Evidensias tannskole for katt - avsnitt 2

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 2

Har katter melketenner og visdomstenner?

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Har kattene melketenner og visdomstenner?

Slik fungerer kattens munn

I avsnitt to i Evidensias Tannskole skal vi gå igjennom følgende: Hvordan er kattens munn bygd opp? Hvor mange tenner har katten? Hva med melketenner og visdomstenner? Hvordan er kattens munn forskjellig fra menneskets og kan en katt trenge tannregulering? Våre tannveterinærer har lang erfaring og her deler de sine beste tips med deg!

Blir katter født med tenner eller er de tannløse?

Katter fødes tannløse og får vanligvis melketenner ved 4-6 ukers alder.

Har katter melketenner som mistes og erstattes av nye, eller får de sine «riktige» tenner fra begynnelsen av?

De får først melketenner som erstattes av permanente tenner ved 4-6 måneders alder.

Hvilke tenner har katter i munnen og hva brukes de til?

Katter har fortenner, hjørnetenner og jeksler, som alle brukes på ulike måter. De små fortennene brukes til stell og rengjøring av pelsen, mens hjørnetennene hovedsakelig brukes til jakt og kamp. For å ete og slite i stykker byttet bruker katten jeksler. Det kan høres rart ut, men siden katter er et rovdyr (kjøttetende), er deres jeksler spisse og ikke utstyrt med flate tyggeflater som hos mennesker og andre planteetende dyr.

Hvor mange tenner har en katt og varierer det mellom forskjellige raser?

Det er ingen forskjell i antall tenner mellom ulike raser. Katter har færre melketenner enn permanente tenner. En kattunge med alle tenner intakt har 26 melketenner som erstattes med 30 permanent tenner når katten er omtrent seks måneder gammel.

Varierer forholdene i kattens munn avhengig av rase?

Det er ikke stor forskjell på de ulike rasene. Noen raser er imidlertid mer utsatt for forskjell mellom øvre og nedre kjeve, noe som påvirker risikoen for bittfeil.

Er tannens struktur akkurat som vår med pulpa, rot, emalje osv?

Ja det er den. Oppbyggingen av tann er nøyaktig den samme.

Katter fødes tannløse, men får sine melketenner ved 4-6 ukers alder. Ved 6 måneders alder kommer de permanente tennene frem. Katter har totalt 30 tenner.

Har katter spytt og har det samme oppgave i munnen som hos mennesker?

Ja, katter produserer spytt. Spyttet bidrar ikke bare til å holde tennene rene, men det inneholder også enzymer som letter fordøyelsen.

Har katter ekstra sterkt immunforsvar i munnen?

Alle rovdyr, som katten er, har et ekstra sterkt immunsystem i munnen. Dette er nødvendig fordi rovdyr kommer i kontakt med mange bakterier i forbindelse med jakt og når de spiser sitt bytte.

Kan katter ha over og underbitt og hvordan påvirkes de av det?

Det finnes over og underbitt hos katter, men den vanligste bittfeilen er heller at underkjeven er for bred i forhold til overkjeven. Dette fører til at kattene biter i tannkjøttet i underkjeven med de spisse jekslene, og skaper derfor smertefulle sår som kan bli infisert hvis bittfeilen ikke korrigeres.

Kan en katt få tannregulering?

Katter aksepterer vanligvis ikke å ha fremmede ting i munnen. Behandling som kan løses med tannregulering (type bittfeil) korrigeres i stedet ved å fjerne, eller forkorte tennene, som forårsaker feilen. Tannregulering til katt benyttes nesten aldri.

Sammendrag kattens tenner

  1. Katter blir født tannløse og mister alle melketennene før de er seks måneder gamle
  2. Katter er kjøttetere og har derfor bare spisse tenner uten flate tyggeflater
  3. Katter kan ha smertefulle bittfeil, derfor er det lurt å la en tannveterinær undersøke bittet for å unngå unødig lidelse for katten

BESTILL GRATIS TANNSJEKK

 

I neste avsnitt: Hjemmepleie, hvordan ta vare på kattens tenner i hverdagen?

Spørsmål om tannbørster, kosthold og fôr, søtsaker? Er det raser hvor du må være ekstra forsiktig? Alder og hjemmepleie for kattunge, senior katt og mer.

Følg med!

IVC Evidensia

Avsnitt 3: Pusse tenner på katt, med eller uten tannkrem?

Trenger katter tannpuss? Hvordan får du pusset tennene til katten? Hvilke andre tiltak kan forebygge munnproblemer hos katter? Våre tannveterinærer har lang erfaring og her deler de sine beste tips med deg!
IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Kattunger som feller melketenner Alle katter over 3 år Om det er over 1 år siden katten fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK