Tannproblemer hos hunder

Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Tannproblemer – symptomer og årsaker

Det er ikke alltid man merker om hunden har vondt i munnen. At dyret slutter å spise fordi det gjør vondt, er en myte. Karies er mindre vanlig blant dyr, men tannstein og løse tenner forekommer oftere.

Her får du vite mer om tannproblemer, når du bør kontakte veterinær, og hvordan vi hjelper hunden din.

Årsaker til tannproblemer

 • 80 prosent av hunder har en type betennelse i tennenes støttevev (gingivitt eller periodontitt).
 • Plakk er den viktigste årsaken til tannsykdom. De fleste diagnoser i munnhulen er knyttet til plakk.

Rene tenner gir frisk ånde. Dersom hunden din har en illeluktende munn, kan det tyde på en betennelse.

Noen vanlige tann- og munnhulediagnoser hos hund:

 • Stomatitt
  Stomatitt er en kronisk og svært smertefull betennelse i munnens slimhinner. Slimhinnene blir mørkere røde og blør lett. Finnes i flere former, men felles for alle er den kraftige smerten.
 • Tannresorpsjon
  Tannresorpsjon ble tidligere kalt FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) og er en progressiv sykdom som kan bli svært smertefull. Resorpsjon er en prosess der vevet brytes ned og gradvis blotter tennenes nerver og blodkar.
 • Gingivitt og periodontitt
  Betennelse i støttevevet begynner ofte med en betennelse i tannkjøttet (gingivitt) og kan deretter, hvis den ikke behandles, utvikle seg til periodontitt (løse tenner), der rothinnen og beinet som omgir tannen, blir ødelagt.

Behandling

Det viktigste man selv kan gjøre for å hjelpe hunden til å få en god tannhelse, er å pusse hundens tenner! Tannpuss bør skje en gang om dagen. Det finnes ulike typer spesielt tilpassede tannbørster, men en vanlig, myk barnetannbørste pleier å fungere helt utmerket!

Når søker jeg hjelp?

 • Dersom hunden din har en illeluktende munn.
 • Dersom det virker som at hunden din har det vondt når den spiser.
 • Dersom hunden din har nedsatt matlyst.

Hva gjør veterinæren?

Lettere tannstein kan du selv holde under kontroll ved å pusse tennene regelmessig, men kraftigere tannsteinbelegg bør fjernes under narkose.

Slik foregår en tannundersøkelse:

 1. En tannundersøkelse innebærer at veterinæren kontrollerer hundens bitt og identifiserer eventuelle bittfeil som kan forårsake problemer hos hunden.
 2. Antall tenner telles, og hver tann undersøkes med tanke på skader på kronen.
 3. Rundt hver tann måles lommedybden for å få ledetråder om eventuelle skader på tannens støttevev.
 4. Siden cirka 60 prosent av tannen består av en rot som ligger gjemt i kinnbeinet, må også røntgen tas av tannen. En tann kan være tilsynelatende helt frisk når man ser på kronen, men det er ikke sjelden at man finner f.eks. rotspissabscess, beinbetennelse m.m. når det tas røntgen av tannen. Å ta røntgenbilde av en tann krever spesielt røntgenutstyr (dentalrøntgen).

Behandling

Profesjonell tannrengjøring innebærer å fjerne all plakk og tannstein. Tannstein fjernes ofte ved hjelp av håndinstrument og såkalt ultralydskaler, hvor tannen deretter poleres. Tenner som sitter for trangt for å rengjøres, fjernes.