Evidensias tannskole for katt - avsnitt 1

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 1

God munn- og tannhelse hos katt

IVC Evidensia
Nå starter Evidensias tannskole. I åtte avsnitt kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Hva er god munn- og tannhelse, og hvorfor er det viktig for din katt?

Hvordan defineres en god munn- og tannhelse hos katt?

Det absolutt viktigste er at munnen er smertefri og uten betennelse i tannkjøttet, eller andre steder. Katten bør heller ikke ha blødende sår, eller skader på tennene som for eksempel åpning inn til pulpa.

Er det vanlig at katter får/har problem med munn og tenner?

Periodontitt (tannløsning) er vanlig, men aller vanligst er tannsykdommen TR (tidligere FORL). TR står for tannresorpsjon, en lidelse hvor det lett dannes hull inn til pulpaen i tannen. Dette er en tilstand som er er veldig smertefull for katten.

Hvorfor får katter problemer med tennene?

I tillegg til at katter har lett for å utvikle TR (tannresorpsjon) så er deres tenner utformet på en slik måte at de relativt lett skades på jakt, eller ved slåssing med andre katter. Alle kattetenner er smale og skarpe. Til og med kattungenes er det.

Hvilke faktorer ligger bak mangelfull munn- og tannhelse?

Det er fremfor alt manglende kunnskap hos dyreeier. Kjenner man ikke til de vanligste tannsykdommene og deres symptomer, så kan man heller ikke oppdage dem. Mange dyreeiere tror at katten er smertefri så lenge den spiser og jager som vanlig. Katter er flinke til å skjule smerte og dermed tilpasse seg forskjellige forhold.

Mange dyreeiere er heller ikke klar over at man bør kontrollere kattens munn med jevne mellomrom, og at tannpuss er en effektiv måte å forebygge periodontitt (tannløsning) på.

Kan dårlig munn- og tannhelse påvirke dyrets allmenntilstand, og i så fall hvordan?

Om katten har smerte i munnen så kan det blant annen vise seg ved økende aggressivitet og at katten lettere havner i bråk med andre katter.

Periodontitt hos katt påvirker allmenntilstanden fordi kroppen må bekjempe en generell infeksjon. Dette belaster flere av dyrets indre organer. I studier har man sett eksemler på direkte sammenheng mellom periodontitt og kronisk nyresykdom hos katt.

Har munn- og tannhelse noe med medfødt tannkvalitet å gjøre?

Vi har alle en medfødt og individuell tannkvalitet som påvirker hvor lett vi har for å utvikle problemer i munnen. Det samme gjelder katter, men uansett øker risikoen for problemer med økende med alder.

Er det forskjell på katteraser i hvor stor grad de får tannrelaterte problemer?

Ja, det er det. Særlig når det gjelder infeksiøs tannløsing og tannkjøttbetennelse. Orientaler er overrepresentert. Vi vet ikke hvorfor, men det er viktig på følge med i munnen. Andre raser som Britisk korthår og Maine Coon, har ofte problem med smertefulle bittfeil. Dette har fremfor alt med formen på over- og under kjeven å gjøre, som ikke passer optimalt sammen. Tannsykdommen TR synes å være tilstede hos alle katteraser.

Hvordan vet vi at katter opplever problemer eller smerte i munnen?

Det kan være vanskelig å oppdage. Nedenfor er det derfor satt opp noen punkter som dyreiere bør være oppmerksom på.

 • Rødt og blødende tannkjøtt
 • Adferdsforandringer som trøtthet og/eller aggressivitet
 • Katten mister maten ut av munnen
 • Løse tenner
 • Tannkjøtt som vokser opp på selve tannen
 • Nedsatt appetitt og forandret adferd
 • Uvilje til å spise eller drikke kalde produkter
 • Tannstein som kommer fort tilbake

Kan katter få karies (hull i tennene)?

Katter får ikke hull i tennene. Årsaken er at katter ikke har flate tannoverflater eller trange mellomrom mellom tennene der karies kan dannes. Dessuten har de et basisk miljø i munnen, og bakterier som lager hull trives best i surt miljø.

Kan det være farlig for katten å ha problem med munn og tenner?

Selvfølgelig! Tar man ikke vare på munn og tenner, så kan de få infeksjoner som går helt inn til kjevebeinet. En ubehandlet kjeveinfeksjon kan føre til en livstruende tilstand.

En årlig tannsjekk kan avdekke om katten har problemer med tennene

Kan TR, dårlig munnhygiene og tannkjøttproblem gå over av seg selv? Ville kattedyr passer jo ikke på sine tenner?

Dårlig ånde og tannkjøttproblem, som alltid kommer av plakkdannelse, kan ikke bli borte av seg selv. Det forsvinner kun om vi fjerner plakken, helst gjennom daglig tannpuss.

Det finnes studier som viser at ville kattedyr også utvikler tannsykdommen TR, men ikke i samme omfang som hos tamme katter.

Ville kattedyr lever normalt ikke så lenge som tam-katter, og får derfor ikke så lett tannsykdommer. Til tross for dette så er det ofte at det nettopp er tannsykdommer som er årsak til ville kattedyrs død. Et vilt kattedyr dør av sult eller sårskader om det ikke kan jage eller forsvare seg.

Hva skjer om vi ikke steller kattens munn og tenner?

Med stor sannsynlighet kommer den etter hvert til å få tannverk og betennelse som innebærer smerte og unødvendig lidelse.  Dessuten øker sannsynligheten for at katten kan få tannsykdommer som påvirker allmenntilstanden, og til slutt utvikler kroniske problem med andre organ som nyrer, hjerte og lever.

Oppsummering tannhelse

 1. God munn- og tannhelse gjør din katt gladere og friskere!
 2. Lukt og se i din katts i munn regelmessig!
 3. La din veterinær gjøre en fullstendig tannundersøkelse en gang om året!

BESTILL GRATIS TANNSJEKK


I neste avsnitt får du lære alt du trenger å vite om kattens munn og tenner. Følg med! 

IVC Evidensia

Avsnitt 2: Har kattene melketenner og visdomstenner?

Hvordan er kattens munn bygd opp? Hvor mange tenner har katten? Hva med melketenner og visdomstenner? Hvordan er kattens munn forskjellig fra menneskets og kan en katt trenge tannregulering?
IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Kattunger som feller melketenner Alle katter over 3 år Om det er over 1 år siden katten fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK