Sommerferien kan ofte by på utfordringer for hundene våre. Les våre tips før Norgesferien!
De siste årene har vi sett en eksplosiv økning i etterspørselen etter hund. Her deler Mari Kiil, veterinær hos Evidensia Dyreklinikk Lillehammer, ti tips for hundeeiere før vår- og sommersesongen.
– Alle eiere vil det beste, men vet ikke alltid det beste for hunden sin. Valpekurs er et godt sted å starte som ny hundeeier. Men det er også ekstra viktig å søke informasjon som gjør deg forberedt når sommeren er på vei.
Kiil forteller at hjemmekontor har ført til at mange har tatt steget og skaffet seg en valp. Med tusenvis av nye valpeeiere, følger også et ansvar.
– Listen kunne nesten vært omformulert til å gjelde småbarnsforeldre. Valpen er jo på mange måter et lite barn. De kan bli solbrent, de kan få eksem og skal ikke eksponeres for mye varme. Det handler om å være oppmerksom i hverdagen.
Om du er fersk eller erfaren hundeeier handler det om å være oppmerksom i hverdagen.
Magetrøbbel er ifølge Kiil det vanligste tilfellet de behandler på klinikkene. Når lysere og varmere tider nærmer seg, øker også hyppigheten på firbeinte pasienter.
– Det er veldig vanlig at hundene får problemer med magen. Det skyldes som regel at man fôrer feil. På ferie er det kanskje fristende å skjemme bort hunden med grillmat. Her er det enkleste også det beste – ikke gi annen mat enn hundefôr. Ispinner, maiskolber og ferskenstein er også utfordrende for hundenes tarmsystem. Et lite tips kan være å ha mageregulerende medisin på lur.
Årlig dukker det opp saker med hundeeiere som har glemt hunden i bilen på varme sommerdager. På forholdsvis kort tid kan temperaturen nå 40 grader. Det kan potensielt være dødelig.
– Dette er katastrofalt – både for hund og for eier. En må aldri la hunden være igjen i bilen. Vi råder også eierne til å ha tilgang på friskt vann og søke etter skygge på varme sommerdager. Særlig for kortsnutete hunder, ettersom de kan utvikle pusteproblemer raskere.
Med stadig varmere temperaturer, øker også trivselen for flått og huggorm. Det kan være trøblete for våre firbeinte venner. Med noen enkle huskeregler, mener Kiil man kan begrense skaden.
– Det kan ofte være vanskelig å få med seg at hunden får et huggormbitt ute på tur. Merker man at hunden får opphovning, oppkast og nedsatt allmenntilstanden, er det på tide å få den til veterinæren. Da er det en sterk anbefaling om å bære hunden, ettersom bevegelse resulterer i at huggormgiften spres til en større del av kroppen.
Også flåtten kan være en plage for både hunder og mennesker. Her finnes det en rekke forebyggende tiltak for å hindre sykdom.
– Det finnes reseptbelagte tabletter, påflekkingsvæske og halsbånd. Her anbefaler vi å ta en prat med veterinæren for å finne ut hva som fungerer for akkurat din hund. Skulle uhellet likevel være ute, anbefaler vi å fjerne flåtten umiddelbart, enten med fingrene eller en flåttpinsett. For hunder er det ikke farlig om munnstykket sitter igjen, avslutter Kiil.
I videoen over kan du se hvordan du enkelt fjerner flått
Visste du at hunder ikke har svettekjertler som fungerer som hos oss mennesker? De svetter noe fra potene, men ikke nok til å kvitte seg med overflødig varme. Hundene peser derfor for å kjøle seg ned. Sørg alltid for tilgang til vann og et skyggefullt sted – spesielt på varme sommerdager.
Les også «Sommeren fra A til Å» og «8 tips til en trygg sommerferie med hund ved sjøen» for flere gode tips