Evidensias tannskole for hund - avsnitt 2

Evidensias tannskole for hund - avsnitt 2

Har hunder melketenner og visdomstenner?

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om hundens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få god munn- og tannhelse!

Har hunder melketenner og visdomstenner?

I avsnitt to i Evidensias Tannskole skal vi gå igjennom følgende: Hvordan er hundens munn oppbygd? Hvor mange tenner har den? Hvordan er det med melketenner og visdomstenner? Hvordan er hundens munn forskjellig fra menneskers, og kan de ha behov for tannregulering?

Fødes hunder tannløse eller har de alle tenner fra fødselen av?

Hunder fødes helt tannløse men melketannanlegget ligger klart til å vokse ut i kjevebenet. Allerede fra 4 til 6 uker begynner de første tennene å vokse frem. Dette gjelder uansett rase.

Er det melketenner eller de permanente tennene som kommer frem da?

Det er melketenner som de har i ca. fire til seks måneder. Etter dette har de aller fleste hunder mistet melketennene. Det kan altså være at hunden går rundt med løse tenner i en periode. Som oftest er valpen helt upåvirket av at melketennene felles, men det forekommer at visse hunder får dårlig ånde eller at de har ett sterkt behov for å bite i ting øker frem til de permanente tennene har vokst ut.

Har hunden visdomstenner?

Akkurat som hos oss mennesker har hunder kinntenner, hjørnetenner og fortenner. Derimot har de ingen visdomstenner. En annen forskjell er at i hunder er de viktigste tennene hjørnetennene, mens i mennesker er det kinntennene som er viktigst. Årsaken til dette er selvfølgelig at hunder bruker hjørnetennene til å jage byttedyr, sloss og til å bære ting

Hvor mange tenner har en hund generelt?

En fullvoksen hund har normalt 42 tenner. Litt rart, men dette gjelder for alle raser, uansett størrelse på munn og kjeve. For at det skal være mulig, og at alle tenner skal få plass, så er det forskjellig størrelse på tennene og deres plassering i munnen.

På en annen side er det ganske vanlig at ikke alle hunder får alle sine 42 tenner. Dette skyldes ofte genetiske faktorer. Det kan helt enkelt mangle anlegg for en viss tann. Det kan også være at tannen finnes, men ikke vokser ut. Hvis man finner en sånn tann bør man følge med. Avhengig av hvor og hvordan den sitter kan den skape ubehag og smerter. Noen ganger blir man nødt til å operere ut tannanlegg fra kjeven.

Hunder har normalt 42 tenner. De får melketenner som valper. Disse erstattes av permanente tenner i 6 måneders alder. I motsetning til mennesker får hunder ikke visdomstenner.


Hvordan er hunders tenner bygd opp?

Hundens tann er bygd opp av pulpa (rotens blodkar og nerver), dentin og emalje. Dentin er det materialet som hovedsakelig utgjør selve tannen. Over tannkjøttet dekkes det av ett beskyttende lag emalje, og nede i tannkjøttet omsluttes og beskyttes pulpa av dentin. Man kan tenke seg ett egg det plommen er pulpa, og eggehviten er dentinet.

Har hunder spytt og har det samme oppgave i munnen som hos mennesker?

Ja, det stemmer. Hundens spytt inneholder også enzymer som bryter ned mat, vasker og renser på samme måte som hos oss mennesker.

Hvorfor sikler enkelte hunderaser og hva er egentlig sikkel?

Sikkel er spytt, og det finnes to hovedårsaker til at hunder sikler. I noen tilfeller er det fordi hundens lepper har en form som gjør det vanskelig å holde spyttet i munnen. I andre tilfeller er det på grunn av mentale stimuli som oppstår når hunden kjenner lukten av, eller får øye på mat. Kroppen øker produksjonen og utskiller ekstra spytt for å håndtere og bryte ned mat.

Har hunder ekstra sterkt immunforsvar siden de kan slikke på alt uten å bli syke?

Hunder har ett fantastisk immunforsvar i munnen og det er trolig som følge av evolusjon og naturlig seleksjon, da de ikke ville overlevd uten. De som ikke har sterkt nok immunforsvar ville ganske enkelt dødd ut før de kunne forplante seg. Såkalt «Survival of the fittest».

Kan hunder ha over/underbitt og hvordan påvirkes de av det?

Ja, det er forholdsvis vanlig og med hunders skarpe tenner kan over- eller underbitt skape relativt store skader og ubehag. Ulikt oss mennesker har hunder ofte smerter pga bittfeil.

I stort sett alle kortsnutede hunderaser ser man underbitt, mens i spissnutede hunderaser ser man en tendens til å få overbitt. Begge variantene kan være smertefulle og man bør få en veterinær til å vurdere bittet for å anbefale best mulig behandling

Kan en hund få tannregulering, og kan det hjelpe?

Det er veldig uvanlig, men kan i sjeldne tilfeller hjelpe. Det er ikke tillatt å sette inn en tannregulering av kosmetiske årsaker, men derimot kan det bli aktuelt i enkelte tilfeller hvor hunden har en smertefull bittfeil, eller hvor man vil unngå å trekke hjørnetenner som eventuelt kan reddes av en tannregulering.

Oppsummering av melketenner og visdomstenner hos hund

  1. Hunder fødes tannløse og mister alle sine melketenner før seks måneders alder.
  2. Hundens viktigste tenner er hjørnetennene, så pass på dem.
  3. Hunder kan ha smertefulle bittfeil, besøk veterinær hvert år for å unngå unødvendige lidelser.

BESTILL GRATIS TANNSJEKK

I neste avsnitt får du lære alt du behøver å vite om hjemme profylakse og forebygging av sykdommer i hundens munn og tenner.

 

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Tannpuss på hund, med eller uten tannkrem?

Avsnitt nummer tre i Evidensias tannskole fokuserer på følgende spørsmål: Hva gjelder når det kommer til tannpuss, fôr, småspising, godbiter og tyggeben? Finnes det raser man må være ekstra nøye med? Hva er det viktigste du som hundeeier kan gjøre for å sikre at hundens tenner er friske og sterke?
IVC Evidensia

Evidensias Tannskole for katter

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om kattens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK