Evidensias tannskole for katt - avsnitt 7

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 7

Når bør katten din komme til tannundersøkelse?

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Når bør du gå til veterinæren og hva skjer der?

Nå er det tid for avsnitt sju i Evidensias tannskole. I denne delen forklarer vår tannveterinær hvorfor det er så viktig å holde oversikt på kattens tenner, hvordan et besøk og en undersøkelse av munn og tenner kan utføres hos veterinæren, og også hvordan tannbehandling kan utføres. Våre tannveterinærer har lang erfaring og her deler de sine beste tips med deg! Bli med og hjelp katten din til å få god munn- og tannhygiene.

Om du har fulgt tannskolen vet at du at vi anbefaler minst ett forebyggende besøk per år til tannveterinær. La oss se hvorfor det er så viktig.

Ved hvilke symptomer bør du gå til veterinær?

Alltid oppsøk veterinær i tilfelle ulykke, akutt skade og alvorlig sykdom, men som vi nevnte i tidligere seksjoner, bør en som katteeier ta hensyn til det som er skrevet nedenfor og søke behandling hvis symptomene blir langvarige.

 • Rødt og blødende tannkjøtt
 • Atferdsendringer som tretthet og/eller aggressivitet
 • Endret spiseatferd som at katten søler og mister mat
 • Tenner som løsner
 • Tannkjøttet vokser opp på tannens krone
 • Redusert appetitt og endret spiseatferd i en eller annen form
 • Motvilje til å spise eller drikke kalde produkter
 • Rask og tilbakevendende dannelse av tannstein

Hvorfor bør en veterinær undersøke kattens munn og tenner årlig?

Fordi det er veldig vanskelig for en katteeier å se om en katt har en vond munn. Delvis på grunn av uvitenhet om hva man skal se etter, men også fordi en rekke smertefulle forhold ikke kan ses med øyet, men bare oppdages ved hjelp av røntgen.

Kan hvilken som helst veterinær undersøke og behandle kattens munn og tenner?

For best mulig behandling bør veterinæren ha videreutdannelse i tannbehandling for katter og ha tilgang til en tannrøntgen, da det er nødvendig for en full undersøkelse av munnen.

Hvordan gjennomføres en tannundersøkelse og hvilke undersøkelser skal inkluderes for at undersøkelsen skal kunne oppnå formålet?

Det første man må gjøre er å bedøve og intubere katten slik at den er koblet til et anestesiapparat. Dermed beskyttes luftveiene slik at ikke forurensing fra munnen kommer ned i lungene. Deretter rengjører alle tennene på innsiden og utsiden med en ultralydsskanner. Alle unormale funn registreres. Det kan være tannlommer, manglende tenner, hulrom og så videre.

Deretter tas røntgen av alle tennene for å se på ting som ikke kan sees direkte. Basert på det som oppdages under undersøkelsen, lages en tilpasset behandlingsplan sammen med katteeieren. Deretter behandles tennene eller symptomene som er plagsomme, eller farlige for katten.

Alltid oppsøk veterinær i tilfelle ulykke, akutt skade og alvorlig sykdom

Hva er det verste som kan skje hvis jeg velger bort den årlige undersøkelsen?

Det verste for katten er selvfølgelig smertefull tannpine og at den kan gå med en konstant betennelse i kroppen som på lang sikt belaster og skader viktige indre organer. I tillegg kan katten lide av infeksjoner i kjeven som kan være vanskelig å helbrede.

Hvordan kan ville katter klare seg uten veterinærbesøk med regelmessig undersøkelse av munn og tenner?

Så lenge de ikke har tannproblemer, går det fint, men for de kattene som har vært uheldig og skadet tennene under kamper eller jakt, kan det bli alvorlig. På samme måte, hvis de utvikler noen annen form for tannrelatert sykdom som gjør det umulig for dem å få i seg mat. Da sulter de i hjel til slutt. Tannproblemer er en vanlig dødsårsak hos villkatter.

Hvordan kan jeg huske når det er tid for et årlig veterinærbesøk? Kan jeg få en påminnelse hvert år?

Selvfølgelig kan du det! Snakk med veterinæren din hos Evidensia, og vi legger til en automatisk påminnelse.

Sammendrag

 1. Søk alltid veterinær for symptomene som er oppført i avsnittet
 2. Prioriter tid og penger til årlig tannundersøkelse hos en veterinær som har videreutdanning i tenner
 3. Be veterinæren sende en årlig innkalling til tannundersøkelse

Bestill gratis tannsjekk


I den siste episoden, episode 8, av Evidensias tannskole, handler det om traumatiske tannskader. Gå ikke glipp av det! 

IVC Evidensia

Avsnitt 8: Katten min har tannskade – hva gjør jeg?

I den siste episoden av tannskolen fokuserer vi på traumatiske tannskader. Tannveterinæren forklarer blant annet hvilke skader på tennene som er de vanligste og hvordan man unngår dem.
IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
Bestill gratis tannsjekk