Diaré og løs mage hos hund

Hunden min har diare, hva skal jeg gjøre? Nesten alle som har hatt hund noen år har fått erfare hvor slitsomt det kan være når vår firbente venn får løs mage. Da kan det være godt å vite hva du selv kan gjøre for at det skal gå fortere over!
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Hund med diaré

Diaré hos hund er en vanlig årsak til dyrlegebesøk. Løs mage kan ha mange ulike årsaker: fôrbytte, spist noe den ikke tåler, virusinfeksjoner, parasitter, toksiner, sykdommer i andre deler av kroppen

Hva forårsaker løs mage?

Diaré / løs mage kan forekomme alene, andre ganger i kombinasjon med oppkast. Begge deler er symptomer mer enn en diagnose som sådan. En rekke vidt forskjellige sykdommer kan gi diaré, og det kan derfor vanskelig å vite akkurat hva som er årsaken i det enkelte tilfellet.

Uansett diagnose, oppstår diaréen av at funksjonen i tarmen forstyrres, nærmere bestemt ved at normal væskeoppsugning forhindres.

Årsaker til at hunder får diaré

Listen over sykdommer og problemer som kan gi løs mage er lang. Eksempler er virus, bakterier, parasitter, stress, fôr-endringer, giftstoffer, kjemikalier, legemidler, blokkeringer, overfølsomhet og sykdom i andre deler av kroppen. Mer konkrete eksempler er:

  • Rotavirus
  • Koronavirus (nei – ikke det samme som mennesker)
  • Parvo
  • Spolorm
  • Inntak av sopp
  • Salmonella
  • Fremmedlegemer
  • Miljøskifte
  • Immunsykdommer
  • Kreftsykdommer
  • Hormonsykdommer
  • med mer.

Noen ganger kjenner man til konkrete hendelser som man setter det i sammenheng med diaréen, for eksempel at man akkurat har byttet fôr, eller at «det er noe som går» (=ofte virus). Andre ganger er det vanskeligere å se sammenhengen, og hvis det ikke går over vil det være behov for undersøkelser for å finne ut av det.

Fôrbytte kan være årsak til løs mage hos hunden

Selv om fôrkulene ser like ut, kan innholdet være svært forskjellig og fôrbytte er en vanlig årsak til løs mage hos hund

Hva skal jeg som hundeeier gjøre?

Midlertidige problemer med milde symptomer kan du behandle selv så lenge dyret får i seg nok væske og har et relativt normalt aktivitetsnivå. Med lettfordøyelig kost blir de aller fleste bra i løpet av noen få dager. Hos din veterinær kan du få veiledning angående diettfôr. Du kan også gi hjemmelaget lettfordøyelig kost som kokt ris blandet med kokt kylling eller kokt fisk. Gi mange små porsjoner i stedet for en stor. Pass på at ditt dyr spiser og drikker. Mål temperaturen på hunden din, og kontakt dyrlege dersom den har feber.

I tillegg til diett, kan probiotika og/eller prebiotika til hund kjøpes på dyreklinikk, dyrebutikk eller på apotek. Dette er produkter som beskytter tarmen, normaliserer bakteriefloraen og gir raskere bedring. Eksempler er Fortiflora, Zoolac eller Canicur.

Dersom det ikke hjelper med «hjemme-tiltakene», og hunden din fortsatt har diaré etter noen få dager, er det på tide med en undersøkelse hos veterinær. Det samme gjelder dersom symptomene er mer alvorlige: Ved påkjent allmenntilstand, ved stort væsketap, ved tydelig blod i avføringen, eller ved sort avføring. Husk også at valper og små hunder tåler mindre enn store, så her kan tilstanden snu raskere. Det er derfor viktig å ikke se an situasjonen for lenge hos disse hundene. Ved samtidig oppkast skal du ha lavere terskel for å dra til dyreklinikken enn ved bare diaré.

Bruk aldri kosttilskudd eller preparater for mennesker til ditt dyr uten å først rådføre deg med din dyreklinikk.

Undersøkelse hos veterinær

Som så ofte ellers vil veterinæren starte med å stille en rekke spørsmål om forhistorie og forløp for å se etter mulige årsaker, og høre om det er spesielle tegn som kan tyde på konkrete diagnoser. Neste steg er den kliniske undersøkelsen der man har særlig fokus på buksmerter, om noe kanskje sitter fast i tarmen, blodsirkulasjonen, dehydrering og feber.

Med bakgrunn i dette stilles en diagnose, eller en tentativ diagnose. I mer alvorlige tilfeller, eller med mistanke om mer alvorlig sykdom kan det være behov for videre undersøkelser i form av avføringsprøve, blodprøve, røntgen og ultralyd. Om det heller ikke gir et endelig og sikkert svar, kan man gå videre med å ta vevsprøver fra mage og tarm, endoskopi eller kanskje foreta en diagnostisk operasjon («ex lap»). Det kan også være behov for å teste ut spesialdietter eller medisiner over tid før man kan vite hva som faktisk feiler hunden.

Når skal jeg ta med hunden min til veterinæren hvis den har løs mage?

  • Ved påkjent almenntilstand
  • Ved tydelig blod i avføringen
  • Ved stort væsketap
  • Når det ikke går over i løpet av noen få dager

Hvordan behandles diaré?

Fordi diaré er et symptom, og ikke en diagnose, finnes det ikke én standard måte å behandle alle diaréer på. Enkle tilfeller behandles gjerne med diett og pro- eller prebiotika. Tidligere var det vanlig å behandle løs mage med antibiotika, det har man gått bort fra (med noen få unntak). Grunnen er at det ikke gir vesentlig raskere tilfriskning, at det kan påvirke tarmfloraen negativt og at det øker bakterieresistens som er et økede både folkehelse- og dyrehelseproblem. Resistens hos hunden din kan smitte over til deg som eier, så det er all grunn til å være dette bevisst.

Ved mer alvorlige tilfeller, vil det være behov for intravenøs væskebehandling og kanskje annen støtteterapi inntil kroppen har leget seg. Noen hunder må legges inn en dag eller to på dyreklinikk eller dyresykehus for dette.

Ander behandlinger er rettet mot selve diagnosen, det være seg immunhemmende medisin, diett, operasjon, hormonbehandlinger, cellegift med mer. Enkelte ganger kan sykdommen være kronisk, med symptomer som kommer og går. Da vil tett og god dialog mellom deg som hundeeier og dyrlegen din være viktig for et best mulig liv for din hund.

God bedring!