Veterinærens 10 tips til hundeeieren før sommeren

mandag 23. mai 2022
Hund på telttur om sommeren

Sommerferien kan ofte by på utfordringer for hundene våre. Les våre tips før Norgesferien!

De siste årene har vi sett en eksplosiv økning i etterspørselen etter hund. Her deler Mari Kiil, veterinær hos Evidensia Dyreklinikk Lillehammer, ti tips for hundeeiere før vår- og sommersesongen.

– Alle eiere vil det beste, men vet ikke alltid det beste for hunden sin. Valpekurs er et godt sted å starte som ny hundeeier. Men det er også ekstra viktig å søke informasjon som gjør deg forberedt når sommeren er på vei.

Kiil forteller at hjemmekontor har ført til at mange har tatt steget og skaffet seg en valp. Med tusenvis av nye valpeeiere, følger også et ansvar.

– Listen kunne nesten vært omformulert til å gjelde småbarnsforeldre. Valpen er jo på mange måter et lite barn. De kan bli solbrent, de kan få eksem og skal ikke eksponeres for mye varme. Det handler om å være oppmerksom i hverdagen.

Valp lukter på blomst i sommereng

Om du er fersk eller erfaren hundeeier handler det om å være oppmerksom i hverdagen.

De vanligste utfordringene

Magetrøbbel er ifølge Kiil det vanligste tilfellet de behandler på klinikkene. Når lysere og varmere tider nærmer seg, øker også hyppigheten på firbeinte pasienter.

– Det er veldig vanlig at hundene får problemer med magen. Det skyldes som regel at man fôrer feil. På ferie er det kanskje fristende å skjemme bort hunden med grillmat. Her er det enkleste også det beste – ikke gi annen mat enn hundefôr. Ispinner, maiskolber og ferskenstein er også utfordrende for hundenes tarmsystem. Et lite tips kan være å ha mageregulerende medisin på lur.

Årlig dukker det opp saker med hundeeiere som har glemt hunden i bilen på varme sommerdager. På forholdsvis kort tid kan temperaturen nå 40 grader. Det kan potensielt være dødelig.

– Dette er katastrofalt – både for hund og for eier. En må aldri la hunden være igjen i bilen. Vi råder også eierne til å ha tilgang på friskt vann og søke etter skygge på varme sommerdager. Særlig for kortsnutete hunder, ettersom de kan utvikle pusteproblemer raskere.

Flått og huggorm kan by på problemer

Med stadig varmere temperaturer, øker også trivselen for flått og huggorm. Det kan være trøblete for våre firbeinte venner. Med noen enkle huskeregler, mener Kiil man kan begrense skaden.

– Det kan ofte være vanskelig å få med seg at hunden får et huggormbitt ute på tur. Merker man at hunden får opphovning, oppkast og nedsatt allmenntilstanden, er det på tide å få den til veterinæren. Da er det en sterk anbefaling om å bære hunden, ettersom bevegelse resulterer i at huggormgiften spres til en større del av kroppen.

Også flåtten kan være en plage for både hunder og mennesker. Her finnes det en rekke forebyggende tiltak for å hindre sykdom.

– Det finnes reseptbelagte tabletter, påflekkingsvæske og halsbånd. Her anbefaler vi å ta en prat med veterinæren for å finne ut hva som fungerer for akkurat din hund. Skulle uhellet likevel være ute, anbefaler vi å fjerne flåtten umiddelbart, enten med fingrene eller en flåttpinsett. For hunder er det ikke farlig om munnstykket sitter igjen, avslutter Kiil.

I videoen over kan du se hvordan du enkelt fjerner flått

Veterinærens 10 tips til hundeeieren før sommeren

1. Vaksine

2. Magetrøbbel

 • Det er fristende å skjemme bort valpen med godbiter og menneskemat, men det enkleste er ofte det beste. Fortsett å bruke det kjente fôret, og begrens nye ting for å unngå oppkast og diare.
 • Vær obs på at valper kan spise ting som kan sette seg fast i magen. Ispinner, maiskolber og ferskesteiner er kjent for å kunne by på problemer.
 • Ha litt mageregulerende på lur

3. Heteslag

 • Sommeren kan bli varm, særlig for de små.
 • Aldri la hunden bli igjen i en varm bil på sommeren, selv om ærendet er kort. Utfallet kan bli dødelig.
 • La alltid hunden ha friskt vann tilgjengelig, og søk skygge hvis veldig varmt.
 • Vær forsiktig med hard aktivitet når det er på det varmeste
 • Raser med kort snute er særlig utsatt for heteslag, f.eks. fransk/engelsk bulldog, mops eller pekingeser.

Det er viktig for hunder å få i seg nok vann på varme sommerdager

Visste du at hunder ikke har svettekjertler som fungerer som hos oss mennesker? De svetter noe fra potene, men ikke nok til å kvitte seg med overflødig varme. Hundene peser derfor for å kjøle seg ned. Sørg alltid for tilgang til vann og et skyggefullt sted – spesielt på varme sommerdager.

4. Huggorm

 • Symptomer på huggormbitt: Smerte fra bittstedet, ofte hoderegion eller poter, opphovning, oppkast og allmenn påkjenning.
 • Bær hunden til bilen hvis mulig, evt. gå rolig og reis til veterinær med en gang.
 • Aktuell behandling hos veterinær er ofte væskebehandling, smertestillelse og antiserum.
 • Kortisontabletter ved huggormbitt anbefales ikke lengre.

5. Flått

 • Flåtten sprer seg i Norge, men særlig kyststrøk fra svenskegrensa til Brønnøysund er det stor tetthet av flått.
 • Flåtten kan spre sykdommer som kan ramme både mennesker og dyr. Fjern derfor flåtten så raskt som mulig med fingrene, evt. bruke en flåttpinsett. De små kan dras rett ut, de store kan man vri litt på. Det er ikke farlig at det sitter igjen noen munndeler.
 • Reseptpliktig flåttbeskyttelse kommer i tabletter, påflekkingsvæske eller halsbånd. Snakk med din veterinær for å finne det som passer din hund best.

6. Biltur

 • Tren på å kjøre bil før dere skal på langtur. Ta hyppige pauser der valpen får slappe av og spise/drikke. Beroligende feromoner kan brukes for å roe ned et stresset dyr.
 • Husk at hunden også må sikres i bil, det beste er et romslig og solid bur som festes i bagasjerommet.
 • Noen hunder blir bilsyke som oss mennesker. Ta kontakt med veterinær hvis valpen trenger kvalmestillende.

Skjema for temperaturøkning i bil

7. Hudproblemer

 • Noen hunder kan få hyppigere hudproblemer som kløe, eksem, ørebetennelser eller våteksem på sommeren.
 • Bakenforliggende årsaker kan være allergi, insektstikk og hyppig bading.
 • Følg godt med på hud, pels og ører, og ta kontakt med veterinær hvis hunden får symptomer.

8. Solbeskyttelse

 • Hunder med lys eller lite pels kan bli solbrente som oss mennesker hvis de er ute i sterkt sollys. Noen hunder må derfor bruke solkrem på sommeren.

9. Båndtvang

 • Husk at det er lovbestemt båndtvang i Norge fra 1. april til 20. august. Hold hunden din i bånd for å verne om dyrelivet, både beitende husdyr og vilt med deres barn, rede/egg.
 • I tillegg kan det finnes lokale forskrifter på kommunalt plan, så sjekk på kommunens hjemmeside.

10. Førstehjelpsskrin

 • Når man er på tur er det lurt å ha med et lite førstehjelpsskrin hvis uhellet er ute. Her kan det lønne seg å ha tilgang på kompressor og bandasje, i tillegg til sterilt saltvann og klorheksidin for sårrens.

Les også «Sommeren fra A til Å» og «8 tips til en trygg sommerferie med hund ved sjøen» for flere gode tips