Evidensias tannskole for katt - avsnitt 5

Evidensias tannskole for katt - avsnitt 5

Tannresorpsjon, TR - kattens vanligste sykdom

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om kattens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få god munn- og tannhelse!

Kattens vanligste sykdom – Tannresorpsjon, TR (FORL)

Nå er det tid for episode nummer fem i Evidensias tannskole. I dette avsnittet forklarer tannveterinæren blant annet hva som er de vanligste symptomene på munnhuleproblemer, hvis det er følgesykdommer, og om slike problemer kan kureres og mye mer. Bli med og hjelp katten din til god munn-og tannhelse!

Vi har allerede nevnt TR og tannresorption (tidligere FORL) i tidligere episoder av Evidensias tannskole. Dette er den desidert mest utbredte tannsykdommen hos katter.

Hva er egentlig tannresorpsjon, TR?

Det er en sykdom der tannen resorberes, det vil si brytes ned. Dessverre er det ikke kjent hvorfor sykdommen oppstår, men det er kjent at det er forårsaket av en ubalanse i dannelsen av tannen. I en sunn tann foregår oppbygging og nedbrytingen av tannen  parallelt. Ved TR oppstår en ubalanse der mer brytes ned enn det som er bygget opp. Så lenge sykdommen bare angriper roten av tannen, er det ikke smertefullt, men det er alltid en risiko for at den vil spre seg til kronen og at det deretter dannes hull. Ofte i overgangen mellom rot og krone.

I de fleste katter påvirkes bare enkelttenner, men noen opplever svært alvorlige problemer og blir derfor helt tannløse på grunn av TR.

Hvorfor er det den vanligste tannrelaterte sykdommen hos katter?

Vi vet egentlig ikke hvorfor det TR så vanlig, men vi vet at ville katter ikke lider av sykdommen i samme grad som huskatter. En grunn kan selvfølgelig være kosthold og fôr fordi det skiller seg mye mellom ville og tamme katter, men det er ikke bevist.

Hvor vanlig er tannresorpsjon? Hvor mange katter får det årlig?

Det er vanskelig å vite nøyaktig, men forskjellige studier anslår at ca: 10-30% av alle katter rammes på et tidspunkt i livet. Men en innendørs katt kan både spise og leve et godt liv uten tenner. Det fungerer imidlertid ikke for utendørs katter som trenger i det minste sine hjørnetenner for å forsvare seg.

Det anslås at over halvparten av alle katter over fem år har en eller flere tenner med TR (tannresorbasjon). Sykdommen kan ikke alltid ses med det blotte øye så tannrøntgen er helt avgjørende for å se omfanget. Tannsykdommen er svært smertefull.

Kan tannresorpsjon være arvelig?

Når det gjelder vanlige sykdommer som TR, er det alltid komplisert å vurdere arvelighet. Ingen genetiske markører har blitt funnet så langt, og derfor finnes det ingen prøver som kan bekrefte arvelighet.

Hva skjer i munnen når katten får tannresorpsjon? Hvordan ser forløpet ut?

Når katten får TR, brytes tannen ned og hulrom dannes. Disse hulrommene kan gå inn til pulpa, noe som fører til smertefull tannpine. Hvis det er et hull i kronen, må tannen fjernes kirurgisk. Tannrøntgen brukes til å vurdere hvordan tannen skal opereres ut.

Men hele forløpet kan variere mye og ta kortere eller lengre tid hos forskjellige individer.

Hva er det som får tenner til å løsne?

Når TR har gått veldig langt og det er et stort hull dannet i tannen, er den ofte brukket. Da kan du tro at selve tanna har løsnet, men egentlig er det bare kronen som har løsnet. Roten er fortsatt nede i kjevebenet og tannkjøttet og pulpa er dekket.

Etter at tannen har løsnet, vokser tannkjøttet sakte over hullet med den eksponerte pulpaen og dekker den. Da slutter det å gjøre vondt med mindre det fortsatt er en infeksjon under overveksten. I slike tilfellene er det ikke nødvendig med kirurgi, men det må tas røntgen for å utelukke en infeksjon i rota.

Hvordan oppdager man tannresorpsjon? Hvilke symptomer bør du se etter?

Det er alltid vanskelig å oppdage feil i munnen til katten fordi det er vanskelig å se alle tennene fra alle sider, men som vi nevnte i tidligere seksjoner, bør man som dyreier alltid være oppmerksom på:

 • Rødt og blødende tannkjøtt
 • Adferdsendringer som tretthet og/eller aggressivitet
 • Endret spiseadferd ved at katten søler og slipper maten
 • Tenner som løsner
 • Tannkjøttet vokser opp på tannens krone
 • Redusert appetitt og endret spiseadferd i noen form
 • Motvilje mot å spise eller drikke kalde produkter
 • Rask og tilbakevendende dannelse av tannstein

Er det noe spesielt jeg som katteeier kan gjøre for å forhindre TR?

Nei, men det er viktig å være oppmerksom på de vanlige symptomene som vi har nevnt ovenfor. Hvis du følger med, kan du redusere risikoen for at katten blir utsatt for smerte eller andre tannproblemer unødig. Dessverre ser det ut til at ambisiøs hjemmepleie og pussing av tenner ikke hjelper mot TR.

Hvordan behandler du tannresorpsjon og er det mulig å bli bra?

TR går det dessverre ikke an å helbrede, men du kan behandle katten slik at den blir smertefri. Dette oppnås ved å ta tannrøntgen og undersøke kattens munn i anestesi. Da kan du tydelig se hvilke tenner det er hull i. I noen tilfeller fjernes hele tannen, inkludert roten, mens i andre tilfeller fjernes bare tannkronen og tannkjøttet blir suturert over hullet.

Når trenger du å besøke en veterinær?

Den beste måten er selvfølgelig å la en veterinær utføre en tannundersøkelse med tannrøntgen i anestesi hvert år, men hvis du velger å ikke gjøre det, er det viktig å være klar over symptomene som vi har nevnte tidligere.

Kan tannresorpsjon forårsake følgesykdommer som sprer seg til andre deler av kroppen?

Lokalt i munnen kan du få alvorlige infeksjoner i kjevebenet, men normalt ingen andre sykdommer som sprer seg til andre deler av kroppen.

I hvilken alder er det vanligste å få tannløsning?

Det er ingen dokumentasjon på en bestemt alder, men som med mange andre sykdommer, jo eldre katten blir, jo mer øker risiko for å bli syk.

Er tannresorpsjon ulikt hos forskjellige raser?

Nei den ser likedan ut uansett rase.

Sammendrag tannresorpsjon, TR (FORL)

 1. Tannreorpsjon er forårsaket av en ubalanse i celledannelsen i tannen og kan ikke forebygges
 2. Føg med på dårlig ånde, rødt/blødende tannkjøtt og eventuell tannstein
 3. Besøk veterinær som er dyktig på tenner for undersøkelse en gang i året

BESTILL GRATIS TANNSJEKK


I neste avsnitt kan du lese om kattens spiseatferd. Følg med!

IVC Evidensia

Avsnitt 6: Kattes spiseatferd og fordøyelse

Hva spiser katten hvis den får lov til å velge? Kan en katt være mett? Hvor ofte skal en katt spise og mye mer. Våre tannveterinærer har lang erfaring og her deler de sine beste tips med deg! Bli med og hjelp katten din til å få god munn- og tannhelse.
IVC Evidensia

Les også Evidensias Tannskole for hund

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om hundens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Kattunger som feller melketenner Alle katter over 3 år Om det er over 1 år siden katten fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK