Evidensias tannskole for katt - avsnitt 6

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 6

Spiseatferd og fordøyelse hos katt

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Kattens spiseatferd og fordøyelse

Nå er det tid for episode nummer seks i Evidensias tannskole. I denne delen svarer tannveterinæren på blant annet: Hva spiser katten hvis den får lov til å velge? Kan en katt være mett? Hvor ofte skal en katt spise og mye mer. Våre tannveterinærer har lang erfaring og her deler de sine beste tips med deg! Bli med og hjelp katten din til å få god munn- og tannhelse.

Hva spiser katter aller helst hvis de fikk velge selv?

Med tanke på kattenes ville opprinnelse, kan du anta at de foretrekker sitt bytte som små fugler, ekorn og mus. Men smak og preferanse er individuelle og mange katter er veldig glad i fabrikklaget tørrfôr av ulike slag. Våtfôr har en tendens til å være mindre populært hos katter, selv om det ofte kan fungere etter en tilvenningsperiode.

Hvordan bruker de munn, tunge og tenner når de spiser?

Det er veldig forskjellig. Noen katter ser ikke ut til å bruke tennene i det hele tatt, men svelger maten hel. Tungen blir hovedsakelig brukt til å føre maten bake i munnhulen, eller til å slurpe i seg våtfôr og flytende mat.

Som vi har nevnt i tidligere episoder har katter ingen jeksler med flate tyggeflater. Derfor tygger de ikke byttet sitt som vi spiser mat, men i stedet hogger det ned i mindre biter. Dette gjelder både smågnagere og vanlig tørrfôr. Større vilt blir også revet fra hverandre med de skarpe hjørnene eller jekslene før de svelges.

Har katten samme spiseadferd som villkatten, selv om de ikke behøver å jakte?

Ja, det er ingen stor forskjell, det skjer ganske mye det samme. Det som er annerledes er heller hvordan katten takler ulike typer fôr.

Føler katten sult og metthet, eller spiser den når det er mat og til maten tar slutt?

De fleste katter baserer ikke matinntaket på sult eller metthet, men spiser når det er mat og stopper når det er spist opp. Det er ikke et problem i naturen, men det er viktig for deg som eier til en innendørskatt at du holder oversikt over mengden fôr.  Hvis ikke spiser katten for mye og risikerer usunn overvekt.

Oppfatter katter lukt, smak og konsistens, eller er de likegyldig?

Katter synes å være svært opptatt av duft, smak og konsistens. Som katteeier blir katter ofte oppfattet å være litt kresne og bevisst velge bort visse matvaer til fordel for andre de foretrekker.

Vet katten instinktivt hva den tåler og hva den ikke tåler, eller skal vi som katteeiere holde et øye med den?

Katter har ingen kunnskap om hva de skal unngå, så hver katteeier må være oppmerksom. Vi får ofte inn tilfeller der katter har blitt forgiftet av innendørs planter i våre hjem. Tråder/garn er selvfølgelig ikke farlig ut fra et allergi- eller forgiftning synspunkt, men det er vanlig for katter å spise forskjellige varianter av dette som deretter må opereres ut.

Hvor ofte skal en katt spise?

I naturen jakter de sitt bytte og spiser mye når maten er tilstede og sulter deretter. For huskatter ser imidlertid ting litt annerledes ut. Spesielt siden de beveger seg mye mindre. For dem anbefaler vi å fôre en til to ganger om dagen. Hvis du har en katt med diagnostiserte mageproblemer, bør den spise små hyppige måltider, mimimum 3 måltider pr.dag.

Hvordan vet du hvilket mengde som er riktig for katten din?

Det er så individuelt, men ta gjerne en titt på fôremballasjen. Alle fôrleverandører gir anbefalinger basert på alder og vekt. Hvis du er usikker, kan du få hjelp fra en veterinær. Hvis du har en kastrert katt, bør den spise litt mindre mengde enn anbefalingen fordi stoffskiftet synker etter kastrering.

Hva er forskjellen mellom tørr og våtfôr bortsett fra konsistensen?

Hovedforskjellen er selvfølgelig konsistensen fordi våtfôr inneholder betydelig mer væske. Næringsinnholdet er det samme, men holdbarheten varierer ved at tørrfôr forblir friskt mye lenger. Siden mange katter drikker for lite vann, vil vi ofte at de skal spise våtfôr. For lite væske produserer konsentrert urin som igjen øker risikoen for urinveisproblemer, som er relativt vanlig hos katter.

Sammendrag

  1. Unngå giftige planter i hjemmet
  2. Kontroller vekten på katten din og juster fôrmengden individuelt
  3. Følg med på vanninntaket og sørg for at katten drikker vann hver dag. Et tips er å gi katten våtfôr og gjennom den fôringen sørge for nok væsketilførsel. Gjerne sett ut flere vannskåler.

Bestill gratis tannsjekk


I neste del av tannskolen forteller vi deg om når du skal gå til veterinær og hva som skjer under besøket.

IVC Evidensia

Avsnitt 7: Når bør du gå til veterinæren og hva skjer der?

I denne delen forklarer vår tannveterinær hvorfor det er så viktig å holde oversikt på kattens tenner, hvordan et besøk og en undersøkelse av munn og tenner kan utføres hos veterinæren, og også hvordan tannbehandling kan utføres.
IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Kattunger som feller melketenner Alle katter over 3 år Om det er over 1 år siden katten fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK