Miljøbetinget allergi hos hund
Innhold i artikkelen
Kløe hos hund er et vanlig symptom på miljøbetinget allergi (atopi)
Hva er allergi?
I dag vet vi at hunder kan utvikle ulike former for allergiske lidelser. Den største gruppen allergiske hunder lider av miljøbetinget allergi. Det kalles atopi. Ordet atopi er avledet fra gresk og betyr ”underlig sykdom”. Den allergiske betennelsen som kan oppstå i huden hos disse hundene blir ofte kalt atopisk dermatitt. Direkte oversatt kan vi altså si at hunder med miljøbetinget allergi lider av en sykdom som gir en underlig betennelse i huden.
Les mer om huden og pelsen til hund
Den andre gruppen allergikere finner vi i kategorien fôringsbetinget allergi. Da reagerer hundene på noe de spiser. 20-25% av allergiske hunder utvikler samtidig fôringsbetinget allergi og miljøbetinget allergi.
Les mer om ulike former for allergi hos hund
Hvordan oppstår allergi?
For at allergi skal utvikle seg, må huden eller slimhinnene komme i nær kontakt med et allergen. Et allergen er noe som har allergifremkallende egenskaper. Slike stoffer er ofte bygd opp slik at immunforsvaret tar feil og oppfatter dem som farlige. Det kaller vi sensitisering. Når hunden kommer i kontakt med allergenet neste gang reagerer den, og vi ser dette som symptomer på allergi. Hvis man ikke setter inn tiltak mot hundens allergi, kan denne sensitiseringen pågå over lang tid, og hunden blir da allergisk mot flere og flere ting etter hvert som tiden går.
Hudens rolle i utvikling av miljøbetinget allergi
I dag vet vi at hudens barriærefunksjon er viktig i utviklingen av miljøbetinget allergi. Enkelt sagt har hunder med atopi en hudbarriære som ikke fungerer slik som den skal. Huden taper fuktighet og blir tørr, og sammensetningen av fettstoffer i det ytterste hudlaget er annerledes enn normalt. Allergiske stoffer slipper gjennom det øverste laget i huden og kommer i kontakt med hudens immunforsvar. Nyere forskning viser også at hudens eget immunforsvar fungerer annerledes hos allergiske hunder.
Hvilken rolle spiller raser og avl?
Det har aldri vært noen tvil om at atopi er en arvelig sykdom. For en sykdom som er ganske velkjent for de fleste hundeeiere; Hofteleddsdysplasi,er arvbarheten på 30 %. For miljøbetinget allergi er arvbarheten betydelig høyere, på 47%. Men en genetikk alene er ikke nok for at en hund skal bli allergisk.
En hund som har en arvelig disposisjon for å utvikle miljøbetinget allergi løper en betydelig risiko for at dette vil skje, men alle hunder som er født med en disposisjon for allergi behøver ikke å utvikle sykdommen. Sannsynligvis spiller miljøfaktorer inn her, forskning viser at enkelte miljømessige forhold, som f. eks forurensning, kan være med på å “slå på” de allergiske genene til et individ. Det er altså større sannsynlighet for å utvikle allergisk sykdom om man bor i en forurenset by, enn om man bor på landet.
I teorien kan alle raser av hunder utvikle allergier. Det er likevel noen raser som går igjen og som viser høyere forekomst av miljøbetinget allergi enn andre.
Enkelte raser er mer utsatt for miljøbetinget allergi
Det finnes per i dag ingen genetiske tester som kan hjelpe oss med å diagnostisere allergiske sykdommer, eller å luke ut de hundene som er bærere av disse genene fra avl.
Symptomer
Symptomer som tyder på at en hund er allergisk viser seg som regel i ung alder, oftest før hunden fyller tre år. Kløe er svært vanlig, og kan oppstå uten at hunden utvikler utslett eller betennelser. I den andre enden av skalaen ser vi hunder som så å si ikke klør seg, men som får gjentatte ørebetennelser og betennelser i huden på potene, undersiden av halen, i analkjertlene, eller på haka. Symptomene er altså ikke like for alle hunder.
Noen hunder får elveblest, såkalt urtikaria. Dette er vanligst hos Boxere og Rhodesian Ridgeback. Det er heller ikke uvanlig å se allergisk øyebetennelse og røde, rennende øyne hos hunder med allergi. Det gjelder særlig Settere og Retrievere.
Allergiske hunder får lettere infeksjoner enn friske hunder. Da øker som regel kløen betydelig, og man ser en forverring av plagene.
Symptomer på miljøbetinget allergi
- Kløe som starter i ung alder
- Rødme og utslett i huden, særlig der huden er tynn
- Slikking på labbene
- Aking og problemer med analkjertlene
- Øyebetennelser
- Ørebetennelse som kommer tilbake gang på gang
Andre sykdommer som gir samme symptomer
Symptomer ved allergi kan være helt like som ved en rekke andre sykdommer. Man må derfor alltid undersøke nøye hvorfor hver enkelt hund klør, før en kan stille diagnosen allergi. For hunder som klør eller viser andre symptomer året igjennom, er det viktig å skille mellom fôringsbetinget allergi og miljøbetinget allergi. Dette må gjøres under nøye veiledning av veterinær. Før diagnosen allergi overhode kan vurderes som et alternativ, må man være 100% sikker på at man har utelukket smittsomme parasittsykdommer, siden disse sykdommene er fortsatt den desidert vanligste årsaken til kløe hos alle dyr.
I Norge er både pelslus, blodlus og pelsmidd vanlige smittsomme sykdommer. Det forekommer også flere typer skabb, og hunder kan smittes lett med skabb fra direkte eller indirekte kontakt med både rev, mennesker og marsvin.
Alle disse sykdommene vil føre til kløe og ulike grader av hud- og pelsforandringer. Enkelte kreftformer kan føre til intens kløe, og det samme kan man se ved både leversykdommer og enkelte autoimmune sykdommer.
Det er derfor viktig å alltid søke råd hos veterinær hvis man har en hund som klør.
De vanligste kløende hudsykdommene kan enkelt helbredes, mens allergiske sykdommer som regel krever nøye utredning hos veterinærer som har god kunnskap om hudsykdommer.
Hvordan stilles diagnosen allergi
Diagnosen miljøbetinget allergi er en klinisk diagnose. Dette betyr at diagnosen stilles på bakgrunn av utelukkelse av andre kløende sykdommer og det faktum at symptomene alltid vender tilbake med mindre man iverksetter behandling. Det er ikke nødvendig med særskilte blodprøver eller andre tester for å kunne fastslå om en hund er allergisk eller ikke. Disse benyttes kun for å kunne gå i gang med særskilte typer behandling.
Behandling av miljøbetinget allergi hos hund
Målet med all behandling av allergi er å redusere plager til et minimum, bedre hund og eiers livskvalitet, og å redusere bruk av antibiotika til et minimum.
Det er viktig å være klar over at det ikke finnes én behandling som fungerer for alle hunder med denne diagnosen. Man må ofte prøve seg frem inntil man finner den kombinasjonen av tiltak som fungerer best for hver enkelt hund. I tillegg må vi skille mellom kortsiktig behandling av forverring hos hunder med miljøbetinget allergi, og en langsiktig behandling som har til hensikt å forebygge at oppbluss skjer veldig hyppig. Oppbluss må handteres individuelt, og sammen med fast veterinær eller dermatolog bør man ha en plan for hvordan forverring skal håndteres når det oppstår.
Badebehandling
Ett av de mest effektive tiltakene er å bade den allergiske hunden. På den måten vasker man vekk allergener som har satt seg på hud og pels. Badebehandling med for eksempel Douxo Calm sjampo eller Virbac Allermyl sjampo har begge vist seg å være svært egnet til behandling. Allergiske hunder vil ha godt av å bade ukentlig.
Nye medisiner som er med på å bedre hudbarriæren til hunder med allergi er også begynt å komme på markedet.
Allergenspesifikk Immunterapi ASIT
For noen hunder vil ASIT (“allergivaksiner”) være en god og langsiktig behandling. Man må først ta enten en prikktest i huden, eller en blodprøve, for å finne ut hva hunden er allergisk mot. Basert på resultatet av denne testingen lager man så en skreddersydd vaksine til hver enkelt hund.
Denne behandlingen kan føre til bedring i selve allergien. De andre medisinene som finnes vil i all hovedsak behandle symptomene. Det kan imidlertid ta lang tid før hunden får effekt av behandlingen, inntil to års tid hos enkelte hunder. Det er derfor anbefalt å ikke avslutte behandlingen for tidlig, siden hunden skal leve hele livet sitt med denne diagnosen.
Immundempende og immunomodulerende behandling
Det finnes som nevnt flere medisiner som kan benyttes. Både i tablettform, spray og ulike salver og kremer som inneholder medikamenter som kan virke forebyggende på hundens allergi.
Kløestillende behandling
Det finnes også kløestillende tabletter og et kløestillende preparat som gis som månedlig injeksjoner. Begge behandlingene har vist seg å ha svært god kløestillende effekt uten store bivirkninger. I noen tilfeller kan det bli aktuelt å bruke immundempende medikamenter for å roe ned immunforsvaret. Riktig behandling varierer fra dyr til dyr og din veterinær vil finne den beste løsningen for din hund.Andre tiltak
- Unngå å lufte den allergiske hunden tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen når pollenspredningen er på sitt sterkeste
- Holde vinduer lukket på dagtid og luft heller godt på natten når spredningen av pollen er betydelig mindre
- Unngå lange turer etter regnvær da allergiske hunder reagerer på pollen gjennom direkte kontakt med huden
- Bruk potesokker
- Klipp pelsen kort
- Tørk av eller børst pelsen regelmessig
- Bruk «kondomdress» eller andre klær for å unngå direkte kontakt med pollen
Siden vi i dag har en rekke slike preparater å velge mellom, vil vi som regel alltid finne en løsning og kunne sette opp en god langsiktig behandlingsplan som fører til at både allergiske hunder og eiere sover godt om natta, uten å klø!