8 tips til en trygg sommerferie med hund ved sjøen

Sommeren er her og det kan være hyggelig å ta med din firbente hundevenn på stranda, badetur og båttur! Her er noen tips til hva du bør tenke på for en tryggest mulig båt- og vannopplevelse for din hund.

Mange hunder nyter later dager ved sjøen med sin familie om sommeren. Men pass opp for farer! Det kan være lurt å ta forholdsregler før båtturen.

Algeforgiftning

Alger kan ses som grønnlig «grums» som flyter på vannoverflaten. Ser du dette, eller har mistanke om algeoppblomstring i vannet skal hverken du eller hunden din bade her! Det finnes flere ulike algetyper som har ulikt potensiale for forgiftning. Symptomer kan være irritasjon i hud, oppkast og diaré. Både hudkontakt og inntak kan være problematisk. Særlig blågrønnalger er skumle da disse har en nervegift som gir neurologiske symptomer og kan resultere i død. Ta kontakt raskt dersom hunden din er dårlig og kan ha badet i algevann!

Tang og skjell

Dette kan være fristende å spise for hunden! Vi anbefaler at du begrenser/unngår at hunden din spiser tang og skjell langs stranden. Skjell er skarpe og kan gi sår i munn/svelg/mage/tarm. Tang kan ese i magesekken og være vanskelig å passere videre til tarmen slik at det blir liggende som en klump i magesekken som gjør hunden uvell.

Brennmanet

Som regel lette symptomer ved kontakt med hud. Ved inntak kan hunden få ubehag, kvalme, oppkast, diaré. Skyll munnen godt med lunket vann med en gang (15-20min). Som regel går dette over av seg selv, men det kan hende hunden trenger smertelindring.

Saltforgiftning

IKKE la hunden din drikke saltvann. Det er ikke farlig at hunden slikker seg rundt munn eller får i seg litt saltvann, men de skal ikke drikke dette. For mye saltvann kan føre til saltforgiftning som potensielt kan være veldig alvorlig (dødelig!). Ta med nok rent drikkevann til hunden.

Flytevest

Det er fornuftig å ha flytevest tilpasset din hund både med hensyn til kroppsform og vekt. Dette for å sikre at hunden ikke synker dersom den skulle være skadet i vannet, i sjokk, vannet er veldig kaldt, eller det er langt å svømme til land. – Hjelp hunden om bord/ut av båten! IKKE la hunden hoppe fritt mellom båt og bryggekant. Vi har sett stygge skader der hunder har feilberegnet og truffet bryggekant/båtripe. Det er bl.a. sett indre blødninger og sprukne urinblærer.

Overoppheting

Både på stranden og i båten må man passe på at hunden får kjølt seg ned. Dette kan behjelpes ved å passe på tilstrekkelig med skygge, nok friskt vann og evt. kjøle ved å pakke inn i fuktige håndklær («romtemperert», ikke iskaldt vann).

Solbrenthet

Også hunden din kan bli solbrent! Det finnes solkrem for hund, ikke bruk solkrem beregnet for mennesker (skal du ut i solen og du ikke har solkrem for hund tilgjengelig, kan til nød solkrem for baby/barn brukes da disse er fri for innholdsstoffene som det ofte er i vanlig solkrem) Følg særlig med på hunder med tynn/lite pels, lys hud/pels. Ofte oppstår solbrenthet rundt øynene, på neseryggen, ørene, rundt munnen, på magen og på innsiden av lårene.

Drukning

Forebygg ved å benytte flytevest på hunden i båt/på brygge! Dersom drukning nettopp har skjedd (blålig tannkjøtt, store pupiller, ingen pust og ingen puls (kjennes på innside av låret). Dersom uhellet skulle være ute er det hjerte-lungeredning som gjelder: Legg hunden på siden, gjør hjertekompresjoner med strake armer der brystkassen er høyest. 30 raske kompresjoner (1/sek). Slipp helt opp mellom kompresjonene. Lukk munnen til hunden med hånden og dekk hundens nese med din egen munn og gjør innblåsninger. 2 innblåsninger mellom hver runde med 30 hjertekompresjoner.

Få hjelp

Før du reiser bør du undersøke hvor nærmeste veterinærvakt holder til og at du lagrer telefonnummeret dit. Da slipper du å lete opp kontaktinformasjonen i en stressende situasjon. Se våre veterinærvaktordninger rundt i vårt langstrakte land.

 

Få flere tips i vår artikkel Sommeren fra A til Å for din hund

Se hvordan du kan aktivisere din hund i sommervarmen