Valp sover på fanget til sin eier

Hundens helse - 8 steg for sunn hund

Det er bedre å forebygge enn å behandle!

I Norge finnes det i dag rundt 560 000 hunder. Kanskje du er en av de som eier hund? Uansett om du er ny eller erfaren hundeeier, har ny valp eller en eldre hund, så er det viktig at du kjenner til hva din hund trenger for å være sunn og frisk. Rett og slett ha en god hundehelse. 

Med kunnskap og forebyggende tiltak, kan du øke trivselen og redusere risikoen for både skade og sykdom. På denne måten slipper hunden din unødvendig lidelse samtidig som du har større mulighet til å påvirke og kontrollere eventuelle utgifter knyttet til hundens helse. Tidlig oppdagelse er bra for alle. Spesielt hunden din.

Vi jobber for dyrets beste, hver dag, og derfor anbefaler vi at du har kontroll på åtte viktige steg for god hundehelse. 


8 steg til en bedre helse for din hund


Årlig helseundersøkelse av hund

1. Ukentlig helsesjekk

Under den årlige helseundersøkelsen sjekker veterinæren hunden eller katten din fra snute til haletipp. Man har med dette mulighet til å avdekke eventuelle gryende sykdommer og behandle disse på et tidlig stadium. Hele dyret blir undersøkt, slik at veterinæren kan danne seg et godt bilde av hvordan hunden har det.

Men først og fremst anbefaler vi deg å gå gjøre en helsesjekk av din hund minst en gang i uken. Pass gjerne på at du gjør det til en kosestund med masse ros og godbiter. På den måten kan du enda tidligere oppdage ting som er verdt å få undersøkt nærmere, samtidig som det styrker båndet mellom deg og din hund. 

Vi har laget en guide til ukentlig helsesjekk av hund der vi går gjennom fire ulike deler. Om du tar for deg en del annenhver dag rekker du å gå gjennom hele hunden hver uke. Det tar bare noen minutter og er en god investering i din hunds helse. 

Les mer og se korte filmer av ukentlig helsesjekk

IVC Evidensia

2. Vaksine

Foruten regelmessig helseundersøkelse er det også andre ting som er viktig for din hunds helse og velvære. Det gjelder blant annet vaksine mot enkelte alvorlige, smittsomme sykdommer. I Norge finnes en grunnvaksine som beskytter mot valpesyke, hepatitt og parvovirus. I tillegg anbefales vaksine mot kennelhoste. Gjennom å vaksinere din hund bidrar du også til å forhindre at andre kjæledyr smittes. Det er vanligvis ingen stor risiko forbundet med vaksinasjon.

Les mer om vaksinering av hund

Visste du at?

Hos våre dyreklinikker får du 15 minutter ekstra tid med veterinæren ved 12 ukers vaksine av valp? Da har du god tid til alle spørsmål som dukker opp i den krevende valpeperioden!

Bestill time for vaksine

Flåtthalsbånd er et effektivt og forebyggende middel for hund

3. Flåttbehandling og ormekur

Selv om det er uvanlig at hunder blir alvorlig syke av flåttbitt finnes det tilfeller der akutt veterinærhjelp har vært livsviktig. Derfor anbefaler vi at du skaffer deg et flåttmiddel som passer til din hund og at du samtidig går gjennom hunden hver gang dere har vært ute. Spesielt gjelder dette på steder hvor du vet det kan være mye flått. Og tenk på at flått kan du nå nesten finne hele året. Så lenge temperaturen er over 5 grader er flåtten aktiv. 

Les mer om flåttbehandling

Veterinær undersøker ID-chip hos hund

4. ID-merking

Det hender at hunder blir borte fra sin eier. Dersom man finner en "eierløs" hund vil ID-merkingen være en viktig bidragsyter til at man klarer å gjenforene hunden med sin eier. 

I forbindelse med rabiesvaksinering, utenlandsreiser og HD-røntgen er det obligatorisk med ID-merking.

Vi anbefaler alle dyreeiere å ID-merke dyrene sine.


Bestill tid for ID-merking

Tannpuss av hund

5. Tannsjekk

En annen viktig del er munn og tenner. Om du synes det er vanskelig å få til en bra rutine med tannpuss av hund, er du ikke alene. Tannpuss kan være vanskelig og mange hundeeiere unngår i mange tilfeller også å se inn i munnen på hunden sin. Så lenge hunden spiser og drikker vil de fleste av oss tro at munnhelsen er god, men så enkelt er det ikke. Hunder er svært flinke på å skjule smerte og tilpasse seg. De kan fint fortsette å spise til tross for skade, betennelse, smerte eller lignende. 

Tannrelaterte problemer og sykdommer er veldig plagsomt for din hund og langt i fra alle forsikringer dekker denne typen inngrep og behandlinger. Derfor er det ekstra viktig at du kjenner til hvordan du kan hjelpe din hund til en god tannhelse. 

Les mer om hvordan du tar hånd om hundens tenner

Bestill gratis tannsjekk

Hund på vekt

6. Vektkontroll

Det blir stadig viktigere å passe på hundens vekt da overvekt hos hunder øker. Det er egentlig ikke så rart ettersom hunder ofte følger oss eiere og er avhengig av vårt individuelle aktivitetsnivå. Og du kjenner nok til at både overvekt og for mye stillesittende er et voksende problem hos oss mennesker. 

Ettersom overvekt øker risikoen for sykdommer og kortere ned livslengden, gjør det en stor forskjell for din hund om du tilbyr den et bra sammensatt kosthold sammen med varierende fysisk aktivitet hver dag. 

Vi tilbyr derfor gratis vektkontroll hos alle våre dyreklinikker

Les mer om overvekt hos hund

Les mer om det å velge rett fôr

Dame holder rundt labben til sin labrador

7. Kulesjekk

Mange forbinder kuler med noe ubehagelig og ekkelt, men i de aller fleste tilfeller er kuler ufarlige og ikke koblet til celleforandringer eller kreft. Til tross for dette er det viktig at du regelmessig kjenner gjennom din hund så du oppdager eventuelle kuler på et tidlig tidspunkt. En uoppdaget og ubehandlet kul kan i verste fall vokse i størrelse, begynne å klø, være i veien, bli øm og betent, begynne å blø eller lignende.

Les mer om kuler hos hund 

Seniorhund ligger i sofaen og slapper av

8. Seniorsjekk

Sist, men ikke minst, vil vi minne om seniorsjekken. Det er spesielt viktig ettersom mange naturlige aldersplager dukker opp som kan være vanskelig for hundeeier å oppdage og avgjøre om er normalt og hva som er symptom på sykdom eller annen problematikk. En veterinær derimot har både erfaring og gode forutsetninger for å raskt oppdage og vurdere eventuell sykdom, smerte, overvekt, eller annen problematikk som krever videre undersøkelser eller behandling.   

Å oppdage ting tidlig er avgjørende for å finne rett behandling og/eller forebyggende tiltak for å forbedrer hundens fremtidige livskvalitet betraktelig.  

Les mer om seniorhunden

Valp ligger og tygger på leke

Vil du vite mer?

I Dyrehelseguiden finner du mange artikler, gode råd og tips. 

Bestill time for helseundersøkelse og vaksine via online booking

Bestill time med online booking

Flere av våre vanligste behandlinger kan du nå bestille time for via online booking - du finner den tiden som passer for deg rett i vår timebok. Enkelt og greit!

IVC Evidensia

Hva trenger valpen det første året?

Vårt faktaark for valp gir deg gode tips til hva det kan være lurt å huske på det første leveåret! Du får også vite hva du bør utføre av helsesjekk hjemme og en oversikt over valpens utviklingsperioder!