Dyrekiropraktikk

Kiropraktikk er godt kjent som behandlingsform på mennesker. Det er imidlertid fortsatt mange – både veterinærer og hundeeiere – som ikke er klar over at kiropraktikk, eller dyrekiropraktikk som det da heter, også kan hjelpe hunder. 

En dyrekiropraktor kan hjelpe hunder til bedre bevegelighet i kroppen

Hvem passer dyrekiropraktikk for?

Dyrekiropraktikk kan hjelpe for mange ulike hunder. Det kan være agilityhunden på landslaget som har fått seg en liten strekk i nakken under siste løp. Eller det kan være jakthunden som har fått en låst skulder etter å ha hoppet ned en skrent. Alt fra sledehunder i verdensklasse til familiehunden på tur i påskefjellet kan få belastninger som raskere kan bli bedre med behandling og ikke minst de rådene som en dyrekiropraktor kan gi.

Også de eldre hundene hvor kroppen begynner å skrante litt og hvor selv de daglige aktivitetene er utfordrende kan få god hjelp av behandlingen. Dyrekiropraktikk kan hjelpe disse hundene til å bedre livskvaliteten og få et lengre liv. Det er ikke alltid målet er å bli bra, men å leve bra med sine skavanker og små begrensninger.

Hunden Mons

Mons, en nå ti år gammel Jack Russel Terrier som jevnlig har gått til dyrekiropraktor. Mons fikk en akutt låsning i ryggen da han var 2 år. Låsningen hadde mest sannsynlig  oppstått etter mye uvant lek. Mons ga klart uttrykk for at han ikke ville bli tatt på ryggen ved at han knurret og snudde seg bort. Etter noen behandlinger med dyrekiropraktisk manipulasjon av leddene og massasje, var Mons igjen klar for å bli klødd og kost med. Siden det har Mons gått til dyrekiropraktor når det har vært noe.

Det er ikke alltid så lett å finne årsaken til hvorfor hundene våre har det vondt. Noen sier fra ved å knurre, andre kan vegre seg for å hoppe opp i sofaen eller gå i trapper. Noen kan også bite etter rompa si eller gni ryggen mot en hard overflate som et bord eller vegg. Ofte ser man plagene på kvelden når kroppen slapper av.

Om ikke veterinæren finner årsaken til adferden, kan ofte dyrekiropraktoren hjelpe til. Etter behandling er det veldig typisk fremgangen kommer fort. Men det er allikevel viktig å følge opp med  flere behandlinger  før leddene og musklene fungerer så bra som de kan. Å fullføre behandlingsperioden kan også gjøre at det er mindre sjanse for at problemet kommer tilbake.

Hundene Mons til behandling hos dyrekiropraktor

Følg magefølelsen

Hunder er flinke til å skjule smerter og ubehag, i alle fall om man ikke kjenner hunden godt. Ofte får hundeeieren bare en magefølelse for at noe ikke er helt som det skal være. Denne magefølelsen skal man lytte til og få hunden undersøkt. Når engasjerte eiere føler at noe er galt, så er det ofte det, og noen ganger kan det være en dyrekiropraktor som finner ut hva som plager hunden selv om veterinæren ikke har funnet noe. Dersom det ikke er et kjent problem er det imidlertid lurt å alltid starte sjekken hos en veterinær.

Hvordan foregår behandlingen?

Ofte vil nok folk tenke på at man «knekker opp» ryggen til hunden når man går til en dyrekiropraktor. Det høres jo ikke noe godt ut, og ordene som brukes som «knekke» og «manipulasjon» er nok litt uheldige. Det er jo ikke noe som knekker eller blir ødelagt. På grunn av ordene så tenker nok noen hvordan vil min hund reagere på en så voldsom behandling? En god dyrekiropraktor tar imidlertid alltid hensyn til hundens toleranse og behov.

De raske bevegelsene ved selve manipulasjonen kan gjøre at hunden skvetter litt, men dyrekiropraktikk trenger ikke å gjøre vondt for at det skal virke. En stor del av behandlingstiden går også med til massasje og gi råd om hvordan man kan unngå nye skader og bli så fort bra som mulig av skaden som har kommet. De aller fleste hunder vil derfor tåle en dyrekiropraktisk behandling på lik linje eller bedre enn en undersøkelse hos veterinær.

Er din dyrekiropraktor sertifisert?

Dyrekiropraktikk er ikke like godt regulert som kiropraktor for mennesker eller veterinærtjenester for dyr, og det er dessverre noen som sier de driver «kiropraktikk» på dyr uten å være verken veterinær eller kiropraktor. Det er derfor viktig at man forhører seg litt om bakgrunnen til de som skal behandle hunden med dyrekiropraktikk.

Det finnes en sertifiseringsordning for dyrekiropraktorer. Veterinærer og kiropraktorer kan etter at de har tatt videreutdanning innen dyrekiropraktikk bli sertifisert av International Veterinary Chiropractic Assosiation (IVCA). Dette er en uavhengig organisasjon som har som mål å fremme dyrekiropraktikk og sette minimumskrav til de som skal utføre dyrekiropraktikk på dyr. Norsk Veterinærkiropraktor Forening (NVKF) organiserer sertifiserte dyrekiropraktorer i Norge. Sjekk derfor at din dyrekiropraktor er sertifisert av IVCA og er medlem av NVKF for å sikre kvaliteten på den som skal behandle hunden.

Ta på hunden din

Noe alle hundeeiere kan tenke på lenge før de trenger hjelp av en dyrekiropraktor eller veterinær, er å gjøre besøket på klinikken så lite stressende for hunden som mulig. Hunder som har blitt vant med å bli tatt på og håndtert av eiere på en rolig måte slapper mye raskere av under slik behandling. Dette er noe alle hundeeiere bør starte med helt fra hunden er en liten valp. Ta på valpens poter, stryk over ryggen, bøy på beina og åpne leppene for å se på tennene. Gjør det ofte og i veldig korte perioder, og selvsagt uten noen krav, korrigering eller kraft. Hunden vil lære seg at det å bli tatt på forskjellige steder og massert litt er bare en naturlig del av det å være sammen med mennesker.

Vær nøye med kloklipp

Hundens klør bør også klippes ofte og holdes korte. Kloklipping kan, om det gjøres riktig, være en fin måte å venne hunden til at undersøkelse og behandling er greit. Med valper er det lurt å klippe en klo om dagen, og da veldig lite så man er helt, helt sikker på at man ikke klipper for langt eller at det gjør vondt. Slik venner du hunden til å klippe klørne og gjør det til en positiv aktivitet. Er du usikker hvordan det gjøres, spør noen hundemennesker du føler har et godt hundehold eller veterinæren din. Da lærer hunden å stole på deg som eier, og klørne kan klippes uten stress seinere i livet.

Hvorfor er en dyrekiropraktor opptatt av kloklipp? For lange klør kan påvirke potens stilling som igjen kan påvirke hvordan hunden beveger seg. Dette kan føre til skulder- og nakkeproblemer. Så lengden på klørne er noe av mange ting som en dyrekiropraktor kan blande seg borti for å gjøre seg selv mer overflødig og få en lykkeligere hund og eier.

Det er mye å tenke på for en hundeeier, og da er det godt å ha erfarne fagfolk som man kan spørre til råds om man er i tvil.

Det er viktig å holde klørne til hunden korte slik at hunden ikke får feilstilling i kroppen

Hunden kan trenge undersøkelse hos dyrekiropraktor dersom:

  • Holdningen har endret seg – for eksempel står med mer krum rygg
  • Redusert ytelse under arbeid
  • Dårlig koordinasjon
  • Halthet
  • Stivhet
  • Slutter å strekke seg eller strekke seg for mye
  • Rister seg dårlig etter for eksempel å ha badet
  • Vegrer seg for å gå i trapper eller hoppe opp inn/ut av bil
  • Problemer med fart og enkelte gangarter
  • Vanskeligheter med å reise seg
  • Mer følsom for berøring enn tidligere, viker unna hånden
  • Klør/slikker et område uten noen spesiell grunn
  • Endret adferd som man ikke kan forklare

Hunder er forskjellige og de kan ha veldig personlig måte å kommunisere at noe ikke er rett. Eier som ser hunden hver dag er ofte i den beste posisjonen til å se om det er noe som bør undersøkes. Tegnene hunden viser kan ha mange årsaker, og det er derfor viktig at veterinær og dyrekiropraktor sammen kommer fram til en diagnose og behandlingsplan. Er det akutte oppståtte problemer, oppsøk alltid veterinær uten å vente.