Evidensias tannskole for hund - avsnitt 3

Evidensias tannskole for hund - avsnitt 3

Hvordan pusse hundens tenner?

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om hundens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få god munn- og tannhelse!

Tannpuss på hund, med eller uten tannkrem?

I avsnitt tre kan du lese om hvordan du tar vare på hundens tenner med tannpussing.

Hva er det absolutt viktigste jeg som dyreeier kan gjøre for å ta vare på min hunds tenner?

Det finnes ingenting som er så avgjørende som den daglige tannpussingen. Ingenting kan erstatte tannpuss! Får man til det så er det veldig liten risiko for at hunden rammes av tannrelaterte problemer med smerte og lidelser mens den lever. Har man en kortsnutet hunderase eller en miniatyr rase med veldig liten munn vil tennenes størrelse og plassering likevel kunne gi tannproblemer til tross for at man har en velfungerende tannpuss rutine. Tannpuss hjelper selvfølgelig heller ikke mot eventuelle tannskader ved ulykker eller lignende.

Når skal man begynne med tannpuss?

Vår anbefaling er at man begynner tidlig, gjerne ved fire til seks måneders alder, så hunden kan venne seg til det tidlig. Det er ofte en utfordring i starten ettersom hunden ikke sitter stille, kanskje beveger mye på tungen og kanskje også biter på tannbørsten. Man får være tålmodig og trene en kort stund hver dag, samt være tydelig med belønning for hvert fremskritt.

Hvor ofte bør man pusse hundens tenner?

En gang om dagen, tidspunkt spiller ingen rolle ettersom tannpussen først og fremst gjøres for å fjerne plakk. Ett bra kosthold for hunder inneholder ikke sukkerholdige eller syrlige produkter som risikerer å skade tennene eller forårsake karies, derfor spiller det ingen rolle om tannpussen skjer før eller etter ett måltid.

Finnes det spesielle tannbørster for hunder eller kan man bruke hva som helst?

Man kan bruke hvilken som helst tannbørste inkl. elektrisk tannbørste så lenge hunden ikke blir skremt av lyden. Men det finnes også tannbørster utviklet for hund som er laget for å gjøre det lettere å komme til alle tennene i munnen. Uansett hvilken tannbørste man velger så er det viktig at den ikke er for hard så den skader tannkjøttet. Spør en veterinær om du er usikker hvilken tannbørste du skal velge til din hund. Ofte har de ulike alternativer i sortimentet og kan gi tips og råd til hvordan du skal få til tannpuss på en bra måte.

Ingenting kan erstatte den daglige tannpussen! Du kan bruke den tannbørsten hunden liker best. Hunden kan også være mer medgjørlig om man bruker en tannkrem som smaker godt. Bruk alltid tannkrem spesielt laget for hunder.

Skal man bruke tannkrem og i så fall hvor mye?

Tennene blir rene, og eventuell plakk forsvinner uten tannkrem. Derimot kan det være hunden liker smaken på tannkremen og blir litt mer medgjørlig og enklere å håndtere under tannpussingen. Når det gjelder mengde så tilpasser du dette etter tannbørstens størrelse. Pass på å presse tannkremen godt ned i børsten så hunden ikke når å slikke av alt før du har begynt, og børst så ca. 5 strøk per tann. Hele munnen bør bare ta ett par minutter, men gi deg ikke selv om det ikke fungerer perfekt i starten.

Hvor ofte bør man bytte tannbørste?

Det er forskjellig og avhenger selvfølgelig av hvor fort den slites. En tommelfingerregel er å bytte når den gamle ikke lenger kan rengjøres eller når børsten ikke ligger parallelt lenger. En tannbørste bør oppleves som ren etter en enkel avskylling under rennende vann og krever altså ikke mer rengjøring enn det.

Hvordan fungerer dentastix og kan de erstatte eller komplettere tannpussen?

Dentastix eller andre tyggepinner fungerer på den måten at de rengjør overflaten på de tennene som hunden bruker til å tygge med. Det betyr at tannkjøtt eller øvrige tenner ikke blir rengjort. Dentastix kan derfor ikke erstatte tannpuss og minsker heller ikke risikoen for fremtidige problemer og smertefull tannløsning. Derimot er de selvsagt bedre enn ingen tannpuss i det hele tatt.

Må alle hunderaser pusse tenner?

Det er selvfølgelig best med regelmessig tannpuss, men behovet er ikke like stort hos store hunderaser med såkalt normal hodeform der tennene og annet får plass som normalt. Problemer med tennene er alltid større hos kortsnutede hunderaser og mindre hunder der tennene ikke får sin naturlige plass i kjeven. Så man kan oppsummere med at alle hunder har godt av daglig tannpuss, men at det er viktigere for visse raser.

Spiller det noen rolle hvilket fôr hunden spiser?

Tennene påvirkes alltid av hva hunden tygger på og hovedgrunnen til at karies er såpass uvanlig er fordi de spiser tilpasset fôr. Skulle de spise vår mat med syrlige frukter, sukkerholdige søtsaker og mye karbohydrater ville forekomsten av karies sannsynligvis øke markant. Unngår man klissete, sur og søt mat samt kjøper riktig hundemat så minimerer man risikoen for unødvendige problemer med tennene.

Er det ok å bruke godbiter?

Absolutt. Det er ikke ett problem. Det skal helst være kjøttbaserte produkter fra en velkjent fôrleverandør og ikke kaker eller annen som er til oss mennesker.

Påvirker hundens alder arbeidet man gjør hjemme?

På en måte så gjør den det da risikoen for å få problemer med tennene stiger med økende alder. Tennene slites, og tannkjøttet blir betent. Egentlig er tannpuss enda viktigere for den aldrende hunden, men det er velkjent hvor vanskelig det er å lære en gammel hund å sitte, derfor er det lettere om man begynner tidlig. Likeså minsker risikoen for tannproblemer om tannpuss og hjemmebehandling har vært bra siden valpestadiet.

Kan det bli for sent å begynne å pusse tennene?

Nei, det er aldri for sent, men jo tidligere man begynner jo bedre er det.

Hvordan øver jeg på tannpuss?

Det viktigste er kanskje at du som dyreeier er rolig og positiv. Ett bra første steg er kanskje å begynne å ta i munnen med rene hender. Løft litt på leppen, åpne munnen forsiktig, og venn ganske enkelt hunden på berøringen. Når du introduserer tannbørsten, kan du la hunden ha lukket munn og bare børste utsiden på tennene. Får man til en trygg rutine for dette er det på tide med neste steg som krever åpen munn så man også kommer til på innsiden av tennene. Se vår veiledning for hvordan du pusser hundens tenner. Lykke til!

Oppsummering:

  1. Daglig tannpuss spiller en avgjørende rolle for din hunds tannhelse og dermed livskvalitet.
  2. Begynn tidlig og gi ikke opp! Oppsøk veterinær og be om hjelp om du kjører deg fast.
  3. La kostholdet bestå av hundefôr og unngå å gi menneskemat.

BESTILL GRATIS TANNSJEKK

I neste avsnitt fordyper vi oss i de vanligste symptomene på dårlig tannhelse. Hvordan man kan gjenkjenne og oppdage dem, hvordan de påvirker din hund, og hvordan de behandles osv.

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Tannløsning og dårlig ånde kan være tegn på dårlig tannhelse

I dette avsnittet kommer tannveterinæren til å svare på spørsmål om blant annet: Hva er de absolutt vanligste symptomene på dårlig tannhelse? Hvordan unngår man at hunden rammes av dette?
IVC Evidensia

Evidensias Tannskole for katter

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om kattens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK