Forgiftning hos hund

Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Flere av våre vanlige matvarer kan føre til forgiftning hos hund

Slik vet du om hunden din er forgiftet

Mange forgiftninger synes ikke med en gang. Symptomene kan komme etter en stund og kan dessuten være diffuse. Det kan hende at hunden får feber, er trøtt, slapp, ikke vil spise eller får bleke slimhinner. Akutte symptomer kan være at hunden kaster opp, får diaré, blir tungpustet eller er «oppgiret».

Ofte haster det når dyret kommer til veterinæren. Ofte skjer det utenom ordinær åpningstid, ettersom mange forgiftninger ikke oppdages før etter flere timer, og noen ganger kan det gå enda lengre tid.

Hvis du har mistanke om at hunden din er forgiftet, kontakt veterinær umiddelbart, slik at du får hjelp. Prøv aldri å få dyret ditt til å kaste opp selv.

Finn nærmeste veterinærvakt

Her får du vite mer om ting som er farlige, hva symptomene er, og hva du kan gjøre selv. Noen ting, som rottegift og glykol, er selvsagte, mens andre kanskje overrasker. At matrester som løk, en rosin som har falt ned på kjøkkengulvet eller en vanlig hodepinetablett for mennesker kan være svært farlige, er det ikke alle som vet.

Noen vanlige typer forgiftning

Sjokoladeforgiftning

Symptomer kommer etter 4–24 timer og kan innebære hjertebank, hyperaktivitet, rastløshet, oppkast, magesmerter, tørste, inkontinens og skjelving. Som oftest gir sjokolade diaré og oppkast, men kan også føre til krampe og hjertestans. Ved større mengder kan dødsfall forekomme.

En av de farligste forgiftningene er glykolforgiftning. Til og med små doser kan være dødelig. Symptoer består av nedsatt almenntilstand, trøtthet, oppkast, kramper og ustøhet. Symptomer kan forekomme allerede innen 30 minutter.

PROV VAR SJOKOLADEFORGIFTNINGSKALKULATOR

Rottegift

Også en liten dose av rottegift er farlig. Symptomer på inntak av rottegift er at hunden blir slapp, sløv, får bleke slimhinner, kraftig pust og blod i avføringen.

Legemidler

Legemidler for mennesker, som f.eks. vanlige smertestillende tabletter, kan være farlige for din hund. Alvedon  för människor, som vanliga värktabletter, kan vara farliga för din hund. Paracet ødelegger røde blodlegemer hos hunder og andre medisiner kan forårsake indre blødninger i mage og tarm. Noen ganger kommer symptomene først etter flere dager.

Løk

I alle typer av løk finnes giftstoffer som skader de røde blodlegemene hos hund. Symptomer kan være hvite slimhinner, blod i urinen eller at hunden nekter å spise.

Det spiller ingen rolle om løken er varmebehandlet eller ikke – begge deler kan før til forgiftning hos hund

Rosiner og vindruer

Både rosiner og vindruer kan være giftig for nyrene. Det er individuelt hvor mye en hund tåler. Hos noen kan kun én rosin være farlig. Symptomer er oppkast, diaré, buksmerter og sløvhet.  

Alger

Algeforgiftning er potensielt dødlig for hunder. Symptomer på algeforgiftning er blant annet skjelvinger, oppkast og problemer med balansen.

Bolledeig

Deig gjærer i magen og kan gi symptomer som minner om alkoholpåvirkning. Ikke la noen form for bollebakst stå ubevoktet. Alt fra sjangling til bevisstløshet kan forekomme. Tilstanden er sjelden livsfarlig, men kan være svært ubehagelig for hunden din. Dersom hunden din har spist deig, hold den under oppsyn, slik at den ikke skader seg. En beruset hund kan fort skade seg i for eksempel trapper og på bordkanter. Noen hunder kan også bli aggressive når de er beruset, siden det er en ubehagelig situasjon for dem.

Les mer om hvordan du unngår forgiftning hos hund

Forgiftning hos katt