Halting

På samme måte som vi mennesker kan oppleve stive ledd og smerter, kan også våre firbente venner rammes av samme problem. Det kan være mange grunner til at et dyr halter, og det er mange variasjoner av halthet. Veterinæren deler ofte inn i «akutt halhet» og «kronisk halthet» hos dyr.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Det at en hund går stivt eller halter er ikke normalt. Hunder med frisk muskulatur, skjelett, rygg og ledd går uten stive bevegelser. Dersom en hund opplever smerter ved normal belastning, forsøker den å unngå dette ved å endre bevegelsesmønster.

Halting hos hund kan oppstå etter en akutt skade eller være et symptom på annen sykdom

Akutt halthet

Dette er ofte et resultat av at dyret har skadet seg og får plutselig så vondt at det ikke kan gå korrekt på benet. Dette kan være alt fra et kutt i poten, korsbåndsskade, ledd luksasjon, brukket eller forstuet ben osv. Man bør alltid lete etter årsak til hvorfor hunden eller katten har begynt å gå litt annerledes.

Kronisk halthet

Kronisk halthet ser vi ofte i aldrende dyr med osteoartritt, men kan også oppstå i unge dyr med vekstproblemer som f.eks osteochondrose, panosteititt, patella luksasjon osv. Mange hunderaser, og også enkelte katteraser, sliter med feilutvikling av hoftene sine, kalt hofteleddsdysplasi (HD). Andre raser har mest problemer med albuer (for eksempel albueledds dysplasi AD) eller skuldre.

Vanligste årsak til skulderskader er ofte sene- eller ligamentskader eller feilutvikling av leddbrusken ofte kalt OCD. Noen raser, blant annet dachs og boxer, sliter med ryggproblemer. Ryggproblemer kan være svært alvorlige og føre til neurologiske problemer med lammelser. Ryggprolaps er ofte svært smertefullt og trenger akuttbehandling. Patellaluksasjon og korsbåndskader er eksempler på noen av de vanligste årsakene til bakbeins haltheter hos hund. Begge disse lidelsene krever undersøkelser og i de fleste tilfeller kirurgisk korrigering for å unngå at dyret får kroniske smerter.

Mange av disse sykdommene nevnt her er arvelige og det kreves røntgenundersøkelser før dyr eventuelt får lov til å brukes i avl. Selv om man ikke har tenkt å bruke dyret sitt i avl er det viktig at dyr med ledd, sener eller ryggproblemer får tilpasset mosjon.Halting er ofte et tegn på at dyret har vondt/kjenner smerte og disse situasjonene krever som oftest en undersøkelse av veterinær.

Artrose (forkalkning)

Er hunden stiv i kroppen når den våkner på morgenen? Halter hunden? Er den mindre interessert i lange turer? Eller har den vanskelig for å falle til ro om natten? Kan du svare ja på noen av disse spørsmålene kan det være symptom på artrose eller forkalkning i et eller flere ledd. Vent ikke for lenge med å oppsøke veterinær. Jo tidligere hunden får riktig diagnose jo større er sjansen for at den får riktig hjelp.