Evidensias tannskole for hund - avsnitt 6

Evidensias tannskole for hund - avsnitt 6

Spiseatferd og fordøyelse hos hund

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om hundens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få god munn- og tannhelse!

Hundens spiseatferd og fordøyelse

I det 6. avsnittet kommer vår tannveterinær til å fortelle om hunders generelle spiseatferd og hvordan man helst skal fôre hunden for å få best mulig fordøyelse.

Hva spiser hunden helst om den får velge selv?

Det er forskjellig fra hund til hund og avhenger av hundens personlighet. Akkurat som oss mennesker finnes det individer som elsker grønnsaker mens andre foretrekker blodige biffer. Det er altså veldig individuelt. Hunder er omnivore, noe som innebærer at de spiser både kjøtt og ting fra planteriket. Det finnes dessverre ingen sammenheng mellom hva de liker og hva som er nyttig/bra eller dårlig/farlig for dem.

Hvordan bruker de munn, tunge og tenner når de spiser?

Alle hunder uansett rase og munnens fysiske forutsetninger, bruker tennene for å dele opp maten og tungen for å føre maten bakover så den kan svelges.

Hvorfor gir man kjøttbein til hunder?

Kjøttbein har ingenting med fôr eller måltider å gjøre, med mindre man fôrer etter BARF konseptet. Vanligvis gis det for å sysselsette hundene samt for å tilfredsstille deres medfødte behov for å gnage.

Kjenner hunden sult og metthet?

Det er veldig individuelt. Det finnes helt sikkert hunder som ikke kjenner metthetsfølelse og derfor spiser til det er tomt for mat, uansett mengde. Men det finnes også hunder som slutter å spise selv når de er tilfredse. Akkurat som oss mennesker er det likevel vanligst at hunder spiser litt mer enn man trenger så lenge mat og andre godsaker er tilgjengelig.

Kjøttbein gis vanligvis til hunder for å sysselsette den samt for å tilfredsstille deres medfødte behov for å gnage.

Opplever hunder lukt, smak og konsistens?

Det er vanskelig å svare på. Hunder har en veldig god luktesans, og man kan klart se at de har tydelige preferanser for ulike typer av mat. Så sannsynligvis kan de oppleve og kjenne både smak, lukt og konsistens. Man vet også at hunder har mindre antall smaksløker på tungen i forhold til mennesker.

Iblant hører man om hunder som har svelget noe veldig stort og hardt. Hvordan er det fysisk mulig?

Det kommer av at spiserøret er så elastisk at større ting kan passere. Det kan dessverre være gjenstander som er mye større enn det som senere kan passere mage- tarmkanalen. I slike tilfeller setter gjenstanden seg fast, og utfallet kan være dødelig som følge av rupturert tarm eller lignende. Som dyreeier bør man derfor være oppmerksom på tilbakevennende oppkast. Ekstra akutt er det hvis hunden kaster opp like etter den har drukket vann.

Hvor ofte bør en hund spise?

For en helt frisk hund holder det med ett måltid per dag, og det spiller ingen rolle når på dagen det skjer. For hunder med diagnostisert mage- tarmproblem kan det være bedre med mange små måltider så fordøyelsen går lettere. Å dele opp maten i flere små måltid minsker også risikoen for magedreining. Magedreining innebærer at magen roterer rundt sin egen akse, og mat og veske ikke kan passere.

Hvordan vet jeg hvilken mengde som er rett for akkurat min hund?

Det beste er å gå ut ifra produsentens anbefalinger. Disse er ofte oppgitt på emballasjen. Imidlertid er det viktig å følge med på hunden og tilpasse individuelt etter aktivitet og forbrenning.

På en hund med passelig vekt skal man ikke se ribbenene, men derimot skal man kunne kjenne de tydelig når man stryker over brystkassen. Dette kan være vanskelig på en hund med mye pels. Hvis du er usikker, ta kontakt med veterinær for vektkontroll og anbefaling av både fôrtype og passelig mengde.

Sammendrag av hundens spiseadferd og fordøyelse

  1. Å dele opp maten i flere måltid minimerer risikoen for magedreining
  2. Hold øye med din hunds vekt og tilpass porsjonene etter den individuelle forbrenningen.
  3. Vær oppmerksom på oppkast og eventuelle problemer med å beholde veske

Bestill gratis tannsjekk

I neste avsnitt i tannskolen skal vi gå igjennom når man bør oppsøke veterinær og hva som skjer under besøket

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Hvordan foregår en tannundersøkelse på hund?

Avsnitt syv av Evidensias tannskole fokuserer på ett besøk hos veterinæren. Tannveterinæren svarer på følgende: Hvorfor skal man oppsøke veterinær? Hvor ofte trenger man gå til veterinæren? Kan hvilken som helst veterinær undersøke hundens tenner?
IVC Evidensia

Evidensias Tannskole for katter

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om kattens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK