Evidensias tannskole for katt - avsnitt 3

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 3

Ta vare på kattens tenner

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Pusse tenner på katt, med eller uten tannkrem?

– slik tar du vare på kattens tenner

Nå er det tid for avsnitt nummer tre i Evidensias tannskole for katter! I denne delen svarer vår tannveterinær blant annet på følgende: Trenger katter tannpuss? Hvordan får du pusset tennene til katten? Hvilke andre tiltak kan forebygge munnproblemer hos katter? Våre tannveterinærer har lang erfaring og her deler de sine beste tips med deg!

Hva er det viktigste jeg som dyreeier bør gjøre for å ta vare på kattens tenner?

Det viktigste er å se i munnen hver uke, samt å forsøke å lære katten å bli vant til tannpuss. På den ukentlige sjekken ser vi etter rødt og blødende tannkjøtt, betennelser og skadede tenner. Hvis man finner, eller mistenker noe av dette, bør man kontakte en veterinær for en grundigere undersøkelse.

Hvor viktig er tannpuss egentlig?

Det er litt forskjellig. For de kattene som har en tendens til å få peridontal sykdom, er det avgjørende. Uten pussing vil disse kattene miste tennene etter hvert. Siden det er vanskelig/umulig å forutsi hvilke katter som er utsatt, anbefaler vi alle katteeiere å pusse tennene på kattene sine daglig.

Når skal du begynne å pusse?

Begynn gjerne som kattunge, når katten er noen måneder gammel. Det er mye lettere å venne en ung katt til berøring og tannpuss i munnen enn en eldre katt. Eldre katter kan allerede ha utviklet problemer med betennelse og smerte.

Hvor ofte bør du pusse kattens tenner?

Vi anbefaler daglig tannpuss.  Det spiller imidlertid ingen rolle når på døgnet det skjer, eller om det skjer før eller etter et måltid. Det viktigste er at tannpussen blir gjort.

Finnes det spesielle tannbørster for katter, eller kan jeg bruke en vanlig tannbørste?

Gjerne bruk en vanlig tannbørste, men de er ofte for store. Det kan være bedre og enklere å bruke tannbørster og fingertuppbørster som passer til katter og deres munn.

Vi anbefaler daglig tannpuss av katter. Bruk gjerne en liten tannbørste eller en fingerbørste som gjør det lettere å komme til. Tannkrem er for smakens skyld, men kan gjøre det enklere for katten å godta tannpussingen.

Bør du bruke tannkrem og i så fall hvor mye?

Tannkrem påvirker ikke selve rengjøringen, den brukes kun for smakens skyld . Smak kan gjøre katten mer nysgjerrig og dermed lettere godta tannpussen. Det er imidlertid viktig at du ikke bruker din egen tannkrem, men at du kjøper en som er spesielt tilpasset katter og hunder. Målet med tannpuss er å fjerne plakk og det kan gjøres uten tannkrem.

Hvor ofte bør du skifte tannbørste?

Det gjør man når den ser slitt ut. Når busten på selve tannbørsten ikke står opp og er parallell lenger.

Hvordan  pusser du tennene til en katt?

Det er vanskelig å tvinge katter til noe, så du må prøve å gjøre det slik at katten liker tannpuss. Hvis du kan få til pussingen som en del av kosen med katten, fungerer det vanligvis bedre. Start litt forsiktig ved å føre en finger inn i kattens munn mens du kjærtegner kattens ansikt/hode. Prøv å få en finger innom kinnet og gni tannkjøttet slik at katten blir vant til berøring. Mange katter synes det er fint hvis du går forsiktig fram. Pussing på innsiden av kattens tenner kan være vanskelig, men de holdes ofte ganske rene ved hjelp av tungen, så det er utsidene som har størst behov for tannpuss.

Må alle katteraser pusse tennene sine?

Absolutt! Det er like viktig og like effektfullt hos alle katteraser.

Er det ok å bruke godteri som belønning i forskjellige sammenhenger,  og i så fall hvor ofte?

Det kan du godt gjøre. Ettersom katter ikke har tenner med flate tyggeflater eller at det er trangt mellom tennene, er det ikke noe sted karies kan dannes. Småspising og belønning i form av godteri er derfor ikke noe problem for katter. Men som dyreeier bør du følge med på kattens spisevaner slik at den ikke blir overvektig og får dårlig helse, skader eller sykdommer som følge av dette.

Påvirker kattens alder stellet av tennene?

Stell, eller behov for omsorg, skiller seg ikke mellom en ung eller eldre katt. Siden det er mye vanskeligere å få den eldre katten til å akseptere tannpuss, bør man begynne med dette så tidlig som mulig. Det er like viktig å fortsette med daglig tannpuss gjennom kattens liv uansett alder. Puss tennene daglig og se i munnen hver uke.

Hva gjør dyreeier om katten har dårlig ånde, skadede tenner eller blødende tannkjøtt?

Da bør du oppsøke en tannveterinær som kan undersøke og ta røntgen av tennene i anestesi. Vi anbefaler årlige besøk for å sikre at katten har en problemfri og sunn munn og dermed unngår unødvendig lidelse.

Sammendrag tannpuss

  1. Daglig tannpuss spiller en avgjørende rolle i kattens  tannhelse og dermed
  2. Start i tide og ikke gi opp. Få hjelp av veterinær hvis du får problemer
  3. Sjekk kattens munn hver uke. 


BESTILL GRATIS TANNSJEKK


I neste avsnitt fordyper vi oss i de vanligste symptomene på dårlig tannhelse. Hvordan  du  gjenkjenner og oppdager dem, hvordan de påvirker katten din, hvordan de blir behandlet med mer.  

IVC Evidensia

Avsnitt 4: De vanligste symptomene på dårlig tannhelse hos katter

I dette avsnittet beskriver tannveterinæren blant annet hva som er de vanligste symptomene på munnhuleproblemer, om det fins følgesykdommer, om munnhuleproblemer kan kureres med mer. Følg godt med og hjelp katten til å få en god munn- og tannhelse!
IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Kattunger som feller melketenner Alle katter over 3 år Om det er over 1 år siden katten fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK