Hunden min er slapp, hva skal jeg gjøre?

Slapphet er et veldig generelt symptom som er vanskelig å tolke for deg som hundeeier. Hvordan skal man vite om det kan være noe farlig, eller om det går over av seg selv?
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Slapp hund som ligger på gulvet

En slapp hund vil kanskje ikke være med på tur. Hvis hunden din er slapp kan det være behov for en tur til veterinæren

Hva forårsaker slapphet?

Alt som har tappet av energireservene kan føre til slapphet. Det kan være sykdom, smerte, ubehag, hormonelt, eller rett og slett normal tretthet etter mye aktivitet eller om natten. Hundene våre blir slappe for at kroppen skal ta det med ro, slik at den kan bygge seg opp igjen – uavhengig av årsaken til slappheten.

Årsaker til at hunder er slappe

Ulike årsaker til slapphet hos hund:

  • Smerter

  • Sykdom

  • Hormoner

  • Trøtt / sliten

En hund kan være slapp av svært mange årsaker, og det er derfor veldig vanskelig å si noe om hvorfor hunden din er slapp uten å sette seg inn i bakgrunnshistorien, eller å høre om andre tegn / symptomer. Slapphet er med andre ord et veldig uspesifikt tegn.

Man merker gjerne at hunden er slapp ved at den er mindre ivrig, den ligger eller sover mer, den vil kanskje ikke hilse når noen kommer hjem, den blir hengende etter på tur eller den vil ikke gå på tur i det hele tatt. For noen hunder kan det være helt normalt å ikke ville gå på tur i dårlig vær, men det er i så fall et karaktertrekk man stort sett kjenner til som eier.

Sykdom

En rekke ulike sykdommer kan føre til at hunden din er slapp og orker mindre. Det kan dreie seg om akutte sykdommer med for eksempel feber, hoste, oppkast, diaré, opphørt appetitt osv, og i slike tilfeller er det gjerne åpenbart at hunden er syk. Men det kan også være mer kroniske plager som gjør at hunden er roligere enn før. Mange misforstår det med alderdom, og tror at hunden er rolig fordi den er gammel. Så viser det seg kanskje at den er plaget av for eksempel kronisk tannkjøttbetennelse eller kronisk ørebetennelse, og når den har blitt bedre av det så blir hunden «to år yngre». Det er derfor viktig å ikke bare slå seg til ro med at hunden er slapp eller rolig fordi den er gammel, men faktisk få en skikkelig seniorundersøkelse hos veterinæren.

Smerte

At smerte gjør oss inaktive, kan mange kjenne seg igjen i. Det er en vanlig misforståelse at en hund må pipe, halte, slutte å spise eller andre veldig tydelige ting dersom den har vondt, men slik er det ikke. Mange hunder går dessverre med uoppdaget kronisk smerte fordi de ikke gir så tydelig uttrykk for at de har vondt. Eierne merker ikke at hunden egentlig er dempet eller slapp, før man blir kvitt smerten og den kvikner betydelig til. Artrose («slitasjegikt»), kronisk horninnebetennelse eller klumper mellom tærne kan være eksempler på smertefulle problemer som ikke man alltid oppfatter som eier på andre måter enn at hunden «vil mindre».

Hormonelt

Hormoner påvirker hundene våre i stor grad, og mange tispeeiere kjenner til at hunden deres virker slapp og utilpass når den har innbilt drektighet. Det som kjennetegner denne typen av slapphet, er imidlertid at med en gang hunden kommer ut på tur, så virker den helt frisk igjen. Det finnes også konkrete hormonsykdommer som for eksempel hypotyreose (lavt stoffskifte) som gjør at hunden blir slappere og mindre aktiv. Dette kan vanligvis enkelt behandles med tabletter.

Sliten / trøtt

Fra tid til annen, tar hundeeiere kontakt med veterinær fordi de syns at hunden reagerer mindre enn forventet når de foreslår at de skal gå ut på tur. Dette kan være på natten, eller etter en lang tur tidligere på dagen. Da er det viktig å tenke gjennom totalsituasjonen, og om hunden er vant til å gå på tur på det foreslåtte tidspunktet, eller å være i så mye aktivitet som den har vært. Kanskje er hunden bare god gammeldags sliten og trøtt?

Hva kan jeg som hundeeier gjøre?

Dersom du syns at hunden din er slappere enn normalt og enn du forventer, er det lurt å tenke nøye gjennom om det har skjedd noe spesielt. Kan den ha fått i seg noe farlig ute eller inne? Kan den ha tilgang til noen medisiner som er ment for mennesker?
Videre bør man kjenne på og se over hunden: Puster den normalt eller anstrengt? Kjennes den varm ut? Er magen stram eller myk? Er slimhinnen i munnen lyserosa som den pleier? Er det hoste, nysing, snørring, diaré, har den urinert normalt osv osv. Drikker den mer enn ellers? Når var siste løpetid?

Dersom den ikke er dramatisk slapp, men fortsatt blir med deg ut på en rusletur, og den ikke har feber eller andre alvorlige symptomer, kan du se an en dag eller to. Følg nøye med på om noen symptomer blir verre.

Dersom hunden er så slapp at den ikke blir med ut på tur, den har feber eller andre uttalte symptomer eller den blir verre / ikke bra, er det på tide å kontakte veterinæren din!

Når skal jeg ta med hunden min til veterinæren?

  • Dersom den ikke vil bli med på tur

  • Dersom den blir verre

  • Dersom slappheten ikke går over i løpet av et par dager

  • Dersom det er andre alvorlige symptomer
     

Ultralydundersøkelse av hund for å diagnostisere årsak

På dyreklinikken: Noen ganger er det behov for videre undersøkelser, denne gangen med ultralyd

Undersøkelse hos veterinær

Som alltid vil veterinæren først lytte og stiller en rekke spørsmål. Det gir et innledende bilde av mulige årsaker til slappheten.
Så foretas en klinisk undersøkelse der hunden gås gjennom fra snute til haletipp. Kanskje finner man da ut hva som er problemet, hvis ikke kan man velge å avvente litt til eller gå rett videre til ytterligere undersøkelser som blodprøve, urinprøve, røntgen eller ultralyd. Alvorlighetsgraden på funnene vil være avgjørende for veterinærens anbefaling.

Hvordan behandles slapphet?

Mange mindre plager og mildere sykdom går over av seg selv, godt hjulpet av litt ekstra kjærlighet og pleie. Andre ting vil kreve spesifikk behandling for den eksakte diagnosen som stilles, og i de tilfellene der man ikke finner eksakt ut hva som plager hunden kan medisinsk støtteterapi være nyttig.

God bedring!