Hva er egentlig artrose?

Minst én av fem hunder rammes av artrose (forkalkning). Tilstanden har en progressiv sykdomsprosess. Men med riktig livsstil og behandling kan de fleste hunder med artrose få mindre smerter og bedre livskvalitet.

Artrose en en kronisk leddsykdom. Når hunden får dette problemet i et ledd, så er det en slags betennelse som oppstår. En del av kroppens forsvarsmekanisme er å forsøke og begrense aktiviteten for å minske smerten. Da dannes det mer bindevev i leddkapselen og leddet blir stivere.

Kroppen danner også benvev rundt leddene for å redusere leddets bevegelse. Leddbrusken kommer da til å miste egenskapene sine. Overflaten som normalt er jevn og glatt, blir ru og den normale elastisiteten forsvinner. Brusken kan til slutt forsvinne helt der hvor belastningen er størst. Denne prosessen kalles artrose.

Smertene fra leddet fører til at hunden endrer bevegelsesmønster for å unngå å bevege leddet. Dette bidrar til spente og vonde muskler, noe som da begrenser bevegelsesomfanget ytterligere.

Slik fungerer leddene

Leddene er en forutsetning for hundens bevegelser. I et ledd møtes to eller flere knokler. Leddflatene er dekket av brusk for å kunne gli mot hverandre. Her er også leddvæske som forenkler bevegelsene. Leddet omgis og stabiliseres av en bindevevskapsel som kan være forsterket av leddbånd. Dessuten omringes leddet av muskler og sener.

Slik påvirkes hunden av artrose

I motsetning til mennesker kan ikke hunden fortelle hvor den har vondt. Hundens adferd viser derfor hvordan den har det. Symptomene på artrose kan være stivhet etter hvile, halting på ett eller flere ben, endret bevegelsesmønster, oppsvulmende og varme ledd eller mangel på lyst til å gå tur. Symptomene kan føre til at hunden endrer oppførsel og eventuelt viser irritasjon mot hunder og mennesker. Noen hunder trekker seg mer tilbake, mens andre kan virke mer hengivne og kontaktsøkende. Symptomene kommer som oftest snikende og har en tendens til å øke med tiden. Været kan påvirke smertene, noen blir verre i kaldt og fuktig vær.

Hva er årsaken til artrose hos hund?

Artrose hos hund kan være primær og oppstå som følge av naturlig aldring og slitasje. Men den kan også være sekundær som følge av unormal utforming, vekstforstyrrelser eller skader i leddene. I ledd der leddflatene ikke passer sammen, eller der det er instabilitet eller skader i leddflatene, skapes en unormal belastning på leddbrusk og leddkapsler. Det setter i gang en betennelsesprosess i leddene som fører til økt mengde leddvæske, hevelse, smerte og halthet. Hvis betennelsen fortsetter, begynner leddbrusken å brytes ned og kan i verste fall forsvinne helt.
Brusken i leddet kan til slutt forsvinne helt der hvor belastningen er størst.

Behandling

Det finnes mye du kan gjøre for å forebygge artrose. Det viktigste er å passe på hundens vekt og form. Dersom hunden din har fått diagnosen artrose, kan du gjøre mye for å motvirke symptomene. En hund som har god muskelmasse og er i god form, har bedre forutsetninger for å unngå leddproblemer, først og fremst takket være stabile bevegelser og god støtte rundt leddene. Overvekt gir en unødvendig stor belastning på leddene og fører til en økt risiko for å utvikle artrose. Om hunden din har fått diagnosen artrose, finnes det mye du kan gjøre hjemme selv, med ulike øvelser, opptrening og massasje og tøying. 

Medisinering

Rådfør deg med veterinæren din og kompetent rehabiliteringspersonale. Fysisk aktivitet, god form og god muskelmasse gir de beste forutsetningene for å motvirke symptomene ved artrose. Overvektige hunder må slankes til normal vekt, og regelmessig fysisk aktivitet hver dag er viktig. Det går ikke an å hvile artrose av seg. I samarbeid med veterinæren din får du råd om et passende mosjonsprogram og kostholdsprogram for hunden din.

Det finnes hjelp. Behandling mot artrose kan hjelpe din hund. Mosjon er bra for det meste, ikke minst for å lindre symptomer

Når søker jeg hjelp?

  • Dersom hunden din er stiv når den våkner om morgenen
  • Dersom hunden din har en halthet som kommer og går
  • Dersom hunden din er mindre interessert i å gå lange turer
  • Dersom hunden din har vanskeligheter med å slå seg til ro om natten
  • Dersom hunden din viser tegn på stivhet etter hvile, halter på ett eller flere bein
  • Dersom hunden din endrer adferd
  • Dersom hunden din har hovne og varme ledd

Stemmer flere av symptomene over, kan det være tegn på artrose i ett eller flere ledd.

Hva gjør veterinæren?

Dersom du mistenker at hunden din er rammet av artrose, er det viktig å la veterinæren din undersøke den for å stille diagnosen. Behandlingen mot artrose er ofte svært vellykket, og de fleste pasientene blir mye bedre og kan leve et aktivt og smertefritt liv.

Slik foregår undersøkelsen av artrose

  1. Veterinæren undersøker hunden og gjør en vurdering av dens bevegelsesmønster
  2. En detaljert ortopedisk undersøkelse blir gjort for å fastslå hvilket eller hvilke ledd som forårsaker hundens smerte
  3. Med røntgen vurderes leddenes form og grad av artrose. Hunden får et beroligende middel for best mulig bildekvalitet

Behandling

Formålet med behandlingen er å bryte den onde sirkelen med lite bevegelse og mye smerter. Ofte trenger hunden hjelp med tilrettelegging av rehabiliteringen for å endre på bevegelsesmønsteret sitt og løse opp de smertefulle spenningene. Betennelsesdempende og smertestillende medisiner foreskrives ofte ut fra behov, til korte smertefulle perioder eller kontinuerlig. Mange hunder har fått et langt bedre liv etter de har begynt på smertestillende injeksjoner 1 gang i måneden. Bevegeligheten, livskvaliteten og aktivitetsnivået øker og dermed blir lettere å trene opp muskulaturen. Medisinsk behandling med injeksjon direkte i leddene har relativt kort effekt, og gjentatte behandlinger er omdiskuterte. Bruk kosttilskuddene som veterinæren din anbefaler. Det finnes også spesielt hundefôr som inneholder kosttilskudd.

Operasjon

Kikkhullskirurgi gjøres ofte ved vekstforstyrrelser i leddene for å forebygge artrose. Men det finnes ingen måte å operere bort artrose på. Hvis artrosen har kommet langt, kan det i noen tilfeller være aktuelt med artrodese, altså avstiving av leddene. Ved alvorlig hofteleddsartrose er protese et alternativ. Proteser for albueledd og kneledd er under utvikling


Kikkhullskirurgi av albueledd