Avliving av hund - Å ta farvel
Innhold i artikkelen
Det kan være flere årsaker til at man overveier å la dyret slippe. Akutte, alvorlige skader eller tilstander som ikke lar seg behandle på tilfredsstillende vis, eller kroniske lidelser som medfører alvorlige plager eller smerte er eksempler på dette. Hos det aldrende dyr kan summen av flere plager og vondter gjøre at avliving synes å være den beste løsningen.
Det vanskelige valget
Kjæledyret er en del av familien, og det er alltid med stor sorg man tar valget. De fleste er ikke vant til å ta så avgjørende beslutninger, og det oppstår ofte en konflikt mellom å være den som bryr seg mest om dyret og samtidig være den som bestemmer at tiden har kommet. Din veterinær er en støttespiller for å hjelpe deg med den endelige bestemmelsen. Mange velger å snakke med sin veterinær om dyrets problemer og om sorgen de føler. Det er mange som synes det er flaut å innrømme at de sørger nesten like mye over dyret som om det hadde vært et menneske. Det er jo mange som sier:” Det er jo bare et dyr”, men dette er vanligvis personer som aldri har eid et kjæledyr selv. Veterinæren forstår hva du føler, og vil gjerne bruke sin erfaring og kompetanse til å hjelpe deg. Selv om det er den tyngste dagen som dyreeier, vil som regel gleden over å ha hatt dyret overveie sorgen når man tenker tilbake på det i ettertid.
Euthanasia er et gresk ord som betyr: god død. Veterinærer bruker dette ordet når vi snakker om avliving. Selve avlivingen er helt smertefri, og dyret er i dyp narkose når døden inntreffer
Avliving er god dyrevelferd
Alle som har et dyr gruer seg for denne dagen. Døden er en del av livet, og når vi lar et dyr slippe er det som følge av en totalvurdering av livskvaliteten til dyret. Vi ønsker å spare det for den siste vonde tiden, hvis det er sterkt preget av sykdom og aldersproblemer. Vi gjør det av hensyn til kjæledyret, og vi må derfor sette til side vårt eget egoistiske ønske om å holde dyret i live så lenge som mulig.
Bestilling
Du bør bestille time for avliving da dyreklinikken setter av god tid til dette. Hos våre klinikker kan du enkelt bestille time via online booking slik at du slipper å ta den vanskelige telefonen til klinikken. Skriv gjerne et notat til oss dersom du har spesielle ønsker og om du har bestemt deg for separat eller felles kremering. Da kan vi tilrettelegge for alt innen du kommer. Du betaler i resepsjonen før du går inn, slik at du ikke trenger å forholde deg til dette etterpå.
Noen ganger er det ønskelig å ta et siste farvel med dyret i sitt eget hjem. Kontakt din dyreklinikk for å høre om dette er noe de tilbyr.
Hva skjer på klinikken?
Du bestemmer selv om du vil være med dyret hele veien eller ikke. Du kan velge å levere inn dyret ditt om du ikke vil være med selv. Du kan også være med til dyret er i narkose etter første sprøyten, eller du kan være der til den andre sprøyten er gitt som får dyret til å sovne helt inn. Du kan velge om du vil komme alene, med familien eller om du ønsker å la andre levere dyret. Om det ikke er du som eier som kommer, må du ha avtalt dette på forhånd eller levere en fullmakt med den som kommer.
Les mer om hvordan selve avlivingen foregår
Stillerom
Mange dyreklinikker har egne stillerom for avliving av dyr. Dette er for at du skal kunne ta en verdig avskjed med ditt familiemedlem. Rommet er gjerne plassert vekk fra klinikkens øvrige aktivitet. På den måten kan du forlate klinikken gjennom en egen utgang som ikke går via venteværelse. I dette rommet kan du ta den tid du trenger i rolige omgivelser. Det er heller ikke et rom du trenger å komme tilbake til med andre dyr for andre typer besøk.
Egenerklæringsskjema
For å være sikker på at dyret avlives i samråd med eier, og at det ikke oppstår uheldige situasjoner, må alle signere et egenerklæringsskjema. Dette bevitner at du som eier er kjent med og enig i at dyret avlives.
Hva skjer etter avliving?
Det er selvsagt opp til deg om du ønsker at vi skal ta oss av dyret etterpå, eller om du vil ha det med deg hjem. Det er strenge regler for hvordan døde dyr skal behandles, og vi sender dyret videre til felles kremering (kremeres med andre dyr). Noen velger også separat kremering, og dermed muligheten til å få tilbake asken i en urne.
Hvordan foregår kremering av hund eller katt?
Felles kremering
Ved en felles kremering vil hunden eller katten bli kremeret samtidig med andre kjæledyr. Asken som blir igjen etter denne kremringsprosessen vil bli sendt til et deponi etter krav fra myndighetene.
Separat kremering
Ved separat kremering vil journalen til dyret ditt følge det hele veien fra dyreklinikken gjennom prosessen ved krematoriet. Kjæledyret blir kremert alene og man får da mulighet til å få asken fra sitt dyr tilbake. Man velger seg da gjerne en urne. Ulike askesmykker er også tilgjengelig, noe som kan være et fint minne etter et kjært familiemedlem.
Les mer om kremering og se utvalget av urner og askesmykker
Kan jeg spre asken der jeg selv vil?
Om du velger separat kremasjon og får asken tilbake i en urne, kan du selv velge å spre den der du ønsker. Det kan være i hagen, yndlingsstedet i skogen, treningsplassen eller på hytta. Men husk å ta hensyn til andre rundt deg når du gjør dette.