Evidensias tannskole for katt - avsnitt 8

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 8

Tannskader hos katt

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Katten min har tannskade – hva gjør jeg?

I den siste episoden av tannskolen fokuserer vi på traumatiske tannskader. Tannveterinæren forklarer blant annet hvilke skader på tennene som er de vanligste og hvordan man unngår dem.

Hva skal jeg gjøre hvis det skjer en ulykke?

I alvorlige tilfeller, om det blør fra kattens munn eller om katten ikke er i stand til å åpne / lukke munnen, er det viktig å ta direkte kontakt, eller ta kontakt med akuttvakta. Er det snakk om tenner som har falt ut eller andre mindre alvorlige ting, er det ikke så akutt, og da kan man føle seg trygg på at veterinæren tilbyr en time i vanlig åpningstid.

Finn nærmeste akuttvakt

Er det vanlig for katter å skade munnen og tennene på grunn av en ulykke?

Ja, det er veldig vanlig. Katter både jakter, sloss, klatrer og leker, noe som medfører at de blir skadet noen ganger.

Hva er den vanligste typen munn- eller tannskade?

Tannfrakturer og bittskader i tungen er den vanligste årsaken til at katteeiere kommer inn til oss med katten sin, men også litt større kjevefrakturer er relativt vanlige.

Er det tannskader som er så alvorlige at de kan føre til avliving?

Det er svært sjelden, men noen kjevefrakturer kan være så kompliserte at de ikke kan stabiliseres, og da kan dessverre avliving være eneste alternativet.

Kan man erstatte / bygge opp en skadet tann, eller får katten klare seg uten tanna framover?

Det er veldig vanskelig å erstatte og bygge opp kattetenner. De er så små i utgangspunktet, og for at det skal være mulig bør du beholde en del av den gamle tannkronen som base. Det må rett og slett være noe å bygge videre på. I tilfeller der vi får skade inn til pulpa, må tannen trekkes eller rotfylles. Dette fordi pulpaen har et svært dårlig immunsystem. Hvis pulpaen blir eksponert, setter det seg en infeksjon i tanna og infeksjonen vil ikke kunne helbredes. Antibiotika hjelper ikke ved tanninfeksjoner.

Kan det bli aktuelt med rotfylling eller en ny krone?

Det kan det. Rotfylling av hjørnetenner på utendørs katter er vanlig fordi disse tennene er helt nødvendige for dem i hverdagen hvor de brukes til å jakte, kjempe og spise byttet sitt.

Man liker heller ikke å trekke ut en hjørnetann i kattens overkjeve fordi det betyr at kattens leppe vil synke inn etter at tannen er fjernet. Det fører til at underkjevens hjørnetann skraper mot overleppen noe som kan føre til smertefulle sår som i verste fall kan bli infisert.

Det er dessverre vanligvis ikke mulig å sette nye kroner på skadde tenner.

Om ulykken er ute, ta kontakt med en veterinær.


Er det tenner katten ikke kan klare seg uten, selv om den er innekatt og får mat fra sin eier?

Nei. Innendørs katter kan spise kattefôr uten tenner. Dette gjelder også tørrfôr. Det viktigste er at katten får i seg næring og helst av en type fôr som den foretrekker.

Kan jeg rapportere tannskader på grunn av en ulykke til forsikringsselskapet?

Ja, de fleste forsikringsselskaper gir erstatning for tannskader forårsaket av ulykker.

Sammendrag

  1. Kontakt alltid en veterinær hvis ulykken skjer
  2. Ikke bekymre deg for at din katts helse vil bli dårlig hvis skadede tenner trekkes
  3. Vært nøye med hvilket forsikringsselskap du bør ha forsikring i, og sjekk hva som dekkes når det gjelder tannrelaterte problemer

 

 BESTILL GRATIS TANNSJEKK


Dette var den siste episoden av Evidensias tannskole for katt. Takk for at du ble med!

IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Kattunger som feller melketenner Alle katter over 3 år Om det er over 1 år siden katten fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK