Evidensias tannskole for hund - avsnitt 1

Evidensias tannskole for hund - avsnitt 1

Munn- og tannhelse

IVC Evidensia
Nå starter Evidensias tannskole. I åtte avsnitt kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om hundens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få god munn- og tannhelse!

Hva er god munn- og tannhelse og hvorfor er det viktig for din hund?

Hvordan defineres god munn- og tannhelse hos hund?

Som hos oss mennesker handler det om skadefri tenner, god ånde og friskt rosa tannkjøtt. Når tenner og tannkjøtt er bra har hunden ofte en helt smertefri og velfungerende munn uten noen som helst problemer.

Er det vanlig at hunder har, eller får, problemer med sin tannhelse?

Ja det er det. Det er få hunder som klarer et helt liv uten noen form av tannproblem. Våre husdyr lever såpass lenge i dag at det stort sett er uunngåelig. Ser vi på hundens ville slektning ulven så lever den i gjennomsnitt 4 år, og vil derfor ikke utvikle samme symptomer og alvorlige problemer med tennene.

Hvorfor får hunder problemer med tennene?

Akkurat som med andre kroppsdeler påvirkes munn og tenner av alder og allmenn slitasje. Men også anatomi, immunforsvar, feil mat, manglende tannpuss, rase/arvelighet og ulykker, er alle faktorer som på ulike vis påvirker munn og tannhelse. Vi fordyper oss mer i dette senere i vår tannskole (Avsnitt 4).

Vi anbefaler årlig tannsjekk av hundens tenner hos veterinær eller autorisert dyrepleier.


Er det forskjell på raser i forhold til tannrelaterte problemer?

Det er det, men det er ofte forskjellige årsaker til problemene. Om vi for eksempel ser på kortsnutede hunder, har de oftere problemer på grunn av alt for trang munn. Tennene sitter rett og slett feil i kjeven, noe som bidrar til bittfeil som igjen gir feilbelastninger og over tid kan føre til tannløsning.

Ser vi derimot på ulike typer dverghunder er ofte årsaken til problemet annerledes. De har veldig store tenner i forhold til kjeven. Proporsjonen kjeve/tann er rett og slett ikke riktig. Dette gjør at kjevebenet har en tendens til å brytes ned litt for fort. Noe som kan føre til stor lidelse og få alvorlige konsekvenser om man ikke gjør tiltak tidsnok.

De hundene som har minst risiko for å utvikle munn- og tannrelaterte problemer er de større rasene med såkalt normale kranier (feks. Schæfer og jakthunder). De har en mer normal anatomi med normale proporsjoner mellom kjeve og tann slik at problemer sjelden oppstår. Derimot kan de selvfølgelig skade tennene rent fysisk gjennom lek og ulykker.

Uansett hvordan munnens anatomi er så finnes det også genetiske faktorer og en viss arvelighet når det kommer til munn- og tannhelse. Visse raser får ganske enkelt med seg litt dårligere genetiske forutsetninger når det gjelder immunforsvar og tilbøyelighet til dårligere munn- og tannhelse.

Hvordan vet man om hunden opplever problemer eller smerter i munnen?

Det kan være svært vanskelig å oppdage problemer med tennene da symptomene sjelden har en åpenbar tilknytning til munn. Matlysten endrer seg sjelden til tross for at hunden har smerter eller andre mangler. Hunden kompenserer og tilpasser seg rett og slett. Det viktigste å være oppmerksom på er allmenntilstanden. En hund med tannløsning, tannpine, tannfraktur eller lignende endrer ofte sin grunnleggende atferd og kan være lat, gretten, aggressiv eller passiv. Hold også øye med humøret.

Kan hunder få karies (hull i tennene) og hvordan påvirkes de av det?

Karies er svært uvanlig i Norge fordi vi har flere store fôrleverandører som tilbyr hundefôr av bra kvalitet. De hundene som rammes av karies har ofte fått noe annet å spise enn hundemat. For eksempel kan de ha fått frukt og sukkerholdig mat som eple, banan, boller, kjeks og kaker. Dette bør egentlig unngås! Vil man gi hunden noe godt anbefales isteden godbiter fra etablerte leverandører. Akkurat som fôret er godbitene tilpasset deres metabolisme og tenner. I tillegg har hunder ulik pH verdi og andre bakterier i munn enn mennesker. Man bør også pusse tenner på hund, og unngå småspising mellom måltidene.

 

Labradorer og andre større raser har som regel bedre munn- og tannhelse enn mange andre raser.

Kan det være farlig for hunden å ha dårlig munn- og tannhelse?

Absolutt. For eksempel tannløsning (periodontitt) innebærer en stor bakteriebelastning for kroppen. Ved forskning på mennesker vet man at en sånn pågående belastning forkorter levetiden. Årsaken til dette er at immunsystemet og de indre organene hele tiden må bruke energi på å bekjempe den tunge bakteriebelastningen, noe som gjør at kroppen slites ut fortere. I verste fall kan belastningen føre til at andre sykdommer dukker opp, for eksempel problemer med nyrer, lever og hjerte. Vi går nærmere inn på tannløsning senere i tannskolen (Avsnitt 5).

Hva skjer om man ikke gjør noe med hundens tenner?

Da vil hunden ofte få en form for tannrelatert problem. Det kan være ulike problemer, men i verste fall fører det til infeksjoner som lokalt kan bryte ned så mye benvev i kjeven at den til slutt knekker. En annen komplikasjon til tannløsning er at det kan bli et hull mellom den råtne tannen og nesehulen, som kan gjøre at hunden får mat i nesen og kroniske infeksjoner i nesehulen.

Blir det så ille at kjevebenet brytes ned og kjeven fraktureres, fører dette ofte til at man bestemmer seg for å avlive, noe som selvfølgelig er uheldig for alle involverte.

Oppsummering av hundens munn- og tannhelse

  • God munn- og tannhelse har stor innvirkning på din hunds livskvalitet og allmenntilstand.
  • Puss tenner daglig! Hvis dette ikke er mulig: Lukt/se i din hunds munn minst en gang i uken.
  • Gjør en fullstendig munnhuleundersøkelse og tannrens hos veterinær en gang i året.


BESTILL GRATIS TANNSJEKK


I neste avsnitt får du lære alt du behøver vite om hundens munn og tenner! 

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Hundens munn og tenner – sånn fungerer det.

I dette avsnittet svarer tannveterinæren på blant annet følgende: Hvordan er hundens munn oppbygget? Hvor mange tenner har den? Hvordan er det med melketenner og visdomstenner? Hvordan er hundens munn forskjellig fra menneskers, og kan de ha behov for tannregulering?
IVC Evidensia

Evidensias Tannskole for katter

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om kattens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK