Våteksem (hotspot)

Våteksem eller hotspot er et fuktig eksem med sekret som forårsaker en overfladisk hudinfeksjon. Et hotspot kan forveksles med et sår, siden det dannes en skorpe av opptørket og klissete sekret. Denne typen fuktig eksem kan spre seg eksplosivt. Fra en størrelse som en enkroning til fem–seks centimeter på en dag. Her kan du lese mer om årsaker, symptomer og hvordan behandlingen foregår.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Våteksem (hotspot) er mer vanlig på sommerhalvåret

Hva er våteksem

Våteksem har ikke noe underliggende sår, men er heller en overfladisk infeksjon på huden. Våteksem begynner med at hunden klør, huden begynner å væske, væsken irriterer huden rundt, det klør mer og eksemet sprer seg.

Våteksem er mest vanlig på sommerhalvåret når det er varmt og bakterier har lettere for å vokse. Særlig i varm, tett pels. Badevann, men også pollen, kan irritere sensitiv hud.
Pelstype spiller en rolle dersom man har en hund som ofte rammes av våteksem, men det kan også være en underliggende allergi. Hunden har da dårligere motstandsdyktighet. Allergi kan forårsake kløe, og når hunden klør seg, kan huden bli skadet, og fuktig eksem dannes.

Forebygging

Vask hundens pels regelmessig med antibakteriell sjampo. Noen hunder får fukteksem når de bader. En måte å forebygge dette på er å skylle med ferskvann etter badet. Følg også med på hudlaget under pelsen regelmessig, spesielt i sommerhalvåret og om du har en hund som bader mye i sjøen.

Behandling

Siden det kan gå fort, er det lurt å begynne å behandle våteksem så fort som mulig. Barber pelsen og vask med klorheksidinløsning eller -sjampo. Man kan også smøre på noe kløedempende, for eksempel en kløelindrende gel. Vask og hold rent for sekret. Som oftest er dette nok.

Når søker jeg hjelp?

  • Dersom fukteksemet er svært vondt og er vanskelig å behandle hjemme
  • Dersom fukteksemet er svært stort

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren kan gi smertestillende og eventuelt bedøvelse for å kunne gjennomføre behandling uten unødvendige lidelser hos hunden. Dersom hunden har tilbakevendende hudinfeksjoner, kan det være en allergisk årsak som i så fall er nødt til å utredes.